Menu Zavřít

Kapesní průvodce Čínou

17. 6. 2010
Autor: profit

Kdy se v Číně nepracuje kvůli státním svátkům nebo kam se obrátit, když budete mít zdravotní potíže? Pro cestu do země za Velkou zdí přinášíme praktického průvodce.

Kapesní průvodce Čínou

Buddhističtí mniši jsou jedním ze symbolů Číny. Buddhismus tam vyznává zhruba desetina obyvatel.

Autor: Shutterstock

Současná Čínská lidová republika je nejlidnatějším státem světa. Dnes ji sice v lidnatosti dohání Indie, Číňané jsou ale za otupení populačního růstu rádi. I tak má země draka už víc než miliardu a tři sta milionů obyvatel. Co do rozlohy je se svými devíti a půl miliony kilometrů čtverečních po Rusku a Kanadě třetí největší zemí planety.

I přes obrovskou kulturní tradici ovšem dnes patří také mezi státy s největším počtem ateistů a lidí bez vyznání. Ti tvoří v komunistické zemi víc než polovinu obyvatelstva. Zhruba třetina populace vyznává tradiční náboženství, necelá desetina Číňanů je buddhistická.

Měna

Základní jednotkou měny je čínský jüan, který se dělí na 10 ťiao, které se dále dělí na 10 fenů. Jeden jüan je v současnosti asi 2,7 koruny. Mezinárodní kód pro tuto měnu je CNY, někdy se můžete setkat i se zkratkou RMB. V hovorové čínštině se pro jüan používá výraz kchuaj a ťiao se řekne mao. Nepřijímejte poškozené bankovky, obchody ani restaurace je pak od vás nevezmou. V Číně je možné vybírat peníze z bankomatů s logem Maestro nebo Visa s mezinárodní kreditní nebo debetní kartou. Je zde pro jednotlivý výběr limit většinou zhruba 2 500 jüanů. Kreditní karty se dají běžně používat pro nákupy.

Pracovní doba

Typická pracovní doba je od 8.30 do 17.00. Prodejny mají většinou otevřeno po celý týden od 9.00 do 20.00. Nedochází ke změnám letního a zimního času. Je běžné, že v období hlavních svátků bývá z rozhodnutí vlády volno zpravidla několik dní navazujících na víkend. Dny volna kromě vlast­ního svátku jsou napracovány během předchozího či následujícího víkendu.

Státní svátky

Nový rok

Lunární Nový rok – leden/únor (mění se podle lunárního kalendáře)

4. 4. – Svátek Qingming (obdoba dušiček)

1. 5. – Svátek práce

28. 5. – Svátek Duanwu (Svátek dračích člunů)

1. 6. – Den dětí

1. 7. – výročí založení komunistické strany

1. 8. – Den armády

1.–3. 10. – vznik Čínské lidové republiky

(1. 10. 1949)

3.–8. 10. – Podzimní svátek

Mobilní telefony, internet

Čínskou předplacenou kartu můžete pou­žít v neblokovaném tri band telefonu, získáte tak místní telefonní číslo. SIM karty je možné zakoupit na letišti nebo v prodejnách telefonů ve všech velkých městech. Internet je běžně dostupný ve většině hotelů nebo v internetových kavárnách.

Místní doprava

Vozidla taxislužby jsou snadno rozpoznatelná, je jich poměrně mnoho a jsou v zásadě bezpečná a ne příliš drahá. Mějte při sobě vizitku svého hotelu se jménem a adresou hotelu v čínštině. Na letišti, vlakových nádražích a u hotelů nastupujte do taxíků ve vyhrazených frontách. Všechna vozidla mají taxametr, a proto se mějte na pozoru, pokud se někdo snaží dohodnout cenu před jízdou. Dobrou alternativou pro dopravu je také metro. Automobil bez řidiče si můžete pronajmout, pouze pokud máte platný čínský řidičský průkaz.

Dopravní nehody

V případě, že jste se stali účastníky i sebemenší dopravní nehody, měli byste zastavit a vyčkat příjezdu policie. Volejte na číslo 110 nebo 122 a zmáčkněte 1 pro angličtinu. Měli byste plně spolupracovat s policií, pokud budete muset podepsat dokument, udělejte to, ale na stejnou stranu k podpisu zřetelně napište, že nerozumíte tomu, co podepisujete.

Kriminalita

Uvolnění politické a společenské situace v posledních letech přináší nárůst kriminality a prostituce. Nejčastější jsou krádeže osobních dokladů, peněz a cenných předmětů. Bezpečnostní situace se postupně spíše zhoršuje. K nejpostiženějším v tomto směru patří zejména jižní provincie Guangdong, kde doporučujeme dbát obzvláště velké opatrnosti. Zhoršení bezpečnostní situace se týká i města Šanghaje. Policie má linku 110. Cizinecká policie je na telefonech (+86 010) 8402 0101, (+86 010) 8401 5300 nebo (+86 010) 8401 5316.

Dokumenty Cestovní doklad musíte mít vždy při sobě, neboť policie je oprávněna provádět náhodné kontroly. Udělejte si kopie od všech svých dokumentů (pas, pojištění, letenky) a mějte je uloženy odděleně od originálů. Alkohol a drogy

Projevy opilství na veřejnosti nejsou tolerovány a jsou považovány za urážející. Držení a konzumace ilegálních drog je zakázáno. Za drogové delikty jsou v Číně přísné tresty, včetně trestu smrti.

Jídlo a pití Jídlo je různorodé a není drahé. Pokud nemluví obsluha anglicky, vyberte si restauraci s jídelním lístkem obsahujícím obrázky. Balená voda je běžně dostupná, voda z kohoutku by měla být před pitím převařena. Spropitné není v Číně běžné. Přesto pokud jste členem organizované skupiny, můžete takto projevit své poděkování řidiči nebo průvodci. Nákupy a smlouvání

Nakupování je pro Číňany oblíbeným způsobem, jak trávit volný čas. Připravte se na smlouvání na tržištích, u stánků a v malých obchůdcích. Toto smlouvání může být únavné, ale buďte trpěliví a plaťte jen to, co se vám zdá přijatelné. Smlouvání není běžné v obchodních domech, ale můžete požádat o slevu. Starožitnosti se bez povolení čínských orgánů ve formě červené pečeti nesmějí vyvážet. Pokud vám bude nabídnuto značkové zboží – parfémy, cigarety, DVD na ulici za zlomek ceny, jedná se zcela jistě o padělek.

Léky

Některé mezinárodní nemocnice mají vlastní lékárny s importovanými léky, přesto ne všechny západní léky jsou v Číně dostupné. Navíc jsou většinou výrazně dražší. Proto se doporučuje přivézt si vlastní dostatečnou zásobu medikamentů. V případě, že užíváte speciální léky, vezměte si s sebou lékařský předpis. Dovoz do Číny je možný v případě předložení lékařského předpisu nebo zprávy.

Zdravotnictví

Pro přivolání lékaře volejte linku 120. Tato linka je ovšem pouze v čínštině, proto se doporučuje kontaktovat některou z níže uvedených nemocnic, kde je možné se domluvit kromě čínštiny i dalšími jazyky. Ošetření a léky je nutné uhradit ihned hotově nebo kreditní kartou.

Mezinárodní nemocnice

Beijing United Family Hospital, tel.: 6433 3960; pohotovost: 6433 2345. SOS International SOS, tel.: 6462 9112; pohotovost: 6462 9100. Anzhen Hospital (Kardiologie), tel.: 6441 9691 / 6442 9194. Beijing Intech Eye Hospital (Oční klinika), tel.: 6773 2909. Elite Dental Clinic (Zubní klinika), tel.: 8256 2566. (Mezinárodní předvolba ke všem číslům je +86 010.)

Správní členění

Země je rozdělena na 22 provincií, 5 autonomních oblastí a 4 samosprávná města. Součástí Čínské lidové republiky jsou také dvě zvláštní administrativní oblasti – Hong Kong a Macao s vlastními vládami, právními systémy a ústavními dokumenty. V otázkách zahraniční politiky a obrany podléhají ovšem ústřední vládě. Provincie (autonomní oblasti) se dále dělí na prefektury (autonomní prefektury) a okresy (autonomní okresy), okresy jsou pak děleny na městské oblasti (případně etnické městské oblasti) a města. Čína formálně pokládá za svou provincii i nezávisle spravovaný ostrov Tai-wan (Tchaj-wan); proto je oficiálně uváděný počet provincií 23.

Zakázané oblasti Cizinci nemají povoleno navštěvovat takzvané uzavřené oblasti. Jejich seznam však není veřejnosti přístupný. Do uzavřených oblastí lze cestovat pouze se zvláštním povolením, o které je třeba požádat na místním oddělení policie Public Security Bureau. Cizinci, kteří cestují do uzavřených oblastí bez zvláštního povolení, mohou být zadrženi a vyhoštěni ze země. Cestování do Tibetu

Podle oficiálního sdělení pobočky vlády Autonomní oblasti Xizang (Tibet) v Pekingu je k návštěvě cizince v Tibetu nutné povolení, které lze získat pouze u autorizované cestovní kanceláře Shen Hu Travel Agency v Pekingu (East Road 118, the North 4th Ring, 14th Floor of Beijing Hotel, tel./fax:+86 10 6498 0373). Povolení se vydává na základě žádosti obsahující následující údaje: termín cesty, itinerář (program) cesty, požadavky na zajištění letenky nebo jízdenky, hotelu, průvodce a dopravy v místě pobytu. Dále je požadována kopie datové stránky cestovního pasu a čínského víza. Poplatek za podání žádosti činí zhruba 100 dolarů. Cizinci, kteří cestují do Tibetu bez povolení, mohou být zadrženi místními orgány a vyhoštěni ze země. Podle informací velvyslanectví vydávají povolení či „pseudopovolení“ i jiné cestovní kanceláře, zejména v Chengdu (letecké spojení) nebo v Golmudu (autobusové spojení). Cizinci jsou však vystaveni riziku, že tato povolení nebudou akceptována jinými čínskými orgány.

Velvyslanectví České republiky v Pekingu

Ri Tan Lu, Jian Guo Men Wai, Beijing 100600

tel.: 0086 1 8532 9500

pohotovost: 0086 139 1175 2207

fax: 0086 10 6532 5653

e-mail: beijing@embassy.mzv.cz

Kancelář CzechTrade v Šanghaji

Dynasty Business Center, room 405

No. 457, Wu Lu Mu Qi (N) Road

Shanghai 200040, China

tel.: 0086 21 6249 0917

fax: 0086 21 6249 0912

e-mail: shanghai@czechtrade.cz

http://www.czechtradeoffices.com

ředitel kanceláře: Ing. Aleš Červinka

Kancelář CzechTrade v Chengdu

Representative Office

11/D City Tower

No.86, Section One

South People´s Road

Chengdu, China

tel.: 0086 28 8620 2606

fax: 0086 28 8620 2609

email: chengdu@czechtrade.cz

BRAND24

http://www.czechtradeoffices.com

ředitel kanceláře: Ing. Ivan Vyroubal

JAK POŽÁDAT O VÍZUM
Pro žádost o vízum do Číny musíte vyplnit formulář, který je k dispozici na webových stránkách http://www.chinaembassy.cz/cze/ lsyw/t127019.htm. Na formulář nalepte jednu fotku pasového formátu. Formulář podejte na konzulární oddělení ambasády společně s vaším cestovním dokladem (pasem). Ten musí mít minimální platnost šest měsíců po návratu a minimálně dvě volné stránky pro vízum. Při žádosti o turistické vízum, což je vízum typu „L“, je kromě výše uvedených základních dokumentů navíc nutné předložit fotokopii letenky tam i zpět (nebo alespoň doklad o rezervaci) a fotokopii pasu (strany s fotkou). Obchodní vízum Při žádosti o obchodní vízum, což je vízum typu „F“, je kromě základních dokumentů nutné předložit i zvací dopis partnerské organizace v Číně pro jedno či dvouvstupé krátkodobé vízum. Pro vícevstupé vízum či dlouhodobější obchodní vízum je třeba předložit potvrzení speciálního čínského úřadu (více informací o tomto úřadu získáte na ambasádě). Dále fotokopii letenky tam i zpět (nebo alespoň doklad o rezervaci) a fotokopii pasu (strany s fotkou). Turistická či obchodní víza jsou většinou vyhotovena do pěti pracovních dnů ode dne přijetí žádosti. Pracovní vízum Při žádosti o pracovní vízum, což je vízum typu „Z“, je kromě výše uvedených základních dokumentů navíc nutné předložit originál a fotokopii potvrzení speciálního čínského úřadu (více informací o tomto úřadu získáte na ambasádě). Dále originál a fotokopii pracovního povolení „Alien Employment License of the People´s Republic of China“ od Ministerstva práce ČLR. Před­ložte také originál a fotokopii zdravotního certifikátu „Physical examination record for foreigner“ testu na HIV a syfilis. Dále potřebujete fotokopii pasu (strany s fotkou). Vydání víza typu „Z“ trvá minimálně 10 pracovních dní. Poplatek Čeští občané platí za jeden vstup do Číny 50 euro. Dvojvstupé vízum stojí 75 euro. Za opakované vstupy na šest měsíců se platí 100 euro. Jednoroční vízum pro opakované vstupy stojí 150 euro. Za expresní udělení víza do dvou až tří dní se platí příplatek 20 euro. Ve výjimečných případech, které posoudí konzul, je možné vyřídit vízum do 24 hodin za příplatek 30 euro. Pracovní vízum v expresním režimu vyřídit nelze. Platba Za vízum se platí v hotovosti až po podání žádosti pouze u ČSOB na kterékoliv její pobočce (například Na Příkopě 18, 110 00, Praha 1), a to na účet 225950672, kód banky 0300. Uveďte variabilní symbol, který je každému žadateli přidělen po po­dání žádosti o vízum. Adresa čínského velvyslanectví Adresa konzulárního oddělení Velvyslanectví Čínské lidové republiky je Pelléova 18, Praha 6 – Bubeneč. Oddělení má telefon 233 028 898 a fax 233 028 845. Informace o vízech získáte na telefonu 233 028 888. Webové stránky úřadu jsou www.chinaembassy.cz. Úřední hodiny pro veřejnost jsou od pon­dělí do pátku 9.00 až 11.30 (v období od 16. března do 31. října). Nebo od pondělí do pátku 9.30 až 11.30 (od 1. listopadu do 15. března). Vyzvednutí víz probíhá mezi desátou a jedenáctou hodinou.
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).