Menu Zavřít

Josef Němý: 2013 - Evropa vrací úder

29. 11. 2012
Autor: čtk

Société Générale (SG) tento týden zveřejnila nový výhled pro finanční trhy na příští rok. Jedním z hlavních témat je očekávání růstu evropských akcií, jejichž ceny počítají s až příliš pesimistickým výhledem pro ekonomiku eurozóny. Evropské akcie jsou velmi levné zejména ve srovnání s americkými akciemi. Na obou stranách Atlantiku kolegové ze SG doporučují akcie bank, v USA by se vyhnuli většině technologických titulů.

Evropský bankovní sektor by měla podpořit i formální žádost Španělska o finanční pomoc na začátku roku 2013, což by mělo na trzích podpořit ochotu riskovat. Z dalších akciových trhů vnímáme jako velmi atraktivní Japonsko, investici bychom ale doporučovali měnově zajistit z důvodu očekávaného oslabení jenu. Po poklesu ocenění se zlepšil i výhled pro akcie na rozvíjejících se trzích, kde se zdají být nejzajímavější latinskoamerické země.

Postupně se snižující averze k riziku by měla v příštím roce znamenat zhoršení výkonnosti aktiv, která doposud sloužila jako takzvaný bezpečný přístav. To se týká amerických a německých státních dluhopisů, japonského jenu nebo i ropy. SG dále očekává pokračování politiky kvantitativního uvolňování, což by mělo mimo jiné podpořit ceny zlata v dolarovém vyjádření.

Drahé kovy by tak měly nadále mít v portfoliu zvýšenou váhou, na druhé straně mají naši analytici lehce negativní výhled pro energetické a zemědělské komodity. Akcelerace čínské ekonomiky v prvním pololetí příštího roku by naopak měla podpořit ceny mědi a dalších kovů.


Čtěte také:

Jak se příští rok bude dařit akciím? Wall Street je opatrně optimistický

Spavá nemoc pražské burzy

BRAND24

Soros sází na zlato, investoři se kvůli stimulům bojí inflace


Autor je analytikem Komerční banky

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).