Menu Zavřít

Kdepak vyhráno

19. 10. 2007
Autor: Euro.cz

Tanec kolem církevních restitucí teprve začne

Vypadá to, že historické narovnání mezi státem a církvemi nebylo nikdy tak na dosah, jako nyní. Ministerstvo kultury posílá do připomínkového řízení hotový věcný záměr zákona o nápravě některých majetkových křivd a koaliční i církevní komise se dokázaly shodnout nejen na vrácení majetku řádům, ale hlavně na 83miliardové částce, kterou by měl stát církvím postupně vyplatit v příštích šedesáti letech. Problémem se už nezdá být ani obava katolických biskupů, aby se dosud dotované diecéze a kněží neocitli ze dne na den na holičkách. Odluku má zmírnit (kromě vracených prostředků) desetileté přechodné období, kdy první rok církve dostanou tolik co dnes a s každým dalším rokem se částka bude snižovat o deset procent.
Záměr je to hezký, rozumný. Ostatně komise ve složení Václav Jehlička, Miroslav Kalousek, Karel Schwarzenberg, Džamila Stehlíková, Petr Gandalovič a Miroslava Němcová plus zástupci církví byla pro dosažení konsenzu jako stvořená. Jenže teď je tu realita, tedy Parlament a prezident, které ten šestnáct let nechladnoucí, horký brambor budou muset spolknout čili schválit. Ministr Jehlička zřejmě počítá s tím, že hlasy, jež pro zákon nesežene v koalici kvůli silnému antiklerikalismu některých politiků ODS, získá od několika sociálních demokratů. Těžko.
Jednak mu to mohou občanští demokraté koaličně zatrhnout, aby se jim ještě víc neštěpil poslanecký klub na klausovce a topolánkovce. Především se však poslanci a senátoři nebudou chtít v době vypjaté partajní honby za preferencemi či šikování kvůli prezidentské volbě jen tak angažovat pro téma, které společnost vesměs nerada. A když budou, může ministerský návrh doznat takových úprav, že ho nepoznáme a církve ztratí zájem. Mluvit do obřího převodu peněz a realit zatouží kdekdo.
Proto je dost pravděpodobné, že koalice si teď odškrtne bod za snahu a věc opět tiše odloží na příhodnější čas. Bude to ostuda, protože éry jednobarevné vlády lidovců se nedočkáme.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).