Menu Zavřít

Jourová: Každou volnou chvíli věnuji EU

9. 9. 2014
Autor: Anna Vacková, E15

Je pod velkým tlakem a každou volnou minutu věnuje přípravě na svou budoucí roli české eurokomisařky. I přesto Věra Jourová říká, že je ve svém živlu. Stále věří, že v příští Evropské komisi bude zastávat portfolio regionální politiky, protože ze spekulované dopravy a vesmírné politiky má „smíšené pocity“.

Když jsme spolu vedly rozhovor naposledy, byla jste čerstvě jmenovanou ministryní a na otázku, jak se Vám líbí v nové pozici, jste mi odpověděla, že jste ve svém živlu. Platí to i nyní? Dokážu si představit, že jste v souvislosti s kandidaturou do Evropské komise a vedením rezortu pod velkým tlakem.

Ano, ten tlak je zvláště v posledních týdnech enormní. Řízení rezortu není práce na osm hodin denně a do toho se nedá opomenout, že jsem zároveň členkou Sněmovny, kde mám povinnosti. Příprava na roli eurokomisařky je také nesmírně náročná. Prakticky každou volnou chvíli věnuji přípravě na práci v EU. To, že jsem stále ve svém živlu, ale platí.

Časově sladit přípravy na grilování a výkon s působením ve vládě je náročné. Není proto nejvyšší čas na předání úřadu? Navíc, až se oficiálně dozvíte portfolio, což bude dnes nebo zítra, tak budete mít pouhé dva týdny na přípravu.

Pro zástup během září jsem si vybrala paní náměstkyni Kláru Dostálovou a požádala jsem ji, aby si na svou pozici zajistila adekvátní náhradu, protože do konce měsíce se chci přípravě na eurokomisařku plně věnovat. Nechci a nesmím to podcenit.

Jak postupujete v přípravách na grilování?

Čtu si dokumenty o EU, například procesní pravidla mezi institucemi či pravidla pro práci v Evropské komisi. Na stole mám i zápisy z jednání šéfů kabinetů stávající Komise a sleduji i aktuální informace z konkrétních portfolií, které v mém případě připadají v úvahu. Je toho opravdu spoustu.

Už víte, co řeknete europoslancům, až před ně předstoupíte?

V tento moment mám vypracované odpovědi na otázky, které se pro potřeby grilování dají tušit dopředu. Při práci na nich jsem vycházela z analýz předchozích veřejných slyšení.

Máte už představu o tom, jak budete coby komisařka spolupracovat s Evropským parlamentem, což bude europoslance určitě velmi zajímat?

Ano, uvědomuji si, že je to důležité. Vedle otázek na osobnost kandidáta a jeho lidské a odborné předpoklady čekám otázky i na to, zda je týmovým hráčem a jestli bude kvalitně spolupracovat nejen s Evropským parlamentem, ale i s národními parlamenty tak, aby byl zajištěn princip subsidiarity. Jinými slovy otázky na to, jak bude komisař či komisařka komunikovat se světem, který má zásadní vliv na to, zda jeho návrhy přijdou do života, nebo zapadnou.

Při červencovém grilování ve výboru pro evropské záležitosti v Poslanecké sněmovně jste uvedla, že budete kromě výkonu svého portfolia i neformálními cestami přispívat k lepší image České republiky v EU. Někteří politici si to vyložili tak, že správně nerozumíte pravomocem komisařů, protože ti nemohou vystupovat za svůj stát. Jak jste to myslela?

Ano, má slova byla bohužel interpretována trochu jinak, než byla míněna. Domnívám se, že Česká republika by měla mít v Evropské komisi někoho výrazného – někoho, kdo vejde do místnosti a všichni budou vědět, že tam vešel. Kromě potenciálu vybudovat si autoritu by to měl být někdo, kdo bude představovat i „neformální anténu“ pro Čechy, kteří v Bruselu pracují. Je totiž škoda, že Česká republika nedokáže využívat příležitosti a vysílat do unijních institucí více svých lidí. Ráda bych, aby se toto změnilo a nastavil se v tom nějaký systém.

Samozřejmě, že vím, jakým způsobem funguje člen Evropské komise a také to, že má být nezávislým, zároveň jsem ale přesvědčena, že může výraznou měrou přispět ke zlepšení obrazu své země. Tedy pokud nedělá ostudu a odvádí dobře svou práci.

Moje mise do Bruselu by se proto měla nazývat „positive Czech“. Je totiž smutnou pravdou, že Češi jsou v EU vnímáni jako skeptici a brblalové. A i přesto, že mám určitě spoustu špatných vlastností, tak to, co určitě nejsem, je skeptik a brblal.

Patříte mezi nejoblíbenější členy současné vlády, takže máte velký potenciál působit na lidi. Máte už rozmyšleno, jak konkrétně tedy budete v České republice přispívat do debaty o evropské integraci? Jak využijete svého postavení?

Chtěla bych svým působením ve vysoké unijní pozici přispět k tomu, že Evropa a členství České republiky v EU začne být vnímáno jako důležité, a to nejen kvůli evropským fondům, ale hlavně proto, že díky němu můžeme být u rozhodování. Postupem času se musíme dostávat z reaktivního postoje k proaktivnímu.

Vím, že současný pan komisař Füle poskytoval spoustu informací české státní správě, protože se je často dozvídal s předstihem. Bohužel ne vždy se pak s nimi nějak nakládalo. Já bych v tom chtěla pokračovat, ale zároveň očekávám, že si ty informace někdo vezme. Budu se také snažit informovat českou veřejnost o tom, co v Bruselu dělám, protože nechci, aby to skončilo „sejde z očí, sejde z mysli“.

Podle posledních neoficiálních a dosud nepotvrzených informací to vypadá, že byste mohla v příští Evropské komisi zastávat portfolio pro dopravu a vesmírnou politiku. Z pohledu České republiky by se jednalo určitě o úspěch, Vy sama jste ale preferovala oblast regionálního rozvoje. Jak se na spekulované portfolio dopravy a vesmíru díváte? Nemáte z něj trochu strach?

Mé pocity jsou smíšené. Samozřejmě bych raději portfolio regionálního rozvoje, ale i jiná portfolia, která však raději nebudu jmenovat.

Celý rozhovor si můžete přečíst na webu EuroActiv.cz


Čtěte také:

CONTENT24

Jourová se v Bruselu musí spokojit s dopravou

Juncker má kompletní komisi, nakonec v ní je devět žen

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).