Menu Zavřít

Josef Baxa: Pelikán by měl umět Babišovi vysvětlit, co je to nezávislost justice

25. 2. 2015
Autor: Jan Rasch, Euro

Předseda Nejvyššího správního soudu a jedna z největších současných autorit české justice Josef Baxa v posledních týdnech vyjednal s odstupující ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou kompromis v dorovnání platů soudců a státních zástupců zpětně za několik let. Pravděpodobný nástupce Válkové, dosavadní náměstek ministryně Robert Pelikán, by podle něj neměl tolik spěchat s prosazováním nového zákona o státním zastupitelství, i přestože na jeho brzké schválení tlačí hnutí ANO.

Podle Baxy by měl Pelikán také umět svému šéfovi Andreji Babišovi vysvětlit, jak funguje nezávislost justice tak, aby se už neopakoval loňský incident se zablokováním kandidatury soudce Jana Sváčka na post místopředsedy Vrchního soudu v Praze. Babiš tehdy veřejně řekl, že si Sváčka ve funkci nepřeje a Pelikán následně Sváčkovo jmenování v hodnotící komisi nedoporučil.

„Míra loajality a poslušnosti může být u každého jiná. Ale každý ministr spravedlnosti by měl svému politickému partnerovi nebo nadřízenému být schopen vysvětlit, že ve správě justice se neuplatňují politická kritéria,“ upozorňuje soudce.

Co očekáváte od příchodu Roberta Pelikána do čela ministerstva? Bude to velká změna oproti paní ministryni Válkové?

Já už jsem takový pamětník, že osobně znám všechny ministry spravedlnosti od roku 1990. Mohl bych říci: takových už jsem viděl. Nechci ho zatím nijak chválit ani shazovat. Já bych si přál kontinuitu, aby noví ministři navázali na práci svých předchůdců. Aby to nebylo tisíckrát znovu a tisíckrát jinak. To je bohužel rys těch posledních let. I na ty nejsmělejší plány, které může nastupující ministr mít, bych se ho zeptal: A kolik na to, hochu, budeš mít času? Žádný ministr si nemůže myslet, že vyřeší všechny problémy. O budoucím působení Roberta Pelikána v pozici ministra hodně napovídá to, jak se dosud prezentoval jako náměstek.

Jako náměstek se soustředil především na velkou novelu občanského zákoníku. Tu ale nedokázal prosadit.

Vzalo mu to hodně energie, času, vyrobilo mu to hodně nepřátel. Dokázal sjednotit příznivce i odpůrce občanského zákoníku do jedné fronty. To je pro něj docela zkušenost a poučení.

Přesto je Robert Pelikán nominován do té funkce podle Andreje Babiše hlavně kvůli tomu, aby "bouchl do stolu", aby ukázal větší razanci.

Ale vůči komu má tu razanci ukázat? To je ta otázka.

Pravděpodobně jde o návrh nového zákona o státním zastupitelství, v jehož prosazování nebyla paní ministryně Válková podle politiků hnutí ANO dostatečně razantní.

Nový zákon o státním zastupitelství je přesně věc, která podle mého názoru vůbec nespěchá. Stalo se to nějakým symbolem čehosi, nějakým zaklínadlem. Je to zákon popisující instituci, a proto jej nemůžu připravovat nějak izolovaně. Musím nejprve vědět, jaká bude podoba trestního procesu. Podle toho, jak se vyloupne role státního zástupce v nově upraveném trestním řízení, tak teprve podle toho bych stavěl novou podobu státního zastupitelství. Tady se staví dům a nikdo neví, kolik bude mít nájemníků a co se v něm bude dít.

Snaha hnutí ANO prosadit co nejdříve nový zákon o státním zastupitelství je tedy podle vás v této chvíli zbytečná?

Ten současný zákon asi má nějaké chyby, ale státní zástupci podle něj stále postupují. A že by se děly nějaké katastrofy, to se mi nezdá.

Nemůžeme spoléhat na vysokou noblesu, vysokou úroveň politické a právní kultury, která jak známo zde vůbec není

Čím je tedy podle vás vedena ta motivace schválit nový zákon co nejdříve?

To jsou pravděpodobně nějaké politické motivace takové nebo makové, které já nechci komentovat.

Jistě jste loni zaznamenal odpor Andreje Babiše a Roberta Pelikána ke jmenování Jana Sváčka místopředsedou Vrchního soudu v Praze. Nemáte kvůli tomuto případu obavy, že by Robert Pelikán mohl podléhat politickým tlakům a přenášet je do justice?

Nemám z toho vůbec radost. Dokud bude správa soudnictví v rukou ministerstva spravedlnosti, tedy exekutivy, tedy politické moci, tyhle věci bohužel mohou nastávat.

Také asi jde o to, jak k nezávislosti justice jednotliví ministři přistupují.

Nemůžeme spoléhat na vysokou noblesu, vysokou úroveň politické a právní kultury, která jak známo zde vůbec není. Nemůžete odfiltrovat politiku z politiky. Jediné, co můžete udělat, je odvést jmenování soudců od politiky, vytvořit jiný model správy soudnictví, kde by ta politika byla vyloučena. Pokud tady nejsou vlastně žádná speciální zákonná kritéria, kdo může být předsedou a místopředsedou soudu, tak těm politikům dáváte hřiště skoro bez pravidel a oni si mohou dělat, co chtějí.

Vidíte v náchylnosti k možným politickým tlakům nějaký rozdíl mezi Helenou Válkovou a Robertem Pelikánem?

Bylo zřejmé už tím, jakým způsobem Helena Válková vstoupila do politiky, že je do značné míry nezávislá osobnost. Je to zralá žena. V tomto směru měla všechny předpoklady, že nebude jen tak plnit nějaké příkazy, ale bude si udržovat vlastní rozum a integritu. V situaci, kdy už to nešlo, tak teď přestala být ministryní. Míra loajality a poslušnosti může být u každého jiná.

U Roberta Pelikána je tedy podle vás míra loajality vůči politikům vyšší?

Každý ministr spravedlnosti by měl svému politickému partnerovi nebo nadřízenému být schopen vysvětlit, že správa soudnictví není klasická státní správa, kde se uplatňují politická kritéria. Ale je to správa třetí moci ve státě. Musí se k tomu přistupovat maximálně zdrženlivě.


Čtěte také:

Zeman jmenuje kandidáta ANO Pelikána ministrem spravedlnosti

BRAND24

Pavel Páral: Teď přichází sekáč, který se nezakecá

Případ Pelikán

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).