Menu Zavřít

Kalouskova trojka

18. 3. 2011
Autor: Euro.cz

Daně ing.

BRAND24

Poslední, třetí bod daňové reformy po zavedení nového daňového řádu a po chystaném jednotném inkasním místě představil minulý pátek ministr financí Miroslav Kalousek. Leitmotivem navrhovaných změn je zpřehlednění daňového systém, zlevnění administrativy kolem výběru daní a vypuštění většiny diskriminačních výjimek.
Zaměstnancům se nově mají mzdy danit devatenácti procenty, a to z hrubé mzdy. Dosud to bylo patnáct procent ze superhrubého platu, což reálně představovalo přes třiadvacet procent. Na druhou stranu mají zaměstnanci odvádět o dva procentní body více na zdravotní pojištění. Současně se o tuto sumu sníží odvody zaměstnavatelů, čímž chce vláda naplnit jednu z priorit – snížit zdanění práce.
Nově vznikne třítisícová roční sleva pro každého zaměstnance. Daňové zvýhodnění na dítě se zvýší měsíčně o 150 korun. Odvody na zdravotní pojištění chce ministerstvo financí omezit do výše šestinásobku průměrné měsíční mzdy a odvody na sociální pojištění na čtyřnásobek průměrné mzdy. Odvody na sociální a zdravotní pojištění budou u zaměstnavatelů nahrazeny 32procentní daní z úhrnu mezd. Živnostníkům (OSVČ) budou zachovány výdajové paušály 40, 60 a 80 procent.
Nový daňový systém má platit od počátku roku 2013, kdy začne fungovat i jednotné inkasní místo.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).