Menu Zavřít

Kauza Drobil dostihla i Johna

17. 12. 2010
Autor: Euro.cz

Vládní krize

V kauze korupce na Státním fondu životního prostředí, která stála křeslo ministra životního prostředí Pavla Drobila, se v pátek 17. prosince v podvečer objevily nové informace: O údajném korupčním dění na fondu věděl prý i ministr vnitra Radek John, a to delší dobu než premiér Petr Nečas.
Premiéra, jemuž je nečinnost v této kauze vyčítána, o tomto faktu informoval policejní prezident Oldřich Martinů. Týdeníku EURO to potvrdily dva důvěryhodné zdroje z Nečasovy blízkosti. Tito lidé tvrdili, že už na přelomu října a listopadu se John sešel na půdě Poslanecké sněmovny s hlavním aktérem celé kauzy, tehdejším šéfem Státního fondu životního prostředí Liborem Michálkem, který si tajně nahrával rozhovory s ministrem životního prostředí Pavlem Drobilem a jeho poradcem Martinem Knetigem.
Pokud se tyto informace potvrdí, znamenalo by to, že ministr vnitra ví o korupci na Státním fondu životního prostředí už nejméně měsíc a půl – a místo aby pověřil trestní orgány jejím vyšetřováním, inicioval tajné schůzky s novináři.

Přičinlivý náměstek

Hlavním aktérem případu, který otevřela MF Dnes, je nominant jihomoravské ODS a náměstek Státního fondu životního prostředí Dušan Fibingr. Deníku se Michálek svěřil s problémy, jež se v resortu odehrávají, a doložil je nahrávkami různých rozhovorů. Bez zajímavosti není, že podle zdrojů týdeníku EURO to byl právě ministr John, kdo novináře Janka Kroupu s Michálkem kontaktoval.
„To nemohu komentovat,“ odpověděl Libor Michálek na dotaz týdeníku EURO, jestli se opravdu s Johnem ohledně kauzy už dříve sešel a zda ho ministr vnitra spojil s Jankem Kroupou.
Michálek sice fond oficiálně vedl, ale jeho faktickým tahounem byl jeho náměstek Fibingr. Ten totiž na rozdíl od Michálka patřil do řídící rady operačního programu životního prostředí, která rozhoduje o přidělování dotací. A to je místo, kde se celá aféra zrodila.
Jaké kroky tedy Fibingr činil, že problém přerostl až do takové olbřímí velikosti? Podle informací týdeníku EURO od zdroje blízkého fondu se například snažil přenastavit podmínky pro výběrová řízení. Podle předchozích pravidel byla cena při rozhodování nastavena na 80 procent daných kritérií. Fibingr chtěl toto kritérium údajně snížit na 60 procent a do systému vrátit kontroverzní model losování. Dále se snažil zasáhnout do procesu renovace pražské čistírny odpadních vod: 11. listopadu oddálil osm projektů na přivaděče pitné vody, když nedoporučil jejich schválení. Mnohé otázky vyvolával i systém úložek u bank, jelikož fond disponoval pěti volnými miliardami, které byly pro peněžní ústavy lákavým soustem.

BRAND24

Častý návštěvník

To, že se jihomoravští občanští demokraté na fond velmi intenzivně zaměřili, dokládají časté návštěvy (téměř každotýdenní) poslance Davida Šeicha (trvalé bydliště v Rajhradu) u Fibingra. „Známe se. Vím, že naše firmy podnikaly ve stejné branži. Že bych s ním měl nadstandardní vztahy, bych ale neřekl. A určitě jsem mu nepomáhal na státním fondu životního prostředí,“ řekl Šeich Hospodářským novinám.
Fibingr byl do začátku září třetinovým vlastníkem brněnské společnosti Renards. A předmět činnosti? Dotační poradenství. Také Šeich vlastnil do roku 2007 poradenskou firmu Eurovision. Tato společnost radí při desítkách projektů, ve kterých jde o státní dotace. Tento typ poradenství je přitom velmi výnosným byznysem, odborníci hovoří o desetiprocentní provizi z každého realizovaného projektu.
Celý případ se dá ve zkratce popsat tak, že jednání emisarů jihomoravských kmotrů ODS o struktuře životního prostředí přerostlo do takových rozměrů, že mimoděk smetlo i Pavla Drobila, tedy chráněnce severomoravského „loutkáře“ Daneše Zátorského.
Problém ale spočívá především v tom, že náměstek Fibingr rozhodoval a šéf fondu Michálek podepisoval. A ten, kdo smlouvy podepisuje, nese na trh svoji kůži – pokud by se přišlo na to, že při rozdělování dotací docházelo k trestné činnosti. Proto také nejspíše zvolil v zoufalé situaci cestu nahrávání jednání svých kolegů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).