Menu Zavřít

Kajmany: ráji bez daní hrozí bankrot

7. 9. 2009
Autor: profit

Kajmanským ostrovům, jednomu z daňových rájů, hrozí bankrot. A s tím také nevídaná věc: Zavedení přímých daní.

Autor: Artklee

Padesát tisíc obyvatel ostrova zatím platí pouze nepřímé daně, a to na Kajmany láká firmy z celého světa. I z České republiky: podle České kapitálové informační agentury jich na Kajmanech sídlí 33.

Chybí sto milionů

Do bývalé britské kolonie nyní míří podstatně méně turistů, propadly se také finanční obchody.

Britská vláda proto podle německého listu Frankfurter Allgemeine Zeitung navrhuje zavedení přímých daní. Dluh Kajmanských ostrovů se vyšplhal na asi 600 milionů dolarů, Británie odmítla zemi poskytnout úvěry ve výši 465 milionů s tím, že musí kajmanská vláda předložit plán na úsporné opatření.

Podle aktuálního odhadu ve státní kase chybí asi 100 milionů dolarů, hrozí, že vláda od září nebude mít na platy státních zaměstnanců.

„Obávám se, že nebudete mít jinou možnost, než zavést nové daně,“ uvedl v dopise zástupce britského ministerstva zahraničí Chris Bryant předsedovi vlády McKeevovi Bushovi.

Na ostrově je registrována asi 80 tisíc firem, z toho je 269 bank. Na Kajmanech působí také deset tisíc hegde fondů, což je nejvíce na světě. Podle britského politika Bryanta musí Kajmanské ostrovy změnit politiku. „Není rozumné, aby bohatství Kajmanských ostrovů záviselo na těch, kteří se jinde vyhýbají placení daní,“ uvedl.

Největší podvod

Kajmanská vláda zatím zavedení přímých daní odmítá s tím, že situace ostrovů není o nic horší než je tomu u velkých zemí typu Británie.

Kajmanské ostrovy ostře v minulých měsících kritizoval americký prezident Barack Obama. Ten označil daňovou politiku vlády za největší podvod na světě.

Po nátlaku velkých zemí Kajmany ustoupily a souhlasily s poskytnutím údajů o kontech lidí ze zahraničí podezřelých z daňových úniků.

BRAND24

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj pak zemi škrtla ze svojí černé listiny.

Proti daňovým rájům ostře vystupují šéfové velkých zemí. „Čas bankovního tajemství vypršel, na tom se shodlo všech dvacet zemí kolem stolu,“ řekl na jaře po jednání k osudu daňových rájů francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).