Menu Zavřít

Kapesní průvodce Chile

17. 3. 2012
Autor: profit

Má tvar jako protáhlá chilli paprička a roste od pobřeží oceánu až k andským šestitisícovkám. Taková je Chile, bohatá jihoamerická země s hluboce věřícím obyvatelstvem, která oplývá mědí i dobrým vínem.

Foto: Profimedia.cz

Stát Chile má unikátní tvar. Táhne se víc než čtyři tisíce kilometrů od severu na jih jihoamerickým kontinentem. Přitom je to ale velmi úzká země, na šířku nemá ani 200 kilometrů. Tento neobvyklý protáhlý tvar vedl dokonce i k teoriím, že Chile získalo své jméno tím, že tvarem připomíná chilli papričku.

V onom úzkém pásu se od pobřeží Tichého oceánu příkře zvedá pohoří Andy, jehož nejvyšší vrcholy tu přesahují šestitisícovou hranici. V této velké zemi ztísněné mezi oceánem a horami žije jen zhruba 17 milionů lidí.

Ekonomika

Hospodářsky je Chile zřejmě nejbohatším státem Jižní Ameriky. Pilíře ekonomiky jsou dva. Především je to těžba surovin. Největším bohatsvím Chile je měď, země ročně pokrývá celou třetinu světové poptávky. Mezi další těžené suroviny patří ledek, železná a molybdenová ruda, zlato, stříbro a také jód.

Druhým pilířem ekonomiky je zemědělství. Přívětivé klima je vhodné pro pěstování obilí, zeleniny i ovoce. Chile má relativně benevolentní přístup ke genetickému upravování potravin, což láká do potravinářského průmyslu i firmy ze zahraničí. Celosvětově vyhlášené je sluncem prostoupené chilské víno.

Bohatsví Chile vyplývá i z velké otevřenosti investicím ze zahraničí. A také z toho, že vládá do ekonomiky vstupuje jen v nezbytně nutné míře a nechává podnikání dostatečnou svobodu. Chile zatím jako jediná země Jižní Ameriky dokázala splnit kritéria pro vstup do klubu nejvyspělejších zemí OECD, jehož členem se stala v roce 2010.

Vysoká životní úroveň a bohatsví Chilanů vede někdy k jistému oddálení od zbytku Jižní Ameriky. Někteří Latinoamerikánci považují Chilany předsudečně za pyšné. Ve skutečnosti ale Chilané vynikají laskavou noblesou a přitom rozhodně nepostrádají temperament, který je typický i pro všechny ostatní Jihoameričany.

Chile je občas trýzněno živelními pohromamy nebo nepřízní klimatu. Některé oblasti ohrožují výbuchy sopek, v poslední době poznamenaly ekonomiku vleklá sucha.

Pinochetova diktatura

Moderní historii Chile zatížila brutální vláda diktátora Augusta Pinocheta, který zemi řídil od roku 1974 až do konce osmdesátých let. Pinochet nechával po tisících vraždit politické oponenty, zrušil demokratické instituce a veškerou moc soustředil do svých rukou. Pro ekonomiku ale jeho éra kupodivu přinesla i pozitiva, protože umožnil některé moderní reformy a pustil do země zahraniční investory.

Náboženství

K římskokatolické víře se hlásí tři čvrtiny obyvatelstva. Víra má velký přesah do společnosti, do školství i médií a tím pádem i do byznysu. Toto je dobré při návštěvě Chile nepodcenit. 15 procent populace jsou protestanté, v zemi je i židovská diaspora.

Národnostní složení

Devět destin populace jsou potomci přistěhovalci evropských kolonizátorů. Nejen Španělů, ale také Chorvatů, Němců či Italů. Pět procent populace tvoří ještě stále původní indiánská etnika.

Jazyk

Místní španělština používá mnoha specifických výrazů, se kterými se jinde nesetkáte. V malém měřítku se v některých oblastech mluví ještě původními indiánskými jazyky nebo jazyky přistěhovalců z Evropy, především chorvatštinou a němčinou.

Měna

Místní měnou je chilské peso, které je označováno mezinárodním kódem CLP. Dále se dělí na 100 centavos. V současné době je sto chilských pesos zhruba necelé čtyři české koruny. V hotovostním styku nelze v Chile používat cizí valuty, v bankách či směnárnách lze vyměnit volně směnitelné měny. V bezhotovostním styku se zahraničím (u komerčních transakcí i bankovních převodů) je nejčastěji používanou měnou americký dolar. Některé hotely akceptují platby v dolarech. Cizinci v těchto případech neplatí DPH.

Státní svátky

21. května výročí bitvy u Iquique – Den námořnictva

3. června Den Božího těla

29. června svátek Sv. Petra a Pavla

5. srpna Nanebevzetí Panny Marie

1. pondělí v září Den národní jednoty

18. a 19. září výročí vyhlášení nezávislosti (tzv. Fiestas Patrias)

1. listopadu Památka zesnulých

8. prosince Neposkvrněné početí

25. prosince Svátek vánoční

Velikonoce se slaví na Velký pátek, (nikoliv Pondělí velikonoční, které je pracovním dnem), dalšími dny pracovního volna jsou 1. leden. – Nový rok, 1. květen – Svátek práce, 12. říjen – Día de la Raza (objevení Ameriky K. Kolumbem). Při plánování obchodních cest je dobré si dopředu ověřit, zda na plánovaný termín nepřipadá svátek, dokonce i zda nepřipadá na úterý či čtvrtek, neboť je zcela běžné, že řada firem pak nepracuje ani v pondělí respektive v pátek a berou si takzvaný „sandwich“.

Pracovní doba

Běžná pracovní doba ve firmách je pondělí až pátek mezi 9:00 až 14:00 a 15:00 až 18:00. V sektoru služeb prakticky nepřetržitě od 9:00 do 22:00 v prodejnách typu supermarketů, včetně sobot i nedělí. Maloobchod zavírá obvykle ve 20:00.

Poměrně nepraktická je pracovní doba bank, jež jsou otevřeny pro veřejnost pouze od 9:00 do 14:00 v pondělí až pátek. Firmy však po dojednání schůzky mohou jednat i odpoledne, transakce však lze provádět pouze do 14:00.

Pracovní doba se dodržuje přesně, občas bývá problém sehnat partnera během dlouhé odpolední pauzy na oběd. Na druhé straně, pokud se partneři dohodnou, lze tento čas vyhradit k pracovnímu obědu, což je jev v Chile naprosto běžný. Siesta, tak jak je známa například v některých latinskoamerických zemích, je v Chile rozšířena pouze v regionech, kde díky menším vzdálenostem a snazší dopravě mají zaměstnanci možnost stravování doma (až dvě hodiny na oběd). V hlavním městě však toto není vzhledem ke špatné dopravní obslužnosti možné. I v době pauzy jsou však v urgentních případech partneři dostižitelní, ve většině firem fungují spojovatelky, spolehlivé záznamníky, všichni podnikatelé jsou vybaveni mobilními telefony.

Důležitá telefonní čísla

První lékařská pomoc (Ambulancia) 131

Hasiči (Bomberos) 132

Policie (Carabineros) 133

Kriminální služba (Investigaciones) 134

Služba námořní záchranné pomoci (SBRM) 137

Služba letecké záchranné pomoci (SAR) 138

Ohlašovna lesních požárů (Incendios Forestales) 130

Kulturní zvyklosti

Na obchodní jednání s chilským partnerem by se měl český obchodník pečlivě připravit, protože chilští obchodníci jsou na latinskoamerické poměry relativně dochvilní, přesní, věcní a systematičtí. Jednání jsou velmi věcná a prakticky ihned se od zdvořilostních frází přechází k obchodu. Při prvním jednání mohou působit uzavřenějším dojmem, někteří mohou působit až povýšeně či snobsky.

Na předem domluvenou schůzku je vhodné se dostavit včas, i když se většinou toleruje pozdější příchod o 10 až 15 minut. Pro obchodní jednání je vhodný oblek a košile (decentní barevné odstíny nejsou překážkou) s kravatou. Obchodního partnera je obvyklé oslovovat jménem, popřípadě s funkcí, kterou zastává. Po úvodním představení bývá zvykem výměna vizitek, které mohou být i v angličtině. Akademické a vědecké hodnosti se na vizitkách nepoužívají. Je žádoucí, aby prospekty a ostatní podkladové materiály byly ve španělštině.

Nezbytností je také dobré chování a etiketa. Chilané si potrpí na ceremonie. Setkání při obědě, kde se probírají obchodní záležitosti, jsou poměrně běžné. Pokud vás chilský partner pozve na večeři, setkání mívá již osobnější charakter. Chilané nemají příliš smysl pro humor, proto raději vynechte český humor. Pozvání do rodiny jsou projevem zvláštních sympatií a důvěry. V takovém případě je nezbytností přinést nějakou pozornost pro hostitelku, nejlépe květinu.

Celkově jsou Chilané trochu pomalejší – pokud slíbí vyjádření obratem, nelze to chápat v evropském slova smyslu, může to trvat i několik dní. Je potřeba se občas obrnit trpělivostí, protože všeobecně je průměrný občan méně chápavý. To však neplatí v případě obchodního styku, kde mnoho obchodníků je absolventy universit v USA nebo jiných vyspělých zemích. Odtud možná pramení i anglosaský pragmatický přístup k jednání. Jednou z národních charakteristik je, že Chilan nikdy neřekne ne, nicméně jeho zdvořilostní zájem nepřeceňujte.

Víza

Občané České republiky nepotřebují pro cestu do Chile vízum. Vízová povinnost byla zrušena oboustranně v roce 1996. K vycestování je tedy třeba jen platný cestovní doklad s datem ukončení platnosti minimálně 90 dnů od data vstupu.

Velvyslanectví ČR v Santiagu

Embajada de la República Checa

Av. El Golf 254, Las Condes

Santiago de Chile

Telefon: +56-2-2321066, 2311910

Fax: +56-2-2320707

E-mail: santiago@embassy.mzv.cz

BRAND24

Web: www.mzv.cz/santiago

Příspěvek byl vytvořen s využitím informací portálu www.businessinfo.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).