Menu Zavřít

Karel Schwarzenberg: V Česku se o zahraniční politiku skoro nikdo nezajímá

5. 4. 2011
Autor: profit

Zahraniční politika v Česku zajímá jen málo lidí. Nezabývá se jí ani mnoho politiků, tvrdí Karel Schwarzenberg, ministr zahraničních věcí a předseda TOP 09.

Foto: TOP 09

Jakých pět hlavních cílů by měla sledovat česká zahraniční politika v příštích pěti letech?

Hlavním cílem české zahraniční politiky je hájení státních zájmů včetně těch ekonomických. Cílem je i získávání většího vlivu v Evropské unii (jak v Evropské komisi, tak v Evropské službě vnější akce). Dále rozvinout Východní partnerství a přičinit se o včlenění západního Balkánu do EU.

Jaké nástroje by pro dosažení cílů měla zvolit?

Nástroji zahraniční politiky je aktivní diplomatická služba, využívání členství v mezinárodních organizacích a fórech, a to nejen vystupováním, ale i jinými způsoby. Je-li to nutné, patří sem i zahraniční vojenské mise.

Jak má vypadat česká zahraniční politika?

Jan Zahradil: Česko potřebuje jednotně řízenou ekonomickou diplomaciihttp://www.profit.cz/clanek/karel-schwarzenberg-v-cesku-se-o-zahranicni-politiku-skoro-nikdo-nezajima.aspx Jan Hamáček: Česko musí být v EU aktivnější Miloslav Ransdorf: Česká zahraniční politika nemá žádnou koncepci

V čem jsou slabiny nynější české zahraniční politiky a jak je zlepšit?

Slabinou je příliš malý zájem o naši zahraniční politiku ve vlastní zemi. Bohužel zde ani neexistuje zajímavá zahraničněpolitická diskuze a velmi málo politiků se tím opravdu důkladně zabývá.

BRAND24

Odlišný postoj Hradu a ministerstva zahraničí k významným světovým událostem není ojedinělý. Jak nejednotnost podle vás chápou v zahraničí? Jsme čitelným partnerem?

Stává se někdy i v jiných státech, že mezi státními činiteli panují odlišné názory. Mám dojem, že konzistencí naší zahraniční politiky jsme srozumitelnými partnery.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).