Menu Zavřít

Josef Němý: Efekt zpětného odkupu

7. 3. 2013
Autor: Profimedia.cz

Výsledková sezona na pražské burze přinesla několik zásadních zpráv, například k akciím Telefónica CR (TCR). Více než samotné čtvrtletní výsledky investory jistě zajímalo nastavení dividendové politiky. Výplata 30 korun na akcii (20 korun z loňského zisku a 10 korun ze snížení kapitálu) byla pro trh zklamáním; průměrný odhad byl 37 korun na akcii.

Akcionáře naopak mohlo potěšit schválení druhého kola zpětného odkupu dvou procent vlastních akcií. První nákupy vlastních akcií TCR uskutečnila již toto úterý a hned začala hrát na trhu významnou roli – více než 40 tisíc akcií znamenalo 16 procent denního objemu obchodů.

Podobně intenzivní byly nákupy vlastních akcií vloni; odkup probíhal od května do listopadu a v průměru představoval 14 procent realizovaných obchodů. Zvýšení poptávky mělo hlavně ze začátku silně pozitivní dopad na cenu akcií, která za první tři měsíce vyletěla až o 12 procent. Letos by mělo mít spuštění zpětného odkupu opět krátkodobě pozitivní vliv.

Nakoupení dvou procent akcií zřejmě vyjde na více než dvě miliardy korun, to je zhruba sedm korun na akcii TCR. V příštích letech tak lze čekat dividendu nejvýše na 30 korunách, což zřejmě z dlouhodobého pohledu atraktivitu akcií TCR sníží.


Čtěte také:

Síť LTE pro českou Telefóniku postaví Huawei

BRAND24

Nucená změna Go tarifů: kauzu řeší ČTÚ


Autor je analytikem Komerční banky

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).