Menu Zavřít

Kandidáti na černou listinu

12. 3. 2010
Autor: Euro.cz

Chemické látky

BRAND24

Počátkem března byla zahájena veřejná konzultace kolem dalších osmi nebezpečných látek v registru hodnocení a autorizace chemikálií, označovaného zkratkou REACH. Bude-li u nich prokázáno podezření z vyvolávání rakovinného bujení, mutací lidských tkání nebo z narušení rozmnožování, budou připsány na černou listinu k devětadvaceti už vybraným nebezpečným látkám vzbuzujícím mimořádné obavy. A každý, kdo takovou látku z černé listiny vyrobí nebo ji použije do svého výrobku, bude muset na její rizikovost upozornit každého dalšího výrobce v řetězci a nakonec i prodejce. Ten bude mít na dotázání povinnost oznámit přítomnost rizikových látek zákazníkovi.
U sedmi látek z černé listiny se už rozběhl proces autorizace, který bude posuzovat možnost jejich dalšího využívání. Výsledkem autorizace může být i pouze omezené využití. Nedostane-li látka v Evropské unii autorizaci, musí být nahrazena jinými, méně rizikovými chemikáliemi.
Většina dosavadních typů pochází ze starých zemí unie. Expert na rizika toxických látek Miroslav Šuta poznamenává:
„Na českém ministerstvu životního prostředí nebezpečné chemikálie zřejmě žádné znepokojení nevzbuzují. Za tři roky nenavrhlo jedinou nebezpečnou chemickou látku, která by měla být podrobena autorizaci.“
Z popudu Francie, Dánska a Německa se mezi kandidáty na černou listinu nově objevily karcinogen trichloretylen či reprotoxická látka tetraboritan sodný, bezvodý i pentahydrát. Většina látek ze seznamu má však karcinogenní, mutagenní i reprotoxické účinky dohromady: chroman sodný či chroman draselný, dichroman draselný či amonný. Sedmá nebezpečná látka kyselina boritá se dosud používá i při výrobě potravin a prostředků osobní hygieny.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).