Menu Zavřít

Kdo brzdí byznys na Hradecku

12. 12. 2005
Autor: Euro.cz

Poslední letošní podnikatelské setkání Profitu se uskutečnilo minulou středu v Hradci Králové. Zhruba padesátka živnostníků a majitelů firem diskutovala v Adalbertinu s představiteli kraje a hospodářské komory. Akce dokonce přerostla v malou hádku. „Největší brzdou rozvoje podnikání v kraji je malá aktivita podnikatelů.

Poslední letošní podnikatelské setkání Profitu se uskutečnilo minulou středu v Hradci Králové. Zhruba padesátka živnostníků a majitelů firem diskutovala v Adalbertinu s představiteli kraje a hospodářské komory. Akce dokonce přerostla v malou hádku.

„Největší brzdou rozvoje podnikání v kraji je malá aktivita podnikatelů. Máme poměrně dost dotačních peněz na rozdělování, ale hlásí se málo zájemců. Podnikatelé asi ty peníze nechtějí,“ tvrdila vedoucí oddělení strategického plánování krajského úřadu Miroslava Holanová.

Podle Františka Molíka z Regionální hospodářské komory severovýchodních Čech jsou ale místní podnikatelé dostatečně aktivní, v rozletu jim brání veřejná správa. „Vláda například není ochotna otevřít hranice do Polska pro nákladní dopravu. Takže kamion jedoucí třeba z Broumovska, kterému by stačilo přejet několik kilometrů k sousedům, jede mnoho desítek kilometrů do Náchoda, teprve tam je mu umožněn přejezd,“ míní Molík. „Několikrát jsme úřady žádali o otevření hranic, ale marně,“ uvedl.

BRAND24

Také podle dalšího podnikatele, Františka Pácala, je vinen stát. „Vláda podnikatele jen holí, stále obírá o peníze a staví je do role zločinců. Ona přímo říká - jsi zloděj,“ argumentoval hlasitě byznysmen, do jehož portfolia spadají Strojírny Rokytnice a firmy Despa OK a Elitex OK.

Podle dalšího z účastníků setkání zase brání byznysu přímo v Hradci Králové místní magistrát. „Házejí nám klacky pod nohy, kde můžou, nemůžeme být s prací zdejší radnice spokojeni,“ uvedl majitel knihkupectví Skippy Otakar Šulc.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).