Menu Zavřít

Kam vyrazit letos do hor

6. 10. 2003
Autor: Euro.cz

VŠECHNY VELKÉ CESTOVNÍ KANCELÁŘE A VĚTŠINA MALÝCH JIŽ VYDALY NA LETOŠNÍ ZIMNÍ SEZONU KATALOGY. PODLE NICH JE SAMOZŘEJMĚ NEJLEPŠÍ LYŽOVÁNÍ TAM, KAM VOZÍ SVÉ KLIENTY. KAM TEDY JET? NA TUZEMSKÉ HORY, DO FRANCIE, RAKOUSKA NEBO ITÁLIE?

Čechy se staly velmocí běžkařů, sjezdaři si nejlépe vychutnají francouzské Alpy

NEBO SNAD ZVOLIT ZNÁMÉ SLOVENSKO?

ČESKÁ REPUBLIKA

Náruživý sjezdař si v Česku užije nejspíše o volných dnech před začátkem a po skončení hlavní sezony. Jinak musí stát fronty na lanovky a vleky a platit mnohdy předražené jízdné. Nízké ceny lyžování v Alpách vrážejí nůž do zad takovým centrům, jako je Špindlerův Mlýn nebo Harrachov. Když se vám nepodaří sehnat levné ubytování na podnikové chatě, ale musíte do penzionu nebo hotelu, budete platit za zimní dovolenou více než ve Francii. Z Čech se nenápadně stala světová velmoc pro běžkaře. Nemáme sice na běžeckých trasách výhledy jako v Rakousku nebo stálé počasí jako v Dolomitech, ale zato hustá síť upravovaných tras pokrývá Šumavu, Jizerské hory a Krkonoše tak dokonale, že není těžké za den ujet třeba padesát kilometrů a vrátit se úplně jinou trasou. Většina cest navíc vede lesem, a tak jsou běžkaři chráněni proti nepřízni počasí. Krkonoše jsou nejlepší tuzemské hory pro sjezdaře a jsou i rájem běžkařů. Na své si mohou přijít také příznivci snowboardingu. Jizerské hory jsou stvořené hlavně pro běžkaře, užijí si zde ale i pěší turisté a lidé na sněžnicích. Náhorní plošina je totiž pohodlná a spousta cest na ní je projetá rolbou. Šumava je v Česku synonymem pro běžecké lyžování. Místní samospráva vyřešila dopravu tak zvanými skibusy, které ráno rozvážejí běžkaře do celého pohoří a večer je zase svážejí. To v žádných jiných českých horách nenajdete. Krušné hory mívají dost často špatné počasí. Užijí si však v nich sjezdaři, běžkaři a jsou českou Mekkou snowboardingu. Orlické hory sice nemohou konkurovat Krkonoším na jedné straně a Jeseníkům na druhé, ale pro milovníky klidné turistiky nebo sjezdaře-začátečníky jsou ideálním terénem. Zde se rodí mistři světa na skibobech. Jeseníky mají v tuzemsku první a poslední sníh. Beskydy poskytují nejlepší poměr ceny a kvality lyžování v celém Česku. Lyžovat se ostatně dá v Česku téměř všude. Když napadne sníh, ihned se objeví vyjetá běžecká kolečka na brněnské přehradě i v pražské Hvězdě. Ožijí malé sjezdovky v Českém ráji i na Českomoravské vysočině. Turisté na lyžích vyrážejí do Brd, Bílých Karpat, Slavkovského i Českého lesa.

FRANCIE

Nejlepší lyžování na světě je bezesporu v Savojských Alpách ve Francii. Dlouhé a prudké prašanové sjezdy ve stínu horských velikánů ve velké nadmořské výšce nechávají ve zkušených a odvážných lyžařích obrovské dojmy. I průměrný lyžař si však může užít výhody, které poskytuje většina francouzských zimních středisek: před ubytovnou nasadit a stoupnout na lyže a nesundat je až do večera. Lanovky a sjezdovky vedou všude okolo, protože je stavbaři projektovali na zelené louce. Většina ubytovacích center ovšem nepůsobí v krajině příliš přirozeně a paneláková města uprostřed hor příliš nelahodí romantickému oku. Do Francie jezdí každý rok okolo padesáti tisíc českých lyžařů. Nejvíce Čechů jezdí do oblastí Tří údolí (Val Thorens, Les Menuires, Meribel/ Mottaret a Courchevel) a Espace Killy (Tignes a V al d´Isere). Kromě toho byla oblíbená další střediska Alpe d´Huez, Risoul, La Plagne, Les 2 Alpes, Les Arcs, La Rosiere a Puy St. Vincent. Nejlevnější zájezdy vedou do menších areálů v údolí Maurienne. Běžkaři ve Francii téměř nejsou. Běhat ve velké nadmořské výšce totiž není jen tak. Jestli ale tenká prkénka vezmete s sebou na zájezd, počítejte s perfektně upravenými trasami v téměř každém středisku. Speciální areály pro běžecké lyžování nesou značku asociace France ski de fond. Zato je zde velmi oblíbený skialpinizmus na sjezdových lyžích s vázáním, které se dá přepínat z chůze na sjezd a naopak. S horským vůdcem a horolezeckým vybavením se celý den stoupá přes ledovce na nejvyšší vrcholy a panenským terénem sjíždí k večeru do údolí.

Informační kancelář Ski in France Náměstí Hrdinů 16, Praha 4 internet: www.skifrance.cz

RAKOUSKO

Rakousko - není to daleko, dá se tam jet lyžovat na týden stejně jako na víkend. Na rozdíl od Francie, kde střediska přísně dodržují týdenní turnusy, není problém si koupit třídenní permanentku a ubytovat se třeba od úterka do čtvrtka. Hory nabízejí všechno, co si lze na lyžích přát. Pohodlné a bezpečné sjezdovky pro naprosté začátečníky i ty, kteří se jen chtějí vozit na čerstvém vzduchu z kopce, výborně upravené prudké svahy pro sportovce, ledovce po celý rok, lyžování v terénu, nekonečné běžecké tratě, skialpinistické trasy a vyhlášené snowboardové areály. Mluví se tu sice německy a většinou se lze domluvit i několika anglickými větami, ale mentalita místních lidí je stejná jako v Česku. Stejná je dokonce i dechovka, kroje a knedlíky. Šnaps tu chutná podobně jako české lihoviny. Každý rok přijede do Rakouska sedmdesát tisíc českých lyžařů. Nejvíce jich je v ledovcových oblastech Tux, Zell am See, Piesendorf a Pitztal. Za nimi následují Kleinkirchen, Stubaital, Mautendorf a Ramsau pod Dachsteinem.

Informační kancelář Österreich Werbung P. O. Box 738 100 00 Praha 1 www.rakousko.com

ITÁLIE

Lyžování v Itálii - to jsou hlavně Dolomity, ale také nejvyšší evropské sjezdovky pod Matterhornem, neboli jak říkají Italové pod Cervinem. Lyžuje se v pohádkové kulise rozervaných žlutorůžových štítů, většinou pod modrou oblohou, ale bohužel často i na zelených pastvinách. Dolomity se totiž vypínají jižně od hlavního alpského hřebene a nemají tedy příliš sněhu. Italové to řeší tak, že od podzimu stříkají na sjezdovky umělý sníh, ale přesto se už začátkem března může stát, že lyžaři sjíždějí po zledovatělém bílém pruhu mezi kvetoucími loukami. Itálie je ráj začátečníků a slabších lyžařů, protože je zde velmi příjemná a ochotná obsluha vleků a lanovek. Zvláštností jsou i lyžařské školky, ve kterých i nejmenší caparty učí většinou muži. Ve většině ostatních zemí malé děti učí ženy a teenangery dostávají na starosti zdatní instruktoři. V Itálii to bývá naopak. Dolomity jsou zaslíbené kromě rekreačních sjezdařů také běžcům. Nižší nadmořská výška hor dovoluje upravovat tratě nejen klasicky v lese a po loukách, ale také až do vysokohorských sedel nebo údolími mezi samotami i malými městečky. Itálie je jedna z mála evropských zemí, která dovoluje heliskiing, lyžování pomocí vrtulníku. Nemá však pro to nejlepší terény, a tak místní cestovní kanceláře vymyslely následující fintu. Ve francouzském Chamonix nastoupí zájemci do autobusu, který je tunelem pod Mont Blancem odveze na malé letiště v italském Courmayeru. Odtamtud je vrtulník vynese na hraniční hřeben a lyžaři sjedou do Chamonix nejkrásnějšími volnými terény v Evropě. Mezi Čechy jsou populární sjezdovky především v okolí Sella Ronda, protože okolo skalního masivu Sella vede okružní čtyřicetikilometrová trasa s lyžemi stále na nohou. Zájezdy ovšem vedou i pod Malý Matterhorn (dražší) a do údolí Val di Fieme a V al di Fassa (levnější), kde je několik menších středisek jako Catinacco, Marileva a Folgarida.

SLOVENSKO

Relativně nízké ceny, velký výběr ubytování od lepších hotelů přes priváty po vlastní stany a hlavně rozmanité možnosti pro zimní sporty. To je Slovensko. Chcete lyžování na vysokohorských sjezdovkách? Jeďte do Tatranské Lomnice a zajezděte si na sjezdovce z Lomnického sedla na Skalnaté pleso. Jen si napřed zavolejte do infostřediska, protože lanovka začne jezdit až poté, co spadne první letošní lavina. A co nejlepší lyžařský kopec ve střední Evropě? Vyzkoušejte Chopok. Lanovky sice nejsou nejmodernější, severní a jižní strana nejsou propojené vlekem ani permanentkou, úprava tratí není na alpské úrovni, ale terény na sjezdovkách i v terénu za návštěvu stojí. Vyhovují vám menší areály s dobrými službami, dokonale upravenými svahy a muzikou na dojezdu? Zkuste Tále nebo Mýto v Nízkých Tatrách. Kromě sjezdování je na Slovensku oblíbená lyžařská turistika. Není divu, protože hornatá země je pro ni jako stvořená. Skialpinisté se prohánějí ve skalnatých žlabech Vysokých Tater a Malé Fatry, telemarkisté vyrážejí do lesnatých částí Velké Fatry a Nízkých Tater a lyžaři na turistických běžkách si mohou vybrat nižší opuštěné hory od Bukovských vrchů na ukrajinsko-polsko-slovenských hranicích až po příjemné vyjížďky do Malých Karpat na hranicích s Českou republikou.

LYŽAŘSKÉ CESTOVNÍ KANCELÁŘE

Adventura www.adventura.cz

Atis Bruntál www.atis.cz

Conti Praha www.ckconti.cz

Čedok Praha www.cedok.cz 

Euroski.cz Plzeň www.euroski.cz 

F. F. Tour Praha www.fftour.cz

Firo-tour Chomutov www.firotour.cz 

Fischer Praha www.fischer.cz

Globtour Praha www.globtour.cz 

Intertrans Plzeň www.intertrans.cz 

Nev-Dama Praha www.nev-dama.cz 

Skitur Praha www.skitur.cz

Juhász Orlová www.juhasz.cz 

Salve Praha www.salve.cz

Skol Praha www.skifrance.cz 

Sport-S Chomutov www.sport-s.cz 

BRAND24

Talpa Praha www.talpa.cz

Tipatour Třebíč www.tipatour.cz

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).