Menu Zavřít

Kellnerova PPF chce údajně koupit českou divizi Telefóniky

14. 1. 2013
Autor: Repro E15

Společnost PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera má údajně zájem o odkup české sekce telekomunikačního poskytovatele Telefónica. Zájemce o post čtvrtého tuzemského mobilního operátora, který se aktuálně přetahuje v aukci kmitočtů se současnou velkou trojkou, by pro odkup mohl využít mimo jiné 110 miliard korun, jež PPF získala díky postupnému prodeji akcií České pojišťovny. Informaci přineslo aktuální vydání týdeníku Euro.

„Aktuálním cílem (PPF) je odkup české divize španělské Telefóniky, protože mateřská společnost se snaží snížit svůj horentní dluh,“ uvádí zdroj Eura, který je s plány Kellnerova impéria obeznámen. Telefónice jako celku se dlouhodobě nedaří a vykazuje ztrátu více než 50 miliard eur. Španělská centrála se proto snaží finanční trhliny zacelit a zlepšit si hodnocení u ratingových agentur, mimo jiné i díky prodejům různých částí. Firma například za miliardu eur prodala své call centrum Atento.

Všichni na jednoho

PPF oficiálně nechce nic komentovat, podle informací Eura nicméně aktuálně jednání váznou na ceně, kterou Kellner ve Španělsku nabídnul. Právě prodej České pojišťovny ale českému miliardáři dává do rukou nemalé finanční prostředky. Získaná částka 110 miliard korun udělala z prodeje pojišťovny druhý největší obchod v historii Česka, hned po privatizaci Transgasu za 130 miliard korun.

Zástupci PPF už ostatně dříve pro E15.cz uvedli, že v případě, že se jim podaří uspět v aukci kmitočtů řízené českým regulátorem ČTÚ, počítají s masivními investicemi v „řádech stamilionů eur“.

Průběh aktuální aukce ale podle dostupných informací vypadá spíše na to, že se současní tři operátoři snaží společnými silami útočit na nového zájemce v podobě PPF. Český trh je jedním z mála, kde operátoři stále pracují s vysokými maržemi a posílají do svých centrál peníze. To je dáno také tím, že tuzemský trh není konkurenční, což ve svém prohlášení uvedl jak Český telekomunikační úřad, tak Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. ÚHOS zároveň dodává, že nenašel žádné známky kartelových dohod.

Český telekomunikační úřad ve své poslední zprávě tvrdí, že mezi jeho hlavní priority pro letošní rok patří „monitorování a analýza relevantních trhů a s tím související hodnocení vývoje cen služeb elektronických komunikací“. Z těchto průzkumů pak mají vycházet konkrétní návrhy s cílem podpořit konkurenci.

Původní vyvolávací cena volných kmitočtů byla ČTÚ stanovena na 7,4 miliardy korun. Operátoři a PPF už jí díky svým nabídkám vyšroubovali na aktuálních devět miliard. PPF dříve prohlásila, že pokud se jí podaří aukci vyhrát, chce se na trh dostat už letos na vánoce. S odkupem O2 by tomu ale nakonec mohlo být trochu jinak.


Čtěte dále:

Čtvrtý operátor se může jmenovat Air Mobile. Máme i logo

BRAND24

Kellnerův člověk vstupuje do pardubického dostihového sportu

Obchod roku: Kellner prodal podíl v České pojišťovně za 64 miliard


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).