Menu Zavřít

Kam s elektroodpadem?

21. 10. 2009
Autor: Euro.cz

Jak se může firma zbavit starých počítačů, které již nepotřebuje?

Filip Kursa, Ostrava

V každé, byť i malé firmě, se časem začne hromadit vyřazený hardware, který zabírá zbytečně místo a často i překáží. Pro jeho vyřazení z účetní evidence je třeba doložit, jak bylo s elektrozařízeními naloženo, tedy dokumentovat, že byla předána k dalšímu využití nebo k ekologické recyklaci. Podle české legislativy musí být veškerý elektroodpad odevzdán kompetentním společnostem, a to na místech k tomu určených. Je-li to jinak, organizace se dopouští porušování platných předpisů, a vystavuje se tak hrozbě sankcí.

Zákon o odpadech (č. 185/ /2001 Sb.) stanoví, že pokud fyzická nebo právnická osoba neplní při nakládání s určitými druhy odpadu, mezi něž patří i elektrozařízení, povinnosti jím určené, může dostat pokutu až do výše 50 milionů korun. Typickým porušením povinností při nakládání s elektrozařízeními by bylo jejich uložení na skládku či do popelnice.

Jak se tedy nepotřebných elektrozařízení zbavit? Pokud společnost vyřazuje maximálně deset kusů spotřebičů a současně se jedná o elektrozařízení, které svým charakterem připomíná elektroodpad pocházející z domácností (například televize či počítače), pak je může bezplatně odevzdat například ve sběrném dvoře. Seznam sběrných dvorů najdete na adrese www.sberne-dvory.cz. Co když se však jedná o firmu, která naráz vymění veškeré IT vybavení, nebo se potřebuje zbavit elektrozařízení profesionální řady (například kopírek či průmyslových kamer)? Právě v tomto případě je nasnadě požádat o pomoc kolektivní systém, který je připraven podnikatelskému subjektu pomoci. Kolektivní systémy jsou neziskové organizace, které organizují sběr a recyklaci elektrozařízení.

BRAND24

O počítače, ale i o veškerou další IT a spotřebitelskou techniku se stará kolektivní systém Asekol, který je ze zákona jediným oprávněným systémem pro sběr historických elektrozařízení v České republice – historická jsou elektrozařízení, která byla vyrobena do 13. srpna 2005. (Asekol však samozřejmě sbírá i nová elektrozařízení.) Možností postupu při likvidaci je vícero. Firma může bezplatně odložit elektroodpad na místě odděleného sběru, které určuje Asekol, a to na základě elektronické objednávky. V případě, že má žadatel alespoň deset televizí či monitorů nebo 250 kilogramů jiných druhů elektrozařízení z kategorie IT (eventuálně spotřebitelských elektrozařízení, lékařských přístrojů, hraček a zařízení pro volný čas a sport či výdejních automatů), může požádat o přímý odvoz. Po realizaci odvozu elektroodpadu obdrží firma na sběrném dvoře na požádání potvrzení o ekologické likvidaci tohoto zařízení.

Jan Vrba, jednatel kolektivního systému ASEKOL

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).