Menu Zavřít

Katar chce v Británii investovat 5 miliard liber. Převážně do infrastruktury

27. 3. 2017
Autor: Martin Pinkas/Euro

Katar hodlá v příštích pěti letech investovat v Británii pět miliard liber (156 miliard korun) a posílit tak obchodní spojení se zemí opouštějící Evropskou unii. Na investičním fóru v Londýně to podle agentury Bloomberg prohlásil šéf katarského investičního úřadu Abdullah bin Muhammad Saúd Al Sání. Bez dalších podrobností upřesnil, že prostředky budou směřovat především do infrastruktury.

V Londýně a Birminghamu nyní jedná delegace čtyř stovek katarských podnikatelů a vysokých činitelů. Dvoudenní návštěva skončí v úterý, den předtím, než britská premiérka Theresa Mayová odstartuje odchod Británie z EU.


Přečtěte si reportáž z arabské metropole:

Dubaj: město z písku, v kterém dominují přistěhovalci

Dubaj změnili v prosperující metropoli imigranti.


Katarské investice by mohly přispět ke zmírnění hospodářského dopadu brexitu jak na Británii, tak na Katar. Británie už začala přijímat opatření ke stimulaci zahraničních investic, aby zarazila snahy zemí Evropské unie odčerpat její talenty i kapitál.

Katar má v Británii velké zájmy. Země je největším producentem zkapalněného zemního plynu (LNG) na světě a na britském dovozu tohoto paliva se podílí 90 procenty. Už během světové finanční krize před zhruba deseti lety emiráty investovaly miliardy do banky Barclays PLC a za posledních deset let si v zemi vybudovaly portfolio akcií a nemovitostí v hodnotě převyšující 40 miliard liber.

BRAND24


Z Británie čtěte více:

Británie požádá o odchod z Evropské unie příští středu

Z rivalů spojenci: Británie chce proti Bruselu vytáhnout se Španělskem

Goldman Sachs a Morgan Stanley přesunou část aktivit z Londýna

 Finanční centrum Canary Wharf v Londýně


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).