Menu Zavřít

Kdo zabrání úplatkům při udílení zelených karet?

21. 4. 2008
Autor: Euro.cz

(reakce na článek v Profitu č. 15/2008)

Nejsem rasista, alespoň v to pevně věřím. A přesto nebo právě proto nejsem nadšený z otevření pracovního trhu pro cizince. Mám obavy, a nejsem sám, že takzvané zelené karty nám přinesou dost problémů. O teroristické skupiny snad nestojíme. Podívejte se na pouliční nepokoje třeba ve Francii, kde přistěhovalci vypalovali celé ulice. Nebo na tahanice kolem šátků na hlavách arabských žen. Ať si každý žije podle zvyků své země, to je jeho právo. Ale rozhodne-li se žít jinde, měl by se přizpůsobit. Stejně tak nemůže očekávat, že země, do které se přistěhoval, o něj bude pečovat jako o lidi, kteří se tu narodili. Naše sociální síť je v porovnání s vyspělými evropskými zeměmi podprůměrná. Než důchodcům přidáme pět set korun, tak se o tom handrkujeme jako na trhu. Tak je logické, že lidé mají obavy z cizinců, jejich chování i požadavků.

BRAND24

Na druhé straně dobře vím, jaký je v mnoha profesích nedostatek pracovních sil. Chybí řemeslníci jak ve stavebnictví, tak i ve strojírenství. Ale pozor, aby nás nezaplavila námezdní pracovní síla. Té přece máme mezi našimi nezaměstnanými, kterým smrdí lopata, dost. I já jsem měl ve firmě pracovníky z východu. Byli to příjemní a vstřícní lidé, ale přestože tvrdili, že jsou svářeči, tak o sváření věděli asi tolik, co dítě v páté třídě.

Síto, jímž projde cizinec hledající v Česku práci, prý bude husté. Vzhledem k podsvětí, které už dneska ovládlo velkou část tuzemského byznysu, jsem přesvědčen, že v něm neuvíznou nebezpečné živly, ale úplatky pro úředníky. Chtěl bych vidět toho idealistu, který věří, že udělování zelených karet nebude provázet korupce.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).