Menu Zavřít

Jste z Vietnamu? Račte vstoupit

28. 8. 2008
Autor: Euro.cz

Banky se začínají zajímat o početnou vietnamskou komunitu

Rarita na českém trhu? Zatím ano. Poštovní spořitelna se rozhodla otevřít v pražské Libušské ulici speciální finanční centrum, které podle banky „zpřístupní bankovní služby vietnamské národnostní menšině“. Pobočka pro Vietnamce je v Česku vůbec první svého druhu. „Chceme se přiblížit klientům a vietnamská komunita je dostatečně početná na to, abychom pro ni udělali nadstandardní servis,“ uvedl Jiří Vik, ředitel distribuce Poštovní spořitelny. Podle Vika se banka bude orientovat jak na vietnamské obchodníky, tedy firemní klientelu, tak i na fyzické osoby. „Vietnamská komunita se tak snadněji dostane k bankovním službám, které kvůli jazykové bariéře nemohla využívat v takovém rozsahu jako česká klientela,“ zdůraznil Vik.
Umístění nové pobočky má přitom svoji logiku. Vietnamská národnostní menšina v dané lokalitě zaujímá početné místo. V Praze Libuši totiž funguje malá Hanoj. Nechybí česko-vietnamská škola, realitní kanceláře, právní nebo poradenské firmy pro Vietnamce.
Libušská pobočka se přitom nebude nijak lišit od těch ostatních. Jediným rozdílem bude přítomnost pracovníka perfektně ovládajícího vietnamský jazyk. Vietnamské zákazníky bude na pobočce mít na starosti Phu Son Troung, který v bance pracuje jako klientský pracovník půl roku a dosud se staral o české klienty.

CONTENT24

Konkurence zatím vyčkává

Další pobočky by přitom mohly brzy následovat. „Pokud se v praxi tento záměr osvědčí a uvidíme, že je po této službě poptávka, budeme zkoumat další příležitosti také v jiných regionech,“ doplňuje Vik. Navíc ani konkurence by se prý něčemu podobnému nebránila. „Ze zkušenosti víme, že všichni mladí Vietnamci už dávno mluví česky. Nicméně do budoucna se tomu nebráníme, pokud zaznamenáme zájem z řad našich klientů a pokud budeme vnímat zásadní koncentraci potenciálních klientů v konkrétní lokalitě,“ sdělila týdeníku EURO mluvčí České spořitelny Kristýna Havligerová. Zatím banka nabízí pracovníky ovládající především hlavní světové jazyky jako angličtinu, němčinu, francouzštinu nebo španělštinu.
Ekonomové vidí krok banky jako naprosto logický ve snaze získávat další klienty. „Nedivil bych se, kdyby třeba v Karlových Varech bylo nutnou podmínkou náboru bankovních úředníků ruština,“ poznamenal analytik Raiffeisenbank Aleš Michl a dodává: „Unilever také jinak barví zmrzlinu pro jihoevropany a jinak pro středoevropany. Stejně tak automobilky lákají na jiná auta Asiaty a na jiná Západoevropany.“ Makro úroveň bank zůstane podle Michla stále stejná s důrazem na univerzálnost. Mikro úroveň ale povedou šéfové jednotlivých poboček tak, aby byly klientům co nedostupnější a služby budou tvořit přímo pro ně, tvrdí Michl.
Počet Vietnamců v České republice rychle roste. A to i navzdory poměrně přísným vízovým pravidlům, která má Česko pro obyvatele Vietnamu. Z oficiálních statistik vyplývá, že ke konci letošního března žilo v Česku 54 550 Vietnamců. Před dvěma lety jich tu bylo necelých 40 tisíc. Oficiálně jich ovšem pracuje mnohem méně, i když také toto číslo jde velmi rychle nahoru. Tvrdí to nejnovější statistiky ministerstva práce a sociálních věcí. Zatímco na konci loňského roku v zemi pracovalo zhruba 5 500 Vietnamců, za letošních prvních šest měsíců jich zaměstnání v Česku našlo dalších téměř 10 800. Trend potvrzují také data o počtu žádostí o vízum ze strany obyvatel Vietnamu, které zveřejňuje ministerstvo zahraničí. Za poslední tři roky prý vzrostl počet žádostí o tato víza více jak trojnásobně.

TAB:
Vietnamci mířící do Česka
(Počet vietnamských žádostí o dlouhodobá víza v ČR)
2003* 520
2004* 2752
2005* 4040
2006* 7251
2007* 13 601
Pramen: Ministerstvo zahraničí ČR

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).