Menu Zavřít

Jméno je víc než peníze

27. 11. 2012
Autor: Anna Vacková

S podnikáním začal Josef Dospiva krátce po revoluci v garáži. Postupně vybudoval elektroprodejnu, která byla svého času největší v České republice. Podnik nyní předává zaměstnancům.

Jméno Dospiva je ve světě byznysu spojeno především s dravou a úspěšnou finanční skupinou Penta, jejímž partnerem je Marek Dospiva. V Kutné Hoře, odkud pochází, se však při vyslovení stejného jména lidem vybaví pračka, lednice nebo televizor. Josef Dospiva, otec známého byznysmena, tady již třiadvacet let úspěšně buduje rodinnou firmu prodávající elektrospotřebiče.

S podnikáním začal jen několik dní po listopadu 1989. „Když jsem šel v prosinci 1989 na tehdejší národní výbor žádat o živnostenský list, řekli mi, že si koleduju a že mě brzo zavřou,“ vzpomíná Josef Dospiva. V garáži rodinného domku začal opravovat automatické pračky. Později si pronajal obchod a bílou techniku také prodával.

Prodeji se postupně začal věnovat naplno a opravami se zabývat přestal. „Původně se tady všechno opravovalo. Ale věděl jsem, že ve světě tenhle trend už dávno ustoupil. Kromě toho mechanici, které jsem si vyškolil, se po čase vždycky osamostatnili. Takže to v podstatě byla marná práce,“ vzpomíná podnikatel.

V praxi již tehdy předváděl, co to jsou úspěšné inovace, dávno předtím, než tohle slovo přišlo do módy. Při cestě do tehdejší Jugoslávie pro náhradní díly k firmě Gorenje si všiml malé pračky. Jednu si koupil a zjistil, že ji vyrábí firma z polské Wroclawi. Hned se tam rozjel a nechal udělat potřebné atesty.

„Bylo to ještě předtím, než na český trh přišly velké světové firmy. V té době měli lidé zájem o malé pračky do panelových domů. Jejich jediný tehdejší výrobce Tatramat se dostal do potíží a na trhu chyběly. A tak jsme je začali vyrábět ve Wroclawi. Prodali jsme jich tehdy pod naší značkou na patnáct tisíc. Byl to úspěch,“ říká Josef Dospiva.

Rodinný tým

Řada živnostníků, kteří ve stejné době začali podnikat v prodeji elektrospotřebičů, má po dvaceti letech pořád stejný obchod, nebo dokonce zkrachovala. Firma Josefa Dospivy však neustále roste. „Základ je, že se ženou tvoříme tým. Já umím vypíchnout vizi, manželka ji velmi pečlivě dopracuje,“ popsal Josef Dospiva základ úspěšné rodinné firmy.

Rozhodnutí klíčové pro další rozvoj firmy padlo před patnácti lety. „Věděl jsem, že v USA téměř není elektroobchod s menší plochou než tisíc metrů. A že se stejným směrem musíme vydat také, pokud máme dál růst. Když jsme se dopracovali k prodejně o ploše dvě stě metrů čtverečních, uvažovali jsme, že si otevřeme ještě druhou.

Nakonec jsme se rozhodli pro jednu velkou, a tak jsme otevřeli tehdy největší elektroobchod v Česku. Japonci se k nám jezdili dívat, jak se v Česku prodává Panasonic, navštěvovali nás lidé ze Siemensu. Tehdy tady ještě nebyl ElektroWorld, Datart a další velkoprodejny,“ zmínil Josef Dospiva.

Cit pro příležitost prokázal také v době, kdy se začaly rodit první e-shopy. Tehdy dodával sortiment pro několik internetových obchodů se spotřebiči. Byli mezi nimi i začínající internetoví podnikatelé z Prahy, kteří svůj byznys rozjížděli v garáži rodinného domu - bratři Kasové. „Byli to studenti, kterým nikdo nechtěl dát peníze na rozjezd podnikání,“ poznamenává Josef Dospiva.

Firmě pomohl k rychlejšímu startu, získal v ní dvacetiprocentní podíl a internetový obchod Kasa.cz pak několik let fungoval ze zázemí v Kutné Hoře a později ze skladů v nedalekých Poličanech. Před několika lety se Dospiva se společníky dohodl, že firmu prodají. V té době už patřila k největším v oboru. „Nabyla už takových rozměrů, že nešla řídit jako naše rodinná firma. Bylo nutné úplně změnit strukturu řízení,“ popisuje Josef Dospiva .

V prázdných objektech, které po Kasa.cz zbyly v Poličanech, zanedlouho otevřel diskontní prodejnu se spotřebiči. Ta prodává zboží v levnější cenové kategorii a doplňuje tak hlavní, kutnohorskou prodejnu, která se zaměřuje na spotřebiče od střední třídy výše.

Zákony? Žádný problém

I když si řada živnostníků stěžuje na stav tuzemského podnikatelského prostředí, Josefa Dospivu příliš netrápí. „Na legislativu se vymlouvají jen neschopní. Důležité je nevzdávat se,“ popisuje svůj klíč k úspěchu. Jako příklad uvádí vlastní splátkový systém, který jako jeden z prvních zavedl před dvaceti lety. „Na ministerstvu financí jsem byl tehdy kvůli tomu pětkrát. Nikdo neměl výklad, jak se to může dělat. Nedal jsem se, nevyhodil mě náměstek, dostal jsem se k ministrovi. Když si jdete za svým, přijmou vás, bez jakékoli protekce nebo úplatku,“ poznamenal.

Se synem se sice o podnikání baví, každý má ale svůj vlastní byznys. „Marek měl ze začátku několik dobrých nápadů, pomohl přesvědčit ženskou část rodinné firmy, že namísto dvou menších obchodů bude lepší jedna velká prodejna. Byl to správný krok, i když kvůli tomu musela pět let počkat obnova rodinného domu, všechny peníze se dávaly do obchodu,“ říká Josef Dospiva. Sám se synovi do podnikání neplete. „Nemůžu mu být moc nápomocný. Jediné, co mu můžu poradit, je, že (jméno je víc než peníze). Myslím si, že se toho drží i Marek,“ uzavírá Josef Dospiva.

Po hektických letech rozjezdu firmy se naučil najít si čas i na odpočinek. Baví ho motorka, dříve i kolo. Ale v prodejně jsou se ženou téměř každý den. Přestože má Josef Dospiva patnáct zaměstnanců, stále se pohybuje po obchodě, radí a doporučuje zákazníkům.

CONTENT24

Sázka na zaměstnance

Protože jsou oba zakladatelé podniku v důchodovém věku, museli přemýšlet, komu firmu předají. Děti v rodinném podnikání pokračovat nechtěly a prodat prodejnu přišlo jejím zakladatelům nefér. Hlavně kvůli zaměstnancům. „Někteří z nich jsou tady dvacet let. Před sedmi lety jsme proto firmu změnili na společnost s ručením omezeným. Vybrali jsme pět nejšikovnějších zaměstnanců, kteří u nás pracovali nejdelší dobu.

Podle odpracovaných let dostali podíl ve firmě. Celkem to dalo 49 procent, my se ženou jsme si řekli, že dokud nás to bude bavit, necháme si zbytkový podíl,“ popsal recept na předání rodinné firmy Josef Dospiva. Stejný postup po něm od té doby použilo několik dalších, hlavně rodinných firem. Řešení si nemůže vynachválit. „Hoši jsou jednateli a spolumajiteli firmy a funguje to,“ pochvaluje si Josef Dospiva.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).