Menu Zavřít

Kdo sedlá koně Ficovi

31. 5. 2012
Autor: Euro.cz

Favorit česko-slovenského agrárního magnáta Babiše do ministerského křesla neprošel, bude „jen“ státním tajemníkem

Hospodárstvo a pôdohospodárstvo. O obsazování těchto rezortů v nové vládě Roberta Fica se svedly největší bitvy. Přinesly překvapení, pro někoho nepříjemné. Šéf Směru sestavoval kabinet poměrně dlouho. Netrpělivé novináře přitom nepřímo utvrzoval v domněnce, že do čela složitého agrárního rezortu postaví Stanislava Becíka. Lídr slovenských sociálních demokratů v médiích připustil, že ministerstvo zemědělství by mohl řídit nestraník, který se profesionálně pohyboval v této oblasti. Takovou definici Becík splňuje. Je nestraníkem, který má blízko k Směru. Funkci ministra zemědělství už zastával v první Ficově vládě, do níž ho nominovala Lidová strana – HZDS.
Becík však nakonec musel ustoupit straníkovi Ľubomíru Jahnátkovi, který byl v letech 2006 až 2010 ministrem hospodářství. Slovensko tak poprvé pozná situaci, jaká se v Česku stává tradicí – nezemědělec včele agrárního rezortu. Jahnátek je chemickým inženýrem a jako čerstvá krev může přinést jiné pohledy, očekává Fico.
Jméno Jahnátek přitom původně padalo v souvislosti s postem ministra práce, sociálních věcí a rodiny. Spekulovalo se také o tom, že na zemědělství by Fico mohl dosadit svého známého Mariána Čakajdu. Do konce letních prázdnin v roce 2010 byl tento člen Směru předsedou Správy státních hmotných rezerv. Nyní podniká v drůbežářství jako spolumajitel firmy Hydina Súlovce.

Agroduet jako úlitba

Úspěšnější byla ovšem vlivná skupina stojící za Jahnátkem. Lidem, kteří tlačili Becíka, se Fico snaží zavděčit alespoň jeho náhradní rolí. „Za velmi prospěšnou považuji případnou dvojici Ľubo Jahnátek – Stanislav Becík. Od Jahnátka jako ministra očekávám zejména tlak na ceny potravin, zastavení dovozu nekvalitních potravinářských produktů na Slovensko, někdo se musí zabývat také obchodními řetězci,“ uvedl Fico. V tažení proti řetězcům je Jahnátek ideální volba. Jako ministr hospodářství neměl problém s přijetím zákona o obchodních řetězcích. Vláda Ivety Radičové, jež nastoupila v roce 2010, s ním okamžitě zametla.
„Jahnátek dělal účinnou regulační politiku v rámci hospodářství a energetiky, proto teď chceme, aby ji přenesl do zemědělství,“ nechal se slyšet šéf Směru. Becíkovi přiřkl roli silného státního tajemníka, který se bude starat o klasické zemědělství. Rozhodovat ovšem bude Jahnátek. V jeho kariérním životopise je mimo jiné funkce ředitele pro strategii v chemičce Duslo Šaľa, která je od roku 2005 součástí holdingu Agrofert. Jahnátek ale podle všeho není Babišovým koněm, navíc v Duslu skončil v roce 2003.

BRAND24

Utajený mecenáš

Favoritem Andreje Babiše byl podle zdroje znalého slovenských reálií Becík. Tlačil ho údajně také miliardář Juraj Široký, kterého Viktor Kožený obvinil, že zpronevěřil velkou část majetku Harvardských fondů a peníze použil jako úplatek pro ČSSD a slovenské politiky. > Utajeným sponzorem Směru měl být i Babiš, napsal nedávno slovenský časopis Týždeň.
Agrární magnát postupuje v rodné zemi podobně jako v Česku. Skupuje konkurenci a buduje monopol v agrárním sektoru. Na Slovensku má Babiš nejlepší kontakty právě s lidmi Roberta Fica. „Užší spolupráci s politiky Směru se zřejmě Babiš pokusil navázat už před volbami v roce 2006. Ficova strana byla totiž v kurzu a bylo velmi pravděpodobné, že sestaví budoucí vládu. A Babiš, který tehdy posiloval své podnikatelské aktivity na Slovensku, se chtěl pojistit – podobně jako v Česku je totiž podnikání v agroresortu do značné míry závislé na rozhodnutí lidí, kteří jsou právě u moci. Babišovou pojistkou měl být sponzorský dar, který se však neobjevil v účetnictví Směru,“ uvedl Týždeň, který připomenul, že Babiš chce bojovat proti zkorumpovaným českým politikům a s hnutím Ano 2011 se vydal na politickou dráhu.
Zprostředkovatel Babišova daru prý ale peníze do stranické kasy nepředal, což neměl být ojedinělý případ. Záležitost tehdy řešilo předsednictvo Směru, potvrdil poslanec a člen předsednictva strany Ivan Varga. „Jeho slova potvrdila, že Směr funguje na principu akciovky, kde mají hlavní slovo lidé jako Juraj Široký či Vladimír Poór,“ napsal Týždeň. Poór je vlivný byznysmen, kterého policie obvinila z tunelování firmy Nafta Gbely, která se zabývá těžbou a skladováním ropy a zemního plynu. Trestní stíhání ale bylo zastaveno.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).