Menu Zavřít

K novému bytu pomáhá částečně i stát

21. 7. 2003
Autor: Euro.cz

Bytová výstavba v České republice zažívá v poslední době velký boom a poptávka po rodinných domech i bytech, zejména v atraktivních lokalitách, stále roste.Většina projektů bytových staveb sice probíhá za účasti soukromého kapitálu, na bytové výstavbě se však také výrazně podílí různými formami stát.

Bytová výstavba v České republice zažívá v poslední době velký boom a poptávka po rodinných domech i bytech, zejména v atraktivních lokalitách, stále roste.

Většina projektů bytových staveb sice probíhá za účasti soukromého kapitálu, na bytové výstavbě se však také výrazně podílí různými formami stát. Ten výstavbu bytů dotuje jak přímo, tak nepřímo. Podle ředitelky odboru bytové politiky MMR Daniely Grabmüllerové šlo v loňském roce na tyto účely zhruba 30 mld. Kč, což představuje asi 1,5 % HDP. Větší část těchto peněz jde na výstavbu nového bydlení, nezapomíná se ale ani na podporu nákupu staršího bydlení a opravy stávajícího bytového fondu. Podle údajů ministerstva pro místní rozvoj je totiž v současné době u nás dnes 4,3 milionu bytů, z nichž řada potřebuje nutné investice. Grabmüllerová také tvrdí, že státní podpora koupě nového či staršího domu je nutná proto, že pro české občany jsou ve srovnání se stavem v Evropské unii nové byty příliš drahé. „Průměrná rodina v České republice si totiž za průměrný měsíční příjem koupí méně než jeden metr čtvereční nového bytu, zatímco v Evropské unii je to jeden a půl až dva metry čtvereční,“ vysvětluje.

Masová podpora hypoték

Situace se prý ale pomalu zlepšuje, neboť lidé jsou stále více připraveni využít všechny možnosti, které jim nový byt zlevní. Jednou z nejběžnějších možností, kterou stát podporuje bydlení, je podpora hypoték. Stát dává především možnost odečíst ze základu daně z příjmu fyzických osob splácené úroky, a to až do výše 300 tis. Kč ročně. Nejvýznamnější pomocí je pak úhrada části úroku těm mladým lidem, kteří čerpají hypotéku na starší byt a splní určité podmínky. Tato úroková dotace se nyní pohybuje na úrovni 2 %, neboť úrokové sazby jsou stále nižší. Mladým lidem do 36 let stát také poskytuje úvěr v maximální výši 200 tis. Kč s úrokem 3 % ročně. Ten je pak možné kombinovat se stavebním spořením i s hypotékou a splácet jej lze až deset let. Na rozdíl od podpory hypotéky lze tento úvěr použít jen na výstavbu nového bydlení. Až 550 tis. Kč na výstavbu nového bytu či 630 tis. Kč na výstavbu bytu v případě, že na pozemku nejsou inženýrské sítě, může od státu dostat obec pro výstavbu nájemních bytů.

BRAND24

Stát podporuje i nájemní bydlení

„Tyto přímé investiční dotace obcím zavedla vláda proto, že je nutné zachovat i výstavbu bytů nájemních,“ upozornila Grabmüllerová. Tato dotace však podle vyjádření řady starostů nepokryje ani samotné náklady na výstavbu jednoho bytu, a proto si obce musejí sehnat další finanční prostředky. Jedním z nich by byla například možnost získat pro obec (nebo přímo pro bytové družstvo hodlající stavět nový dům) hypotéku. V tomto směru se chystá novela příslušného zákona, která by toto měla umožnit. Další státní podporou do oblasti bydlení je podpora stavebního spoření. Zde stát dává střadatelům podporu ve výši 25 % naspořené částky, maximálně však 4500 korun ročně. Další úlevou je osvobození úroků z vkladů ze stavebního spoření včetně úroků ze státní podpory od daně z příjmu a možnost snížení základu pro výpočet daně z příjmu fyzických osob o splácené úroky z úvěru. Tato pravidla však budou platit zřejmě pouze do konce tohoto roku, neboť kabinet premiéra Špidly v těchto dnech chystá návrh úprav této oblasti, se kterým půjde do Poslanecké sněmovny a Senátu. Pakliže zákonodárci tyto změny podpoří, podmínky státní podpory stavebního spoření se od příštího roku výrazně změní.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).