Menu Zavřít

Kalouskova těžká hodina

24. 10. 2011
Autor: profit

Strany jednoho muže v politickém prostředí Česka nikdy moc dlouho nefungovaly, a proto se Miroslav Kalousek rozhodl před lety založit partaj dvou mužů a popravdě řečeno mu to docela vycházelo. V poslední době ale projekt „hodného“ a „zlého“ politika prochází zatěžkávací zkouškou.

Foto: Jan Zátorský/MF Dnes/Profimedia

TOP 09 stojí na přesvědčení části pravicových voličů, že politika je obecně špinavá a lidé do ní často chodí kvůli osobnímu obohacení. Ale kníže Karel? Ten to přece se svým Orlíkem, lesy a polnostmi nemá zapotřebí. Schwarzenbergova aura tak od počátku překrývala vady na kráse nové pravicové strany včetně osoby faktického stranického šéfa Kalouska.

O něm se léta ví, že dělal cosi podivného v 90. letech ve funkci náměstka na ministerstvu obrany, kde přes něj šly všechny tehdejší nemalé zakázky. Po léta se mluví o tom, že měl tehdy tímto způsobem mimo jiné financovat tehdejší lidovou stranu. Ale důkaz žádný. Kalousek si vždycky byl vědom výhody absence důkazů pro období 90. let, takže mohl všechny útoky s úsměvem odrážet coby snahu politicky poškodit aktuálního superšéfa státní kasy.

Mimochodem Kalouskův až cynický přístup k osekávání erárních výdajů neimponuje jen mezinárodnímu časopisu Emerging Markets, který mu koncem září udělil již podruhé cenu pro nejlepšího ministra financí rozvíjejících se evropských ekonomik. TOP 09 díky Kalouskovu „tvrďáctví“ sbírá hlasy voličů, kteří dříve patřili do pevného jádra příznivců občanských demokratů. Schwarzenberg s Kalouskem se tedy docela dobře doplňovali a ani nevadilo, že pověst ministra financí se od dob 90. let nijak nezlepšila.

Soustředěný útok Věcí veřejných

Jedním ze známých příběhů naší politiky je ten o Kalouskovi a hazardním průmyslu, který léta přiživoval například bývalý předseda lidovců Cyril Svoboda. Jenže v uplynulých dnech Kalouska začal prošetřovat policejní protikorupční útvar kvůli možné korupci. Policisté jej podezírají z toho, že v roce 2008 ještě jako ministr financí za KDU-ČSL povolil internetové kurzové sázky, za což měl dostat několikamilionový úplatek od Marka Dospivy, šéfa investiční skupiny Penta. Ta vlastní mimo jiné sázkovou společnost Fortuna, která o povolení internetového sázení dlouho usilovala.

I tentokrát Kalousek může suše odkázat na politické motivy, vždyť trestní oznámení podal místopředseda Věcí veřejných Tomáš Jarolím. Problém je v tom, že – budeme-li věřit Jarolímovým slovům – podával trestní oznámení na neznámého pachatele a až sami policisté údajně přišli na Kalouskovo jméno.

Jarolím se pak rozhodl kout železo, dokud je žhavé. Ve středu podal podle Aktuálně.cz další trestní oznámení, tentokrát přímo na Kalouska a na jeho spolupracovníka Radka Šnábla, a to pro údajné zneužití pravomoci v souvislosti s firmou Ostroj Opava. Tato společnost loni přispěla TOP 09 milionem korun do stranické pokladny. Podle šéfa komunistů Vojtěcha Filipa začátkem roku 2008, tedy v době působení Kalouska na postu ministra financí, byla „podvodným způsobem“ vymazána zástavní práva k nemovitostem Ostroje. Společnost přitom prý měla z roku 2001 dluh vůči státu ve výši 533 milionů korun.

Fakt, že trestní oznámení podává místopředseda koaliční strany, je samostatnou kapitolou. Véčka se nejspíš rozhodla zahájit frontální útok na svého úhlavního soka, přičemž ale Věci veřejné dobře vědí – a v minulosti to svými (ne)odchody z vlády mnohokrát prokázaly – že to s Kalouskem budou muset dotáhnout do konce volebního období.

Ať už jsou motivace jakékoli, skutečnost, že se Kalouskem zabývá policie, je pro hlavního stratéga TOP 09 politicky těžkou ranou. Je jasné, že vývoj kauzy bude pod drobnohledem médií, a je otázkou, jak dlouho budou voliči TOP 09 věřit, že si všechny podivnosti kolem Kalouska vymýšlí jen jeho zlí političtí konkurenti.

Kalousek vůbec nejspíš prožívá obtížné období. V politických kuloárech se spekuluje o jeho zdravotním stavu a souvislostech s nedávným incidentem, kdy šéf financí naprosto zbytečně nafackoval mladíkovi, který jej slovně napadl. Podle svých mnohých kolegů to Kalousek přehnal například i v rozhovoru, kde se tvrdě pustil do premiéra Petra Nečase a kromě toho, že je v čele vlády jen z vůle kmotrů ODS, o něm prohlásil, že si musí přifukovat muskulaturu, kterou prý nemá.

Karel už to zřejmě nezachrání

TOP 09 se dnes logicky snaží ukazovat spíše svého „hodného muže“ Karla Schwarzenberga, kterého se rozhodla oficiálně nominovat na prezidenta, a to i v případě, že volba bude nepřímá. Je přitom jasné, že Schwarzenberg v parlamentu nemá šanci. Musel by totiž získat hlasy od valné části občanských i sociálních demokratů, což je prakticky nereálné. Nejde tedy o nic jiného než o dlouho připravovaný mediální tah na odvrácení pozornosti od vládních reforem, koaličních sporů a nejnověji i od dění kolem Kalouska.

BRAND24

Jenže je otázkou i to, jak dlouho vydrží Schwarzenbergovi jeho popularita, coby poněkud výstředního staršího pána, který čas od času způsobí mezinárodní ostudu, když třeba v Bělehradě usne uprostřed bezpečnostní konference, aby celá Evropa viděla jeho červené ponožky. Pro všechny strany budou příští rok klíčové krajské volby. TOP 09 se může ještě spoléhat na svůj přívěšek v podobě hnutí Starostové a nezávislí. To má sice slušné zázemí v regionech, ale rozhodně nemá na místní politiku monopol. Navíc je zřejmé, že i příští rok – stejně jako v minulých volbách – budou dominovat celostátní témata.

Pokud se TOP 09 neuchytí v krajích, Kalousek se stane politikem s příliš mnoho šrámy a Schwarzenberg pozvolna odkráčí do zasloužené penze, může být ODS klidná, zůstane nejen pravicovým hegemonem, ale i nejlepší možnou platformou pro nikdy neodcházejícího Václava Klause.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).