Menu Zavřít

Kdy dojde k plné liberalizaci?

9. 6. 2003
Autor: Euro.cz

Plné otevření trhu by mělo znamenat snížení cen služeb, ne však příliš výraznéZlevnění telefonních hovorů přinese podle ministra informatiky Vladimíra Mlynáře zpřístupnění telefonních linek konkurentům Českého Telecomu.

Plné otevření trhu by mělo znamenat snížení cen služeb, ne však příliš výrazné

Zlevnění telefonních hovorů přinese podle ministra informatiky Vladimíra Mlynáře zpřístupnění telefonních linek konkurentům Českého Telecomu. Možnost zavedení pronájmu linek alternativním operátorům by tak mělo znamenat dovršení několikaletého procesu liberalizace domácího telekomunikačního trhu.

K úplnému otevření českých telekomunikací by mělo dojít ve druhé polovině letošního roku. V té době by měla podle ministerstva informatiky vstoupit v účinnost novela telekomunikačního zákona, která umožňuje konkurentům Českého Telecomu (ČTc) pronajímat si od něj jednotlivé telefonní linky. Pronajatou linku by dál vlastnil Telecom, ale výběr měsíčního paušálu, hovorného a dalších poplatků spojených s provozováním telefonní linky by přešel na alternativního operátora. Ten by platil dominantnímu operátorovi poplatky za pronájem. Podle dosavadních informací a zkušeností z minulosti se zdá, že hlavní problém bude v ceně za pronájem telefonní linky. Ta by měla vycházet z nákladů na její provozování, které jsou však podle Českého Telecomu na vyšší úrovni než je 300 korun. Právě tolik totiž v současnosti platí většina domácností za měsíční paušál.

Na jeden účet

Někteří alternativní operátoři se snaží s Telecomem jistou dobu dohodnout na velkoobchodním přeprodávání měsíčních paušálů. Klienti alternativců by tak nedostávali zvlášť účet od Českého Telecomu na měsíční paušál a zvlášť vyúčtování alternativního operátora za využívání jeho služeb, ale jediný účet, který by obsahoval vše. Aktivní je v tomto směru především Contactel. Jeho šéf Michal Čupa několikrát veřejně vyzval ČTc ke spolupráci a oznámil, že Contactel je ochoten zaplatit i víc, než je současná hranice měsíčních paušálů, které platí koncoví klienti (tedy zmíněné tři stokoruny). Příprava novely telekomunikačního zákona nabrala několikaměsíční zpoždění. Původně se počítalo s předložením návrhu na konci minulého roku. Česká republika se totiž zavázala do svého právního řádu zaimplementovat právní úpravy Evropské unie, které kromě jiného obsahují právě i takzvané zpřístupnění místních (lokálních) smyček - tedy pronájem jednotlivých telefonních linek. Alternativní operátoři tak budou mít přímý přístup ke svým zákazníkům. Doposud je mezi nimi mezičlánek v podobě Telecomu, i když s ním klienti alternativců vůbec nevolají.

Bude zájem?

Největší telekomunikační operátor v zemi v oblasti pevných linek, Český Telecom, momentálně provozuje zhruba 3,7 milionu telefonních linek, což je více než 99 procent ze všech, které jsou v České republice zavedeny. Otázkou zůstává, jak velký bude zájem konkurentů Telecomu o pronájem jednotlivých linek. V zemích EU, kde se místní smyčka zpřístupnila již v roce 2000, se doposud moc linek nepronajalo. Podle dostupných údajů se toto číslo nedostalo nad úroveň deseti procent (ze všech linek v dané zemi), a to například i na nejrozvinutějším německém trhu. Někteří alternativní operátoři v Česku však již předběžně deklarovali zájem o pronajmutí místní linky. Kromě aktivního Contactelu je možné počítat s největším konkurentem Telecomu, GTS. Firma prý již zahájila přípravy na zpřístupnění místního vedení a službu hodlá využít k poskytování hlasových služeb dosavadním zákazníkům Telecomu za výhodnějších podmínek.

Klesnou ceny?

Těžko říci, jak se projeví odbourání poslední velké překážky pro dokončení liberalizace v cenách jednotlivých služeb. Zatímco ministr Mlynář počítá s výrazným zlevňováním, někteří operátoři jsou opatrní ve vyjádřeních k vývoji cen. Shodují se v tom, že liberalizace českého trhu je správně nastartována, i když probíhá pomaleji, než bylo očekáváno. V souvislosti s cenami telekomunikačních služeb zástupci operátorů připomínají, že jejich náklady jsou srovnatelné se západní Evropou, ale kupní síla a velikost trhu neumožňuje tak rychlou návratnost prostředků, a tudíž není možné nasazení tak atraktivních cen jako v rozvinutějších zemích. Nutné je také počítat s očekávaným přeřazením telekomunikačních služeb pro přiznání daně z přidané hodnoty z pětiprocentní do 22procentní skupiny, což se jistě promítne i do cen pro koncové zákazníky. Podle dosavadních zkušeností při zavádění nových služeb a technologií při dosavadním procesu liberalizace však lze očekávat, že ceny se směrem dolů aspoň částečně pohnou. Více než domácnosti však tuto službu pocítí živnostníci a především velké firmy. Všeobecně v Česku platí, že zákazník se pro alternativní operátory stává zajímavým, pokud jeho měsíční účet činí minimálně 500 korun. To je však spodní hranice, platí zde známá rovnice - čím vyšší účet, tím zajímavější klient a tím lepší ceny pro něj.

Co už proběhlo

Mezi doposud nejvýznamnější body liberalizace tuzemského telekomunikačního trhu se bezpochyby řadí vpuštění konkurence na pole poskytování hlasových služeb od roku 2001. Za velký zlom je také považováno loňské zavedení služby volba operátora, kdy mohou klienti Českého Telecomu využívat sítí alternativních operátorů k vybraným (nebo všem) typům hovorů pomocí čtyřmístného kódu, který se navolí před uskutečněním hovoru. Tato služba rozhýbala trh. Projevila se i v cenících jednotlivých operátorů, novými tarify zareagoval na konkurenci dokonce i Český Telecom. V letošním roce pak následovala nadstavba dané služby v podobě pevné předvolby operátora, kdy je čtyřmístné předčíslí (tedy kód alternativního operátora) pevně nastaven na ústředně. Posledním významným liberalizačním krokem bylo zavedení přenositelnosti čísla, které výrazně usnadňuje zákazníkům přechod mezi jednotlivými operátory. Jak název služby napovídá, umožňuje přenesení jednoho, nebo sady telefonních čísel od jednoho poskytovatele telekomunikačních služeb ke druhému. Klient tak nemusí měnit čísla pevných linek, pokud změní operátora, jak bylo donedávna nutné.

CONTENT24

Ve druhé polovině letošního roku by měla vstoupit v účinnost novela telekomunikačního zákona. Ta by měla umožnit konkurentům Českého Telecomu pronajímat si od něj jednotlivé telefonní linky. Pronajatou linku by dál vlastnil Telecom, poplatky spojené s provozováním telefonní linky by přešly na alternativního operátora. Ten by platil dominantnímu operátorovi poplatky za pronájem. Alternativní operátoři tak budou mít přímý přístup ke svým zákazníkům. Nyní je mezi nimi mezičlánek v podobě Telecomu.

ILUSTRAČNÍ FOTO: ARCHIV

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).