Menu Zavřít

Kdo prosadí zákon na silnicích?

7. 8. 2006
Autor: Euro.cz

Nový bodový systém strašil řidiče skoro deset let. Teď už platí. Faktem je, že kdekdo si ho vykládá podle svého, a není divu, i policie a politici mají se silničním zákonem velké problémy. Nová pravidla mají první oběti, hlavně řidiče, kteří zapomněli rozsvítit, nebo neuhlídali nohu na plynu.

Jsou mezi nimi i velké ryby. Všem se ale neměří stejným metrem, znáte to: když dva dělají totéž…

Nejslavnější obětí je český hokejista Jaromír Jágr. Přijde o řidičák. Zaparkoval na místě pro invalidy, a nejméně šest měsíců by proto neměl řídit. Pro Jágra to velká tragédie nebude. Stejně jako pro policejního prezidenta Vladislava Husáka, který při zběsilé jízdě porušil zákon tolikrát, že by měl přijít o řidičský průkaz na celý rok. Jágr si za svůj zámořský plat může najmout řidiče, Husák má služebního, a toho mu platíme my všichni.

Policejní prezident se po rychlostní silnici Karlovy Vary - Praha řítil skoro dvoustovkou, nebezpečně předjížděl a překročil povolenou rychlost i v obci. Obyčejný smrtelník by ztratil řidičák na rok, na pokutách by zaplatil kolem 20 tisíc korun a musel by znovu na testy. Policejní prezident se potrestal sám a byl shovívavý: na tři měsíce odevzdal řidičák a nadaci Národ dětem věnoval 10 tisíc korun. Trest ještě vylepšil ministr vnitra František Bublan, když mu zběsilou jízdu vytkl! To je spravedlnost - taková papalášská!

Když Husák nastupoval do funkce, slíbil vylepšit obraz policie. Vylepšil ho! Vydatně mu pomohl i šéf dopravního inspektorátu z Frýdku-Místku Michael Čaš, který v opilosti naboural do jiného vozu. Nadýchal 3,65 promile alkoholu, to je bratru dvanáct dvanáctistupňových piv! Bublanův řidič vezl svého pána po dálnici z Brna do Prahy rychlostí 170 kilometrů za hodinu, a nic se mu nestane, zato ten, kdo ho při tom nafilmoval, by měl být podle policistů potrestán. Pykat mají i novináři, kteří nachytali Husáka. Pěkný stát - takový policejní!

BRAND24

Zatímco většina řidičů jezdí s očima přilepenýma na tachometr, někteří si pořizují drahá hands free zařízení a všichni si zapínají bezpečnostní pásy, pro policisty nic takového neplatí, a to i v případě, že nejsou v akci, ale jen tak popojíždějí. Pokud zákony nebudou respektovat policisté a ústavní činitelé, těžko donutí k dodržování všechny řidiče; hlavně ty, kteří si s dodržováním pravidel těžkou hlavu nedělají. A o ty jde především!

Naše silnice ovládá agresivita a ignorování pravidel. Stát situaci nezvládá mnoho let. Počet dopravních nehod je katastrofální a jejich následky tragické. Bodový systém je v zásadě správný, snížil počet nehod i mrtvých, je ale plný nesmyslů a neodůvodněné tvrdosti. Tomu se měli zákonodárci vyhnout. Také nepochopitelné výjimky pro politiky a policisty a tolerance k porušování zákona cestou k prosazení pravidel nejsou.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).