Menu Zavřít

Kde se pivo vařilo

14. 5. 2007
Autor: Euro.cz

ITAL VE ŠKVORCIČástečně ruiny, částečně zachovalý - asi tak lze charakterizovat pivovarský objekt, ležící jen kousek od centra středočeského Škvorce. Už několik měsíců se tady staví rezidenční areál s 55 byty, který má být hotov do konce příštího roku. Pivo se ve Škvorci začalo vařit už v 17.

ITAL VE ŠKVORCI

Částečně ruiny, částečně zachovalý - asi tak lze charakterizovat pivovarský objekt, ležící jen kousek od centra středočeského Škvorce. Už několik měsíců se tady staví rezidenční areál s 55 byty, který má být hotov do konce příštího roku.

Pivo se ve Škvorci začalo vařit už v 17. století. Pivovar se postupně rozrostl, ale v roce 1986 přestal sloužit původnímu účelu. Revitalizaci mu přinesl až nyní bytový projekt „U zámeckého rybníka“. Jeho autorem je italský developer Alberto Di Stefano a jeho firma Itaka.

„Naše rodina se nemovitostmi zabývá už několik generací. Já sám jsem vystudoval architekturu a restaurování starých objektů. Počátkem devadesátých let se u vás reality prodávaly za velmi výhodné ceny, takže jako mnoho jiných italských investorů jsem tady také koupil několik činžovních domů. Pak jsem ale zjistil, že v Česku je hodně starých budov, které čekají na nové využití,“ vysvětluje Di Stefano své české angažmá.

Společnost Itaka už má za sebou konverzi někdejší nuselské pekárny na loftové byty. Škvorec prý zdaleka nebude její poslední akcí. „Vhodné budovy hledám stále. Připravujeme další podobné projekty: přestavbu pivovaru v Hlubočepích a empirového zámečku v Sedlci,“ říká architekt, který přeměny považuje za podstatně zajímavější než novostavby. „Vždy se snažíme z originálu zachovat co nejvíce -hlavní hmotu budov, zajímavé prvky, využíváme i původní materiál, třeba prkna z podlah či kámen,“ říká Di Stefano.

Nadšení mu nic nekazí. Podporu od státu neočekává a ani nežádá. Kvalitních dodavatelů je podle něj také dostatek. Dobře vychází i se samosprávou v místech, kde staví: „Lidé si už uvědomují, že úspěšný projekt, jako je třeba ten ve Škvorci, pomůže celé obci.“

Příliš si nestěžuje ani na české úřady. Považuje je za stejně těžkopádné jako italské. „Itálie by v tomto ohledu neměla sloužit jako vzor,“ dodává.

BRAND24

Pesimistou je ale ohledně stavu českých brownfieldů. „Pro některé objekty se nový účel hledá skutečně těžko. Často proto slouží jenom jako zdroje stavebního materiálu. Takhle tady mizí tisíce objektů,“ říká.

Nicméně pivovarským brownfieldům se v tuzemsku docela daří. Například v Broumově přestavěli pivovar na kulturní a společenské centrum, v bývalém pivovaru v Praze-Holešovicích dnes sídlí vydavatelství Ringier, vinohradský se změnil v luxusní byty. Přinejmenším nuselský a branický pivovar ale čekají na nové využití. Celkově je v Česku takových nevyužívaných a chátrajících budov, kde se kdysi vařilo pivo, téměř 1500.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).