Menu Zavřít

Kapesní hlídač

16. 6. 2009
Autor: Euro.cz

Služby společnosti NetRex umožní mít kdykoli přehled o dění ve firmě

Obáváte se o majetek? Zlobí vás líní zaměstnanci? Chcete je motivovat? Přemýšlíte, jak zvýšit prodej? Věříte v moderní technologie? Pakliže alespoň na jednu otázku odpovíte kladně, čtěte dál. Jednoduchá a intuitivní služba společnosti NetRex umožňuje mít kdykoli (a odkudkoli) přehled o dění ve vaší domácnosti, dětském pokoji, prodejně, garáži, kanceláři nebo třeba i v ložnici… Stačí nainstalovat kameru, strčit mobil do kapsy a rázem si připadáte jako všemocný Velký bratr z Orwellovy dystopie 1984. Jak omamné!

Zapojit, spustit a koukáme

Společnost NetRex, která vznikla v roce 2006 a nyní má jedenáct zaměstnanců včetně čtyř vývojářů, nejprve vsadila na ostrahu bydlišť. Jenže se ukázalo, že možnosti „kamer do kapsy“ se lépe uplatní v prodeji. „Skončili jsme u retailu; ukázalo se, že je to pro nás nejlepší segment. Mělo to dva rozměry: jednak bezpečnost, což umí každý, ale zajímavější je pro šéfy obchodů vidět on-line, jak si počíná jejich personál. Jak se chová, jak komunikuje. Lehce se dá zjistit, která prodavačka je šikovnější než jiná. Většina zákazníků to chce právě proto,“ říká ředitel David Capoušek. Vzdálený dohled funguje následovně: pořídíte si chytrou kameru (firma spolupracuje se švédským výrobcem Axis), zapojíte ji do internetové sítě a upíšete se NetRexu, na jejichž serverech se – kromě lokálních disků – ukládají data, která vám jsou k dispozici i z vnějšku. Roční provoz kamery vyjde na 1999 korun.
„Instalovat kamery umí v Česku kdekdo, ale troufám si tvrdit, že my máme nejjednodušší řešení. Zapojí se kamera a přenos hned jede,“ tvrdí Capoušek, jenž studoval telekomunikace na ČVUT a dříve působil v Contactelu. Díky optické závoře, která zaznamená vstup zákazníků do prodejny, jsou k videu připojeny i statistiky návštěvnosti. Bryskně, automaticky. Nasbíraná data se uloží do excelovské tabulky, z níž je patrné, zda chodí nejvíce klientů v úterý nebo ve čtvrtek. „Už máme nainstalováno 500 kamerových systémů. Uvažujeme i o zaměření na jiné země střední Evropy, neboť spousta firem funguje tak, že mají centrálu v Praze a sledují celý region,“ vypráví šéf NetRexu, když se mezi řečí mrkne domů, zda je vše v pořádku. Zasteskne se vám večer po synkovi? Jukněte na něj přes mobil.

Užitečná čumenda s budoucností

Firemní užití je nasnadě; zvláště v době recese. Na jednom počítači máte vizuální přístup třeba k desítce obchodů. Důkazem toho je Gant. V Česku má dvacet prodejen, na Slovensku čtyři a v Maďarsku šest. „Se službou NetRex jsme spokojeni; splnila přesně to, co jsme potřebovali. Vidíme, v jakém stavu pobočky jsou, a pro zaměstnance to má i motivační efekt. Chovají se jinak,“ řekl týdeníku EURO Libor Bača, jednatel prodejce oděvů pro ČR. Dalšími zákazníky jsou obchodníci Vitaland, EXE, Stival, Kanzelsberger, Albi, Marionnaud Parfumeries nebo Storm London. „Kde je větší potřeba interakce s prodavači – u oděvů či luxusního zboží – tam je o náš servis i větší zájem,“ říká většinový majitel NetRexu.
Nejde už o příliš velké šmírování? Co když unikne video koupěchtivých slečen ze sexshopu? „To jistě ne,“ směje se Capoušek. A upozorňuje: „Nikdo z odběratelů nesleduje, kdy, kdo, co a kde přesně koupil. Musí být respektována práva na ochranu soukromí a osobních údajů. Zajímají nás obecnější nákupní vzorce. Jeden z našich vývojářů nyní pracuje na tom, jak z nahraných videodat extrahovat mapy míst s četností největšího pohybu, aby se v prodejnách ukázaly ty nejatraktivnější prostory. I tak lze chytřeji prodávat.“

BRAND24

*
BOX:
Webokamery v akci!**
* Zabezpečení prodejen, počítání zákazníků
* Analýzy nákupních vzorců, prodejnost
* Dohled nad personálem nebo kancelářemi
* On-line kamerový systém pro domácnosti
* Jednoduchý provoz, přehled v mobilu
Pramen: týdeník EURO

Nálepka: http://www.netrex.cz/

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).