Káva je nenápadná přítelkyně

16. února 2004, 00:00 - KAROLINA KAMBERSKÁ styl@profit.cz
16. února 2004, 00:00

TAKÉ SE S NÍ KAMARÁDÍTE KAŽDÝ DEN? POVAŽUJETE JI ZA PŘÍTELKYNI, KTERÁ TU BUDE VŽDY PRO VÁS, KDYKOLIV PŘIPRAVENÁ VÁS POVZBUDIT A POTĚŠIT? KDY JSTE JÍ ALE NAPOSLEDY VĚNOVALI ALESPOŇ CHVILKU SOU STŘEDĚNÉ POZORNOSTI?

Toho, co u nás vydáváme za „turka“, by se žádný Turek ani nedotkl

TAKÉ SE S NÍ KAMARÁDÍTE KAŽDÝ DEN? POVAŽUJETE JI ZA PŘÍTELKYNI, KTERÁ TU BUDE VŽDY PRO VÁS, KDYKOLIV PŘIPRAVENÁ VÁS POVZBUDIT A POTĚŠIT? KDY JSTE JÍ ALE NAPOSLEDY VĚNOVALI ALESPOŇ CHVILKU SOU STŘEDĚNÉ POZORNOSTI?

Káva může mít tisíce podob. Je to ten šíleně sladký silný nápoj, který upíjejí z miniaturních hrnečků stařečci v úzkých uličkách balkánských měst. Je to i nápoj umělců a intelektuálů, kteří se už desítky let scházejí v bohémských kavárnách evropských velkoměst. Je to nápoj, který naše babičky servírovaly v nejlepším rodinném porcelánu po sytém nedělním obědě. A také nápoj, který v kancelářích upíjíme z velkých ošklivých hrnků, protože ho nevnímáme jako radost, ale jen jako zdroj povzbuzujícího kofeinu. Stojí zato věnovat kávě pozornost. Role „nádrže na kofein“ ji musí urážet. To neznamená, že se musíme vzdát občasného „nakopnutí“ uprostřed práce v podobě narychlo zalité lžíce instantní kávy. Ale byla by škoda, pokud by se nám káva zredukovala jen na tento nepříliš vábný nápoj.

POSEL TROPICKÝCH KRAJŮ

Káva se pěstuje většinou v horských oblastech tropického pásma. Jemná káva arabica roste často ve více než tisíci metrech nad mořem. Ačkoliv se velmi často slovo „arabica“ na obalu přijímá jako záruka dobré kvality kávy, nemusí tomu tak být vždy. Ve světě se pěstuje většinou právě tento typ, ale jen menší část těchto zrn se dá zařadit do prvotřídní jakosti. Druhý nejznámější typ, káva „robusta“, roste snadno, je velmi odolný, nevyžaduje ani tak vysokou nadmořskou výšku, avšak jeho chuť a vůně mívají do jemnosti daleko. Přesto jsou lidé i zeměpisné oblasti, kde je robusta preferována, a to právě pro svou drsnou a silnou chuť. Jména zemí, kde se pěstuje káva, už i sama o sobě voní exotikou a tajuplností dálek. Brazílie, Kolumbie, Dominikánská republika, Burundi, Pobřeží slonoviny, Ekvádor, Kostarika, Jamajka, Keňa, Tanzánie…

JINÝ KRAJ, JINÁ KÁVA Pro běžného, konzumního, pijáka kávy může být tato informace zcela zbytečná, ale není to škoda? Vždyť už i v Čechách můžete ve specializovaných kávových obchodech, a velmi často i v čajovnách, nakoupit kávu právě z té země, kterou jste si včera večer zamilovali při sledování Cestománie nebo při čtení cestopisu. Milovník kávy postupem času zjistí, že stejně jako například víno může mít i káva jemné ovocné odstíny či pikantní kořeněnou příchuť, může být (i bez přidání cukru) méně či více sladká… Každá země produkuje trochu jinou kávu, protože každá země má jiné přírodní, ale izpracovatelské, podmínky. Také uvnitř jednotlivých zemí se často chuť i kvalita kávy liší - kávovník má mnoho botanických druhů a i v rámci těchto druhů bývají některá zrna kvalitnější a některá méně. Pokud se tedy vydáte po stopách kávy na českém trhu, čeká vás cesta velmi dobrodružná. POTURČENEC POHORŠUJE TURKA Toho, co v Čechách vydáváme za tureckou kávu, by se ve skutečnosti žádný Turek ani nedotkl. V Turecku, stejně jako ve většině ostatních zemí této oblasti, se káva připravuje v malých konvičkách s dlouhou rukojetí - možná je znáte z dovolené na Balkáně jako „džezvy“. Tuto konvičku bez víčka doplňují jako nutná kávová výbava malinké šálečky bez rukojeti. Příprava orientální kávy (tedy nejen turecké) by uvedla většinu tradičních českých hospodyněk v amok - maminky nás přece učily, že káva se zalévá vroucí vodou a nesmí se vařit! Orientálci vaří a často hned třikrát. N avíc občas přidávají kávu i do studené vody. Ale i kdybychom se nechtěli pouštět do přípravy autentického „turka“, měli bychom si rozhodně pořídit jakýkoliv kávovar - protože postup, kdy se nám sedlina louhuje v šálku po celou dobu pití, je skutečně asi nejhorší možný. Opravdová chuť a vůně kávy při něm postupně přechází v kyselou pachuť. Kávovar nemusíme mít k dispozici všude - potom si můžeme snadno pomoci „dvouhrnkovým“ postupem. Kávu zalijeme v jednom hrnku, do druhého také nalijeme trochu vroucí vody, aby se vyhřál. Jakmile už v nápoji neplave mletá káva, opatrně ho přelijeme do druhého hrnku (samozřejmě už prázdného), sedlina nám zůstane v prvním. PRAVÁ ORIENTÁLNÍ KÁVA

**Konvičku (džezvu, ibrik atd., u nás je k dostání např. v mnoha vetešnictvích i starožitnictvích) naplňte nejvýše do dvou třetin vodou a přiveďte do varu. Pak ji odstavte z ohně a přidejte množství kávy, které odpovídá velikosti vaší konvičky - vyzkoušejte, kolik vám vyhovuje a nezapomínejte přitom, že orientální káva bývá pořádně silná. Cukru se často přidává stejné množství jako kávy. Tuto směs (voda, káva, cukr) podržte nad plamenem, dokud káva nevzkypí a pěna nevyběhne nahoru - trvá to jen chvilku. Až vyběhne, kávu odstavte a nechte pár vteřin uklidnit. Tento postup zopakujte ještě dvakrát. Poté silný horký nápoj rozlijte do šálečků. Pokud se vám podaří přelít ho i se zbytky pěny, bude to bod navíc. Je rovněž možné pěnu sesbírat lžičkou a rozdělit ji do hrnků ještě před nalitím kávy. Orientální káva je sice velmi silná, ale rozhodně to není pověstný „smrťák“, protože se pije jen v malinkém množství. Ano, pokud bychom si takové kávy nalili dvě deci, asi by s námi pořádně zacloumala. Někdy se cukr přidává už před nalitím vody do konvičky a nechá se nad plamenem mírně zkaramelizovat. Chuť kávy tím dostane další rozměr. Do této kávy nepatří mléko, zato koření (např. kardamon, zázvor, skořice) je velmi žádoucí. Přidávejte ho už na začátku přípravy.

Mohlo by vás zajímat

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

Hry pro příležitostné hráče