Menu Zavřít

Kalouskův návrh narazil u bank

27. 7. 2010
Autor: profit

Záměr staronového ministra financí Miroslava Kalouska zrušit daňový odpočet u hypoték se nelíbí českým bankovním domům. Podle nich by totiž tento krok snížil poptávku po úvěrech.

Autor: Jakub Stadler

Tuzemským hypotečním bankám se nelíbí plán ministra financí Miroslava Kalouska na zrušení daňového zvýhodnění hypoték. Podle bankovních domů by zrušení podpory vedlo ke snížení poptávky po hypotečních úvěrech, zhoršila by se jejich dostupnost a mohl by klesnout i zájem lidí o koupi vlastního bydlení.

Co na to banky? Podle mluvčího ČSOB Ivo Měšťánka by zrušení daňového zvýhodnění hypotečních úvěrů znamenalo omezení dostupnosti hypoték, zejména u žadatelů s nižšími příjmy. Daňový odpočet totiž zvyšuje disponibilní příjem klienta a banka to při vyhodnocování žádosti o úvěr bere v potaz. Například při dvoumilionové hypotéce se sazbou pět procent zaplatí klient v prvním roce na úrocích zhruba 100 tisíc korun a daňová úspora činí 15 tisíc. Po zrušení zvýhodnění by tedy měl klient ke splácení úvěru k dispozici o 1250 korun měsíčně méně. „Je tedy možné, že aby klienti dosáhli na nižší splátku, brali by si nižší úvěr nebo by si prodlužovali dobu splácení,“ dodává Měšťánek. Podle mluvčí České spořitelny Kristýny Havligerové přispívá možnost odečíst si úroky z hypotéky od daňového základu k tomu, že je pořízení vlastního bydlení dostupnější. Klientům se tak průměrně ročně vrací jedna až dvě měsíční splátky. „Předpokládáme, že zrušení zvýhodnění by mohlo mít negativní dopad na zájem o hypotéky, potažmo pořízení si vlastního bydlení,“ říká Havligerová. Odpočet úroků z hypotéky podle ní od daňového základu využívá naprostá většina klientů. „Z pohledu poskytovatele hypoték je to pro nás samozřejmě špatná zpráva, protože to o něco zhorší atraktivitu hypoték, a mohlo by dojít k poklesu zájmu o hypotéky,“ komentuje Kalouskovy plány mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň. „Na druhé straně to chápeme – čím méně výjimek a odpočitatelných položek, tím přehlednější bude daňový systém. Má-li se měřit všem stejně,měla by se i zrušit podpora stavebního spoření a státní příspěvky k úrokům z hypoték,“ dodává. Trh se začíná oživovat

Podle mluvčí Komerční banky Moniky Klucové by zrušení daňového zvýhodnění nemělo přímý dopad na dostupnost a cenu hypoték. „Existence daňového zvýhodnění podle našich zkušeností nepatří mezi hlavní kritéria při rozhodování o tom, zda si hypotéku pořídit, nebo nikoliv. Hypoteční trh se v současné době začíná mírně oživovat, zrušení daňové podpory by tomuto oživení určitě nepřispělo. Na druhou stranu by ale nemělo přispět k významnému poklesu,“ říká Klucová.

BRAND24

Hlavním hybatelem dalšího vývoje podle Klucové stále zůstávají obavy zákazníků z budoucího ekonomického vývoje nebo ztráty zaměstnání. „Pokud budou (obavy) i nadále slábnout, oživení trhu nabere na síle,“ uzavírá.

O zrušení daňového zvýhodnění hypoték mluví staronový ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Rád by změnu prosadil do nového zákona o dani z příjmů, který by mohl začít platit za dva roky. Premiér Petr Nečas si podle svých slov zrušení daňového zvýhodnění hypoték dokáže představit, nechce ale rušit daňovou podporu bydlení jako celku.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).