Menu Zavřít

Kamil Hýbner: Příliš horlivý boj proti černé práci

17. 7. 2012
Autor: profimedia.cz

Případ pana Sotony se začal odehrávat na začátku letošního března. Pět inspektorů „přistihlo“ 76letého invalidního důchodce bez ruky s onkologickým onemocněním a 78letou důchodkyni po dvou těžkých onkologických operacích s probíhající chemoterapií, jak v rodinném podniku svých dětí pracují bez pracovní smlouvy.

Příležitostně pomáhali v pokladně a při běžných provozních záležitostech. Oblastní inspektorát práce v Hradci Králové prohlásil oba důchodce za osoby vykonávající závislou práci bez pracovněprávního vztahu. Obvinil je z porušení zákona o zaměstnanosti a vyměřil každému pokutu čtyři tisíce korun za nelegální práci.

Nezaměstnatelní

Obviněn byl i zeť obou důchodců, podnikatel Sotona. Protože s rodiči manželky neuzavřel pracovní vztah, porušil zákoník práce, a umožnil tak nelegální práci podle zákona o zaměstnanosti. Tím spáchal správní delikt a hrozí mu pokuta v předpokládané výši 500 tisíc korun, tedy minimálně 250 tisíc za každého nelegálního zaměstnance. Případ vzbudil i pozornost Krajské hospodářské komory. Té zaslal vedoucí inspektor oblastního inspektorátu práce vyjádření, v němž doporučuje napříště uzavřít s rodiči dohody o provedení práce.

Když odhlédnu od svého přesvědčení, že přístup správního úřadu je nehumánní, domnívám se, že jde také o nabádání k porušování zákoníku práce. Již vstupní lékařská prohlídka, od dubna povinná i pro dohody o provedení práce, by totiž takto nemocné osoby eliminovala. Zákoník práce nařizuje nepřipustit, aby zaměstnanec vykonával práce, které by neodpovídaly jeho schopnostem a zdravotní způsobilosti. A protože rodiče nejsou schopni naplnit podmínky zaměstnatelnosti, nemůže z jejich strany jít o závislou činnost. Leda by se to nějak ošidilo.

Trest pro aktivní

Ale podle české ústavy úřady nesmí nikoho nutit k porušování zákona. Tedy například k uzavírání pracovních smluv, když je smluvním stranám předem jasné, že nejsou schopny nést závazky plynoucí z uzavřené smlouvy. Vykonávat nějakou činnost dobrovolně ve svém volném čase bez nároku na mzdu s sebou žádné závazky nenese. Na rozdíl od podepsané smlouvy.

Nelze si plést pravidelné rodinné aktivity se závislou činností. Pro mnohé aktivní důchodce život nespočívá ve sledování televize. Pomáhají v činnostech, které pro jiné osoby jsou závislou prací. Třeba babička pravidelně vaří oběd. Ve stejnou dobu a stejně pravidelně jako jinde placená zaměstnaná kuchařka.

Je také nutné přihlédnout k zákonu o rodině a ke vzájemné péči mezi rodiči a dětmi. Pan Sotona se svou ženou mají právo i povinnost postarat se o důstojné stáří nemocných rodičů. A to i bez pracovního poměru. Ať se to úřadům líbí nebo ne, žádný zákon práci důchodcům nenařizuje, ale ani nezakazuje.

Slavný rok

Jsem přesvědčen, že jde o příklad honby za vyšším daňovým výběrem a vyššími odměnami úředníků, která v tomto případě podkopává jeden ze základních sociálních pilířů moderní společnosti. Zákoník práce má být přece výdobytkem, který má chránit zaměstnance, ne se stát restriktivním nástrojem nutícím invalidní důchodce vstoupit do pracovního poměru.


Čtěte také:

Změna systému nutná

Na nespravedlivého zaměstnavatele je inspektorát práce

Švarc, nebo švorc? Úspěchy boje proti švarcsystému

BRAND24


Argumentační neudržitelnost postoje, jehož se inspektoři z inspektorátu práce zatím aktivně drží, dokládá samo ministerstvo práce a sociálních věcí. To slavně vyhlásilo rok 2012 „Evropským rokem aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity v České republice“.

Autor podniká v oblasti účetnictví

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).