Menu Zavřít

kalendárium

1. 6. 2012
Autor: Euro.cz

PONDĚLÍ 5. BŘEZNA – UDÁLOST TÝDNE
Uvalí EU kvóty pro zastoupení žen ve vedení firem?
Eurokomisařka Viviane Redingová předloží zprávu, která dokazuje pokračující diskriminaci žen na úrovni nejvyššího vedení firem. Podle Redingové samoregulace nefunguje a očekává se, že bude chtít navrhnout závazné kvóty. Její postoj se setkává s odporem některých kolegů v komisi a není jisté, zda pravidla prosadí. Redingová se mimo jiné proslavila tím, že dokázala vnutit státům EU, aby uvalily strop na ceny roamingu a datový přenos.

Jak se dařilo v lednu maloobchodu
Eurostat vydá přehled vývoje maloobchodního obratu za leden v zemích Evropské unie.

Budou eurodaně?
Každoroční daňové fórum v Bruselu se bude zabývat „Daňovou politikou v rámci jedné měny“. Některé státy včetně Evropské komise prosazují zavedení společných eurodaní, například pro oblast finančních transakcí.

Střední a východní Evropa jedná v Praze
Ministři zahraničí zemí V4, trojice pobaltských zemí, Dánska a zemí Východního partnerství jednají druhý den v Praze.

ÚTERÝ 6. BŘEZNA
Vývoj HDP v eurozóně
Eurostat vydá zpřesněnou zprávu o vývoji HDP Evropské unie a eurozóny za čtvrté čtvrtletí 2011.

Role vědy v nízkouhlíkové ekonomice
V Kodani se koná konference o roli vědy v podpoře nízkouhlíkové ekonomiky. EU chce mimo jiné zvednout své ambice ve snižování skleníkových plynů. Promluví komisařka pro klimatické změny Connie Hedegaardová

STŘEDA 7. BŘEZNA
Regulace depozitářů cenných papírů
Evropská komise pokračuje ve vlně přísnější regulace finančních trhů. Navrhne nová společná pravidla pro regulaci centrálních depozitářů cenných papírů (central securities depositories). Cílem je zlepšit zabezpečení například přeshraničních transakcí, aby prodávající a kupující měli jistotu, že obdrží své cenné papíry či peníze včas a s nižším rizikem. Nová pravidla by měla být závazná v celé EU pro tento druh transakcí a pro instituce, které jsou za tyto procesy zodpovědné.

EU zatlačí na ekopravidla
Evropská komise schválí dokument, který navede státy EU jak lépe a rychleji zavádět unijní ekologická pravidla. Podle komise opožděná a nedostatečná implementace těchto zákonů poškozuje životní prostředí, podlamuje jednotný trh a ročně stojí 50 miliard eur.

ČTVRTEK 8. BŘEZNA
Jak se daří eurozóně
Ředitelství pro ekonomiku a finance Evropské komise zveřejní klíčové ekonomické indikátory pro eurozónu včetně výkonu ekonomik, spotřebitelské poptávky, inflace.

ECB o měnové politice
Rada guvernérů Evropské centrální banky se bude ve Frankfurtu nad Mohanem zabývat měnovou politikou.

O azylu a migraci
Ministři vnitra a spravedlnosti EU se budou zabývat azylovou a migrační politikou. Spolu s přidruženými státy v schengenském prostoru bez hranic budou jednat o nelegálním přistěhovalectví. Budou také řešit stav Schengenského informačního systému a informace z konference o inovacích řízení hranic.

BRAND24

PÁTEK 9. BŘEZNA
Jak v hospodářství bez CO2
Ministři životního prostředí se budou zabývat programem na ochranu životního prostředí a boje proti změně klimatu do roku 2020. Hlavními cíli jsou efektivní využívání zdrojů a nízkouhlíkové hospodářství, zvrácení úbytku biologické rozmanitosti a alokace programu LIFE ve výši 3,2 miliardy korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).