Menu Zavřít

Karneval nabídne telefonování

21. 2. 2005
Autor: Euro.cz

Levné telefonování přes internet chce nabídnout jako další službu ve své kabelové síti operátor Karneval. Zároveň zlevnil a zrychlil připojení k Síti sítí.

KABELOVÁ TELEVIZE

Přinést levnější telefonní hovory podnikatelům i domácnostem plánuje operátor kabelové televize Karneval. Připravuje projekt na poskytování telefonních hovorů přes internet. „Právě probíhají jednání s telekomunikačními operátory o spolupráci,“ potvrdil informace týdeníku Profit obchodní ředitel Karnevalu Dušan Jelínek.

Chystaná technologie umožní zákazníkům telefonovat přes internetovou přípojku Karnevalu, kdy se hlas rozloží do digitální podoby a přenese se přes internet. Zákazníkům, kteří budou chtít službu využívat, postačí jen připojit běžný telefonní přístroj do modemu a telefonovat.

Linka se v tomto případě chová jako klasická telefonní linka. Bude mít vlastní telefonní číslo a půjde z ní volat na jiná čísla, ať už v rámci Karnevalu nebo do mobilních sítí či třeba sítí dalších operátorů. A naopak i na linku od Karnevalu bude možné telefonovat odkudkoliv.

„Doba masivních investic do rozvoje kabelového internetu skončila, je čas zúročit investice a nabízet nové služby,“ vysvětlil důvody Jelínek.

Podle informací Profitu právě probíhají jednání se třemi až čtyřmi telekomunikačními alternativními operátory o případné spolupráci. Ceny za telefonní hovory ještě nejsou známy, vše je zatím v rovině příprav. Měly by však patřit k tomu nejlevnějšímu na trhu. Do konce roku by se měl rozběhnout minimálně testovací provoz telefonování přes kabelovou televizi.

BRAND24

Karneval také zlevnil svou nejnižší nabídku na připojení k internetu ze 690 na 499 korun. Zároveň zvýšil rychlost služby ze 150 na 250 kilobitů za sekundu. Tato rychlost je garantovaná, nikdy by tedy neměla klesnout pod 250 kilobitů za sekundu. Konkurenční operátoři nabízejí připojení přes telefonní linky prostřednictvím technologie ADSL s obdobnou rychlostí a cenou pod 600 korun. Navíc však musí uživatel počítat ještě s platbou paušálu za telefonní linku, který začíná na 215 korunách měsíčně. Konkurenční kabelová televize UPC nabízí připojení o rychlosti 256 kbit/s za 555 korun.

Firma zároveň přichází s novou variantou připojení rychlostí jeden megabit za sekundu, která měsíčně vyjde na 799 korun. Vyplňuje tak mezeru mezi nejpomalejším připojením a přístupem s dvojnásobnou rychlostí, který nabízí za 1290 korun měsíčně.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).