Když se ženy kulatí

05. února 2012, 05:37 - Petra Trnková
05. února 2012, 05:37

O jídelníčku pro těhotné jsem si povídali už minule, dnes ještě doplníme pár drobností. Proč mají například nastávající maminky tak často chuť na led? A čemu všemu se raději vyhnout?  

Foto: Profimedia.cz

Aby bylo dítě štíhlé, neměla by se nastávající matka přejídat a zároveň by také neměla hladovět. Pokud jíte přespříliš, budujete tím tukovou tkáň dítěte. Její množství závisí kromě dědičných dispozic totiž také na vašem stravování a životním stylu během těhotenství. Opačný extrém, tedy držení diety, je také škodlivý. Kromě toho, že kvůli dietě budou vám i miminku pravděpodobně chybět některé důležité látky, dítě dostává také informaci o tom, jak má jeho tělo nakládat se získanou energií. Zjednodušeně řečeno, když už se po dlouhém hladovění najde něco k snědku, je třeba energii okamžitě uložit do tukových zásob, protože kdo ví, kdy zase nějaké jídlo bude.

Tolik kilo navíc?

Optimální váhový přírůstek v těhotenství je individuální záležitost. Hodně záleží také na zadržování vody, které mnoho těhotných trápí, kila navíc tedy nejsou vždycky tvořená tukem. Orientačně se uvádí, že ženy s normální váhou by měly přibrat asi 12 až 16 kilogramů, ty hubené pak až 18 a těm s nadváhou stačí osm kilo.

Proč vlastně v těhotenství obvykle přiberete víc, než kolik váží samotné dítě, plodová voda, placenta a další nezbytnosti? Je to dáno tím, že si tělo snaží vytvořit dostatek tukových zásob na období kojení, které je kupodivu energeticky náročnější než samotné těhotenství. Miminko během prvního trimestru těhotenství žádnou energii navíc nepotřebuje a v druhém a třetím mu stačí navíc asi 200 až 300 kilokalorií na den. To odpovídá polotučnému jogurtu s banánem či celozrnnému rohlíku se sýrem a rajčetem, takže žádné dvojité porce. Při kojení pak stoupá spotřeba energie až ke 400 kilokalorií za den, takže se tělo v těhotenství přirozeně připravuje vytvářením rezerv.

Což takhle dát si… led

Pokud je první trimestr spojený s nevolnostmi, v těch následujících vás může potkat další záludnost zvaná těhotenské chutě. I když vědci zatím nepřišli na to, proč vznikají, podle průzkumů jimi trpí až tři čtvrtiny všech těhotných žen. Pokud se týkají jídla, je to v pořádku, když si kromě laskomin dopřáváte také pestrou stravu. V těhotenských chutích vede čokoláda následovaná zmrzlinou, sladkostmi, pikantními pokrmy, nakládanými cibulkami, tropickým ovocem, kari, koblihami, kvasnicemi, arašídovým máslem, bramborami a ořechy.

Těhotné mají však často chuť i na věci, které k jídlu vůbec nejsou. V oblíbenosti vede led, uhlí, zubní pasta, bláto, křída, mýdlo, zápalky a guma. Podle expertů souvisí tyto neobvyklé touhy spíš s vůní a strukturou těchto látek než jejich skutečnou chutí – mnohé z nich prostě jíst nelze. Extrémní chutě na nepoživatelé věci postihují jen asi jednu třetinu těhotných a prý nesouvisí s nedostatky v jídelníčku, i když to k tomu svádí – křída je v podstatě vápenec (vápník), hlavičky zápalek obsahují síru, zubní pasta fluor… Každopádně pokud vás přepadne chuť na něco hodně divného, je vhodné to alespoň telefonicky probrat s lékařem, abyste sobě nebo miminku neublížily.

Ruce pryč, maminky!

První příčky na žebříčku toho, co by těhotné konzumovat neměly, okupují nikotin, alkohol a kofein. Škodlivý vliv nikotinu na vývoj plodu byl jednoznačně prokázán, u alkoholu a kofeinu se pak lékaři přesně neshodnou, zda je nesmíte absolutně vůbec nebo je jedna káva denně či několik symbolických přípitků během celého těhotenství v pořádku a dítěti neublíží. Tohle rozhodnutí je individuální, záleží na vás a vašem přístupu k životu.

Z jídel byste se kvůli možné nákaze salmonelou a listeriózou měly raději vyhýbat plísňovým a měkkým sýrům a tepelně neupravenému masu, rybám a vajíčkům. Tatarský biftek, sushi či domácí majonézu sice těhotným nikdo výslovně nezakazuje, ale lékaři před jejich konzumací tak trochu varují, pokud nevíte nic o jejich původu a čerstvosti.

Stejně jako pestrá a vyvážená strava je v těhotenství důležitá i psychická pohoda, která se rovněž přenáší na dítě. Pokud tedy občas v jídelníčku pro radost zhřešíte, rozhodně si to nevyčítejte, a naopak si to pořádně vychutnejte. Miminko vám to určitě odpustí.

Mohlo by vás zajímat

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

Hry pro příležitostné hráče