Menu Zavřít

Josef Němý: Trampoty NWR

16. 10. 2014
Autor: newworldresources.eu

Krátce poté, co těžař NWR dokončil restrukturalizaci nutnou k přežití, firma investorům oznámila špatné zprávy ohledně vývoje produkce a prodejů uhlí. Provozní ukazatele za třetí čtvrtletí nás zklamaly v několika ohledech. Očekávání nedostál především objem prodejů klíčového koksovatelného uhlí, který oproti předchozímu kvartálu klesl o 15 procent.

Prodejní ceny přitom pokračovaly v poklesu a byly nižší, než NWR avizovalo. Pod našimi odhady byly i prodeje energetického uhlí a kvůli geologickým problémům i celková produkce. Aktualizace naší prognózy výsledků za třetí čtvrtletí tak nyní ukazuje na značné zhoršení. Negativní informací bylo i snížení celoročních cílů pro těžbu i prodej uhlí.

Doposud NWR plánovalo devět až 9,5 milionu tun, nyní se rozmezí snížilo o půl milionu tun. Domníváme se, že splnění ani snížených cílů nebude ve světle slabého třetího čtvrtletí snadné. V posledním kvartálu bude muset NWR prodat skoro 2,7 milionu tun uhlí, což se mu naposledy povedlo před třemi lety. NWR tentokrát navíc ani neinformovalo o prodejních cenách pro následující kvartál, což bývalo v minulosti zvykem. Globální referenční cena koksovatelného uhlí pro čtvrté čtvrtletí nepatrně klesla, přesto jsme díky posílení dolaru čekali, že by eurové prodejní ceny NWR mohly mírně vzrůst. Včerejší ticho kolem nových cen však zvyšuje obavy, že vyjednávání se zákazníky je složité.


Z Parketu čtěte také:

Miroslav Frayer: Růst s dolarem

BRAND24

Spoření s dolarem

Viktor Zeisel: ECB odpoví na zásadní otázky

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).