Menu Zavřít

Kalouskovo paradigma

17. 4. 2009
Autor: Euro.cz

Ministerstvo financí

BRAND24

Finanční analytický útvar ministerstva financí (FAÚ) působí v oblasti boje proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu. Když nastane změna ve vedení tohoto útvaru, je to důvod k zamyšlení. Když tu změnu provede ministr vlády v demisi, je to podezřelé. Místo spekulací si však všimněme oficiálního zdůvodnění.
Ministr financí Miroslav Kalousek odvolal ředitele FAÚ Karla Koryntu kvůli finanční transakci, při níž stát přišel o „významné finanční prostředky“. Ze shromážděné dokumentace prý nabyl přesvědčení, že FAÚ mohl této transakci „alespoň částečně zabránit“. (Nám prosťáčkům zřejmě zůstane navždy utajeno, jak je možné finanční transakci „částečně zabránit“, pokud si nevezmeme mustr z Werichovy Princezny koloběžky, zároveň oblečené i nahaté.)
Inkriminovanou transakcí byl převod více než půl miliardy korun z České konsolidační agentury (ČKA) na soukromý účet podnikatele Miloše Skořepy, vedený ve švýcarské bance UBS, provedený na popud Jana Šika, bývalého manažera z dceřiné firmy ČKA Galileo Real. Odvolaný ředitel Korynta se ovšem zcela logicky brání tvrzením, že původ převáděných peněz byl legální a převodní příkaz dal podpisovým vzorem zplnomocněný člověk. Chyběl tedy jakýkoli příznak praní špinavých peněz či financování terorismu.
Paradoxně právě toto vedení ministerstva financí před rokem novelou zákona o legalizaci výnosů z trestné činnosti snížilo doporučované standardy, zejména v oblasti tzv. PEPs (politicky exponovaných osob), což jsou mimo jiné všichni významní státní úředníci. A najednou má ministr na ředitele FAÚ úplně opačné, extrémně nadstandardní požadavky, které však zcela postrádají oporu v zákoně.
Kdyby se totiž Korynta choval podle Kalouskem vyžadovaného paradigmatu, nemohl by pro potenciální podezřelost pustit téměř žádnou státní platbu do zahraničí. Když však vezmeme v potaz dlouholeté Kalouskovy zkušenosti z ministerstva obrany, může nám docela zatrnout (a to nám ani nemusí zrovna letět gripen nad hlavou): Neví náhodou ten Kalousek až příliš dobře, o čem hovoří?

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).