Menu Zavřít

KKCG navrhuje omezit oprávnění vedení Sazky nakládání s majetkem

15. 2. 2011
Autor: profit

Společnost KKCG SF dala Městskému soudu v Praze návrh na předběžné opatření, které by omezilo oprávnění představenstva nakládat s majetkem Sazky. Společnost rovněž navrhla ustanovit předběžného insolventního správce v Sazce.

Foto: Profimedia

Vyplývá to z informací zveřejněných dnes v insolvenčním rejstříku. KKCG SF patří do skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka, která je je významným věřitelem Sazky.

KKCG SF dále navrhla jmenování prozatímního věřitelského výboru Sazky. Důvodem těchto návrhů je podle KKCG to, že Sazka je připravena svěřit své obchodní vedení osobám, jejichž zájmy mohou být v rozporu se zájmy jejích akcionářů a věřitelů. “Dlužník hodlá v nejbližší době činit úkony, v jejichž důsledku zcela nepochybně dojde ke změnám majetkové podstaty dlužníka v neprospěch věřitelů,“ uvedla KKCG v návrhu.

Městský soud v Praze dostal návrh na zahájení insolvenčního řízení se Sazkou od firem podnikatele Radovana Vítka 17. ledna. Vítek skoupil pohledávky za Sazkou v hodnotě 1,5 miliardy korun a vlastní také zhruba čtvrtinu jejích dluhopisů. KKCG přihlásila pohledávku 409 milionů Kč po splatnosti do insolvenčního rejstříku 10. února.

Sazka minulé pondělí oznámila, že přijme pomoc od společností Penta a E-Invest. Firmy kvůli tomu uzavřely smlouvu o strategickém partnerství a poskytnou Sazce tolik peněz, kolik bude třeba k odvrácení insolvence. Sportovní svazy, které Sazku vlastní, dostanou podle dohody od Penty s E-Investem půjčku, investoři na oplátku získají podíl na zisku Sazky.

BRAND24

KKCG počátkem února oznámila, že se stala jedním z největších věřitelů Sazky. Tehdy uvedla, že získala pohledávky a dluhopisy Sazky a bude je uplatňovat „všemi dostupnými prostředky“. KKCG koncem ledna předložila „přátelskou investiční nabídku“ představenstvu Sazky s návrhem, aby ji předalo akcionářům. Nedostala na ni ovšem žádnou reakci.

Sazka vznikla v roce 1956, akciovou společností je od roku 1993. Akcionáři jsou občanská sdružení působící v tělovýchově a sportu, většinový podíl má ČSTV.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).