Menu Zavřít

Josef Němý: Japonské akcie lákají dál

23. 1. 2014
Autor: ČTK/AP

Kolegové ze Société Générale nedávno vydali výhled pro asijské akciové trhy v letošním roce. Nadále věříme japonským indexům, které by měla podporovat uvolněná měnová politika tamní centrální banky.

Příznivý dopad oslabování jenu na zisky firem a stále relativně nízké ocenění činí akcie země vycházejícího slunce zřejmě nejatraktivnějšími i v globálním měřítku. Náš optimismus platí zejména pro první polovinu roku 2014. Pak by již mohla přijít přestávka v dosud prudkém růstu a příležitost přesunout alespoň dočasně investice na jiné trhy.

Za zmínku stojí hlavně Jižní Korea díky atraktivnímu ocenění a statusu vyspělého trhu v rámci skupiny rozvíjejících se zemí. Odvážnějším tipem jsou pak čínské akcie. Ty by ještě během prvního pololetí mělo tížit zpomalování tamější ekonomiky a klesající ceny komodit, ve druhé polovině roku by ale mohlo dojít k odražení ode dna.

Z dalších asijských trhů spíše nevěříme burzám typu Filipín či Indonésie ani hongkongským indexům kvůli jejich příliš vysoké závislosti na finančním a realitním sektoru. Zajímavé by naopak mohly být indické akcie; květnové volby by podle SG měly přinést sestavení probyznysové vlády i pozitivní reakci akciových trhů. Výběr jednotlivých titulů potvrzuje preferenci Japonska, které dodalo hned čtyři firmy do našeho seznamu sedmi nejvíce atraktivních akcií na asijském kontinentu. V tuzemsku je z nich rozhodně nejznámější výrobce elektroniky Canon.


Autor je ekonomem Komerční banky


Čtěte také:

BRAND24

Banky: Kupujte akcie, od bondů ruce pryč. Favority v Praze jsou Erste a ČEZ

Japonští investoři chtějí zvelebit Dálný východ

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).