Menu Zavřít

Karlovarský FOR ARCH otevírá své brány

16. 6. 2003
Autor: Euro.cz

Zájem může ovlivnit i očekávaný růst poptávky po stavebních pracíchKarlovarská výstava stavebnictví For Arch se letos koná již po dvanácté. Jejím pořadatelem je Regionální stavební sdružení Karlovy Vary ve spolupráci s ABF, a. s. Praha a dalšími partnerskými stavebními institucemi.

Zájem může ovlivnit i očekávaný růst poptávky po stavebních pracích

Karlovarská výstava stavebnictví For Arch se letos koná již po dvanácté. Jejím pořadatelem je Regionální stavební sdružení Karlovy Vary ve spolupráci s ABF, a. s. Praha a dalšími partnerskými stavebními institucemi. Každoročně se na ní lze seznámit s vývojem stavebních materiálů, technologií i s novými výrobky.

Letošní ročník může být pro návštěvníky i vystavovatele zajímavý i s novými souvislostmi. První z nich je diskutovaná reforma veřejných financí, druhou pak očekávaný vstup České republiky do Evropské unie.

Daňové a unijní vlivy?

Co má reforma veřejných financí a vstup do Unie společného s For Archem? Je to očekávaný možný vzestup poptávky po stavebních pracích, zejména pro bytové účely. Diskutovaná reforma veřejných financí, která začíná ve vládě dostávat konkrétní podobu, zřejmě přinese zvýšení některých daní, přesněji zrušení snížené sazby DPH u některých komodit. K tomu přechodná ujednání s Evropskou unií hovoří o tom, že nejpozději v roce 2007 budou stavební práce pro účely bydlení přeřazeny ze snížené sazby do základní sazby DPH. (Toto ujednání neznamená, že tato daňová změna nemůže přijít dřív.) To ale rekonstrukce bytů či výstavbu nebo opravy bytových domů prodraží. K tomu se na ceně stavebních prací mohou projevit i daňové a cenové změny vstupů. Závěr z toho je pro mnohé jednoznačný: urychlit plánovanou rekonstrukci či výstavbu, protože za rok či o něco později může být cena výrazně vyšší. Vliv vstupu do Evropské unie na stavebnictví se ale nemusí projevit jen v otázkách sbližování daňových sazeb. I když po vstupu ČR do Unie budou pro cizince - občany jiných států EU platit na přechodnou dobu omezení v nákupu nemovitostí, mnozí občané očekávají zvýšenou poptávku po koupi či pronájmu nemovitostí právě ze strany občanů dosavadních států EU. To se již nyní odráží v růstu cen nemovitostí, v poptávce a nabídce na trhu nemovitostí, zvláště pro bytové účely. Tyto dva faktory mohou ovlivnit i návštěvnost stavebních veletrhů, karlovarský For Arch nevyjímaje. A to nejen návštěvnost těch, kteří se přijdou „jen“ podívat, ale zejména těch, kteří si chtějí vybrat - zorientovat se na trhu, rozhodnout se pro určité materiály či zařízení, vybavení, případně si vybrat dodavatele svých stavebních úprav. Této motivaci vychází vstříc - a je jedno, jestli již vědomě či shodou náhod - i letošní karlovarský For Arch, který je letos poprvé také výstavou prodejní.

BRAND24

Inspirace pro bydlení

Letošní For Arch Karlovy V ary je zaměřený na bydlení. Návštěvníci se dozví o všem, co souvisí se získáním bytu, jeho stavbou a rekonstrukcí nebo se stavbou a údržbou rodinných domků. Současně získá informace o možnostech dotací, půjček, úvěrů a hypoték. A protože k bydlení patří také úprava interiérů, exteriérů a zahrad, najdou kutilové na karlovarském For Archu bohatou nabídku řemesel a specializovaných stavebních prací. For Arch Karlovy V ary 2003 se může pochlubit také zajímavým a pestrým doprovodným programem, v němž si mohou vybrat jak profesionálové z oboru, tak i široká veřejnost. Na jednotlivé akce upozorňujeme v samostatném sloupku. Na tomto místě se trochu více zmíníme o soutěži o nejlepší stavbu roku. Letos poprvé se tato soutěž stává paralelní výstavou a přináší přehled nejlepších realizovaných staveb v době od 1. 1. 2002 do 1. 4. 2003 v Karlovarském kraji. Letos poprvé seznámí veřejnost také s projekty, které za posledních třináct let v Karlovarském kraji vznikly, byly zahájeny nebo se o nich uvažuje. Stejně jako v předchozím ročníku, také letos jsou stavby i projekty zveřejněny na internetové adrese, na níž se již zájemci mohli se stavbami i projekty seznámit a dát svůj hlas nejlepší stavbě či projektu. Po vyhodnocení této ankety bude na For Archu Karlovy V ary 2003 udělena Cena nejlepší stavba a projekt roku vybrané veřejností a Cena za nejlepší stavbu a projekt roku, kterou udělí odborná porota. Svou cenu udělí rovněž krajský hejtman.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).