Menu Zavřít

Kdo seje pokrok

8. 1. 2007
Autor: Euro.cz

FRANTIŠEK MELICHARBrandýs nad Labem byl ještě koncem minulého století průmyslovým městem. Strojírenskou tradici zde založil již roku 1878 místní podnikatel František Melichar, jehož specialitou byly secí stroje. Vybudoval podnik, který neměl v Evropě konkurenci.

FRANTIŠEK MELICHAR Brandýs nad Labem byl ještě koncem minulého století průmyslovým městem. Strojírenskou tradici zde založil již roku 1878 místní podnikatel František Melichar, jehož specialitou byly secí stroje. Vybudoval podnik, který neměl v Evropě konkurenci.

Počátkem 19. století pracovala většina českého obyvatelstva v zemědělství. Technické vybavení bylo ale stále na úrovni středověku a jednoduché stroje měli jen nejbohatší sedláci.

S nástupem průmyslové revoluce se proto velkým byznysem stala výroba zemědělské techniky, která měla ihned obrovský úspěch. Ještě v 70. letech předminulého století sice na českém trhu dominovaly německé a britské stroje, po zavedení dovozního cla se ale otevřela cesta i pro domácí výrobce. Jedním z nejúspěšnějších se stal brandýský podnikatel František Melichar, jehož doménou se staly secí stroje. Z malé dílny vybudoval podnik, který již na přelomu 19. a 20. století zaměstnával stovky lidí a produkci vyvážel do celého světa.

ÚSPĚCH S MLÁTIČKOU

František Melichar přímo z Brandýsa nad Labem nepocházel. Narodil se roku 1842 v Pavlovicích na Benešovsku v rodině kováře a tomuto řemeslu se také v mládí vyučil. Rodina se později přestěhovala do nedalekého Kamberka, kde si otevřela vlastní kovárnu.

Mladý František se ale doma příliš neohřál. Hned po vyučení se vydal na vandr a po návratu v roce 1863 nastoupil vojenskou službu u dělostřeleckého pluku v Českých Budějovicích. Zúčastnil se tažení do Itálie a vypomáhal také v opravárenských dílnách vídeňského arzenálu. Toto období bylo pro jeho budoucí podnikatelskou dráhu velmi důležité, protože se podrobně seznámil s prací na obráběcích strojích.

Po propuštění z armády v roce 1869 se vrátil do Kamberka, kde se ještě tentýž rok oženil s Petronilou Bártovou, dcerou zámožného sedláka. Vyženěné věno investoval do rozvoje otcovy kovárny, kterou zanedlouho celou převzal. Vedle běžných kovářských prací začal také s opravami jednoduchých zemědělských strojů, od kterých byl už jen krůček k vlastní výrobě. Roku 1871 sestrojil první ručně poháněnou mlátičku, která získala první cenu na zemědělské výstavě v Táboře. Tento úspěch Melichara utvrdil v rozhodnutí stát se konstruktérem.

 V současnosti je vila využívána jako škola.

ŠESTÁKOVA RADA

Roku 1873 zakoupil dům v Mladé Vožici, přestavěl ho na dílnu a začal s výrobou čističek na obilí, řezaček píce, ručních mlátiček a celokovových bran. Aby stačil stále se zvyšující poptávce, musel neustále investovat, čímž se brzy velmi zadlužil. Jeho nedostatek kapitálu ještě prohloubila hospodářská krize, která měla za následek rychlý pád malé firmy.

Melichar byl tímto neúspěchem zklamán, od podnikání ho to ale neodradilo. Rozhodl se začít znovu, tentokrát v Praze. Poblíž Strahovské brány si roku 1877 pronajal malou dílnu, ve které začal opravovat jednoduché stroje a přístroje. Když se trochu rozkoukal, dal se opět i do vlastní výroby.

Jeden secí stroj si u něj objednal také osvícený zápský rolník Josef Šesták, který Melicharovi poradil, aby zkusil štěstí v Brandýse nad Labem. Středočeské městečko zažívalo tehdy prudký rozvoj. Začínala se budovat železnice, rozšiřovaly se služby a pro vybudování průmyslového závodu tu byly ty nejlepší podmínky. Melichar se dlouho nerozmýšlel a již roku 1878 se do Brandýsa i s rodinou přestěhoval. První dílnu si otevřel na náměstí, již roku 1881 se ale přesunul do Pražské ulice, kde spolu se dvěma učni začal vyrábět secí stroje.

SECÍ UNIKUM

Zlom v jeho kariéře přišel hned roku 1882. Tehdy totiž rakousko-uherské mocnářství zavedlo clo na dovoz hospodářských strojů, čímž se výrazně zvýšily šance tuzemských výrobců. Vídeňský velkoobchodník Friedländer si navíc u Melichara objednal hned 27 secích strojů a brandýský podnik se začal rychle rozrůstat. Roku 1881 vyrobil tři stroje, roku 1885 už sto deset, roku 1889 čtyři sta a o rok později dokonce sedm set! V továrně tehdy pracovalo již přes dvě stě zaměstnanců a podnik se stal největším výrobcem secích strojů v Evropě.

Melichar prokázal velkou předvídavost, když se hned od počátku specializoval pouze na jeden druh zboží. Secí stroje navíc nejen vyráběl, ale také neustále zdokonaloval. Stal se autorem více než dvaceti vynálezů a zlepšovacích návrhů, které setbu výrazně zjednodušily a zkvalitnily.

Vynalezl řádkovací rozmetadlo, stroj na současné setí i hnojení, nejvýznamnějším objevem se však stala konstrukce tzv. lžičkového ústrojí, která přinesla firmě světový věhlas. Hlavní výhodou bylo, že se nabírací plocha dala rychle měnit pouhým pootočením klíče a zařízení tak umožňovalo všechny druhy výsevu. Stroj se dal navíc použít i ve svažitém terénu, Melichar ho proto nazval „Unikum“ a úspěchy s ním sklízel na řadě světových výstav.

Počátkem 20. století zaměstnávala firma již přes 250 dělníků a ročně vyráběla až 3000 secích strojů. Vývoz přitom směřoval do Uher, Německa, Švédska, Dánska, Finska, Holandska, Anglie, Belgie, Ruska, Francie, Tunisu i Alžíru. Za každý úspěch se ale platí, což poznal i František Melichar. Mimořádná pracovitost se podepsala na jeho zdraví a roku 1907 v necelých 65 letech zemřel.

Vedení firmy poté převzal František Melichar mladší, který postupně rozšiřoval sortiment a vedle zavedených secích strojů začal roku 1934 vyrábět i naprostou novinku -valníky na gumových pneumatikách. Další rozvoj podniku ale již přerušila druhá světová válka. Roku 1948 byl závod znárodněn a přeměněn na národní podnik Brandýské strojírny a slévárny (BSS). Výrobní sortiment se zcela změnil a místo světoznámých secích strojů se v bývalé Melicharově továrně začaly vyrábět návěsy a přívěsy k nákladním automobilům.

BRAND24

Mohutný strojírenský kolos fungoval až do konce osmdesátých let, kdy se od něj odtrhlo několik pobočných závodů a produkce začala klesat. Nástupcem zkrachovalého podniku BSS se později stala firma BSS Metaco, ani ona ale nedokázala výrobu udržet a roku 2004 skončila v likvidaci.

 FRANTIŠEK MELICHAR (1842-1907)Český podnikatel František Melichar se narodil 19. listopadu 1842 ve středočeských Pavlovicích. Vyučil se kovářem, v armádě se ale seznámil s prací na obráběcích strojích, což výrazně ovlivnilo jeho budoucí kariéru. S opravami zemědělských strojů začal v Kamberku a roku 1873 se přesunul do Mladé Vožice. Nedokázal ale ještě správně hospodařit s penězi, proto jeho firma brzy zkrachovala. Krátce působil v Praze, odkud se roku 1878 přesunul do Brandýsa nad Labem. Vybudoval zde strojírenský závod, který se později stal největším evropským výrobcem secích strojů. Vedle podnikání se věnoval komunální politice a v letech 1895 až 1898 byl i brandýským starostou. Zemřel 28. června 1907 v nedožitých 65 letech.

Prameny: Historická encyklopedie podnikatelů, Technické památky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Zpravodaj Telegraf

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).