Menu Zavřít

Jones Lang LaSalle: Globální přímé investice do nemovitostí zůstaly v roce 2011 silné

12. 1. 2012
Autor: profit

Předběžné výsledky studie „Global Capital Flows“ od společnosti Jones Lang LaSalle ukazují, že v roce 2011 došlo k přímým investicím do komerčních nemovitostí v hodnotě 400 miliard dolarů, což představuje 25% nárůst oproti roku 2010.

Foto: Profimedia.cz

David Green-Morgan, vedoucí průzkumu trhu globálních investic v Jones Lang LaSalle řekl: „ I přes nepříznivý státní, regionální a globální ekonomický vývoj komerční nemovitosti byly i nadále atraktivní pro investory, kteří hledají příležitosti nejen na domácí půdě, ale také v rámci jejich regionu a v regionech po celém světě.“

Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2011 dosahoval objem investic 102 miliard dolarů, což představuje 3% nárůst oproti třetímu čtvrtletí 2011. Poslední čtvrtletí tedy zaznamenalo po třetí za poslední tři roky překročení hranice 100 miliard dolarů. V porovnání se čtvrtým čtvrtletím roku 2010 došlo ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku k 10% snížení.

Dluhy ve všech formách, jejich snižování, bankovní stabilita a měnové pohyby budou i nadále významně ovlivňovat ekonomický výhled pro rok 2012, stejně tak, jako tomu bylo v roce předchozím,“ říká Arthur de Haast, vedoucí oddělení mezinárodní investiční skupiny v Jones Lang LaSalle a dodává, „sentiment a ekonomická předpověď pro Evropu implikují, že by nás mohl čekat těžký rok, i když zejména v Americe je vzhledem k zlepšujícím se ekonomickým indikátorům možné pozorovat navracející se důvěru, zatímco Asie a Tichomoří pokračuje in nadále v růstu.

Green-Morgan, pokračuje: „V roce 2011 jsme zaznamenali 25% nárůst investiční aktivity. V Americe se hodnoty zvýšily o 60 % a v regionu EMEA o 16 % (vyjádřeno v dolarech). Asie a Tichomoří si udržela v roce 2011 podobné investiční objemy jako v silném roce 2010, a to i přes několik přírodních katastrof napříč regionem.

BRAND24

Arthur de Haast uzavírá: „Pokračující snižování úvěrové expozice komerčních bank povede k pozitivnímu i negativnímu tlaku na realitní investiční trh, ale dobře pronajaté komerční nemovitosti, vysoké kvality, které se nacházejí ve velkých městech, zůstanou i nadále atraktivním aktivem pro dlouhodobé investory.

Společnost Jones Lang LaSalle věří, že objemy investic v roce 2012 dosáhnou stejných hodnot jako v loňském roce, i když negativní riziko spojené s dluhovou krizí v Evropě může objem transakcí významně ovlivnit.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).