Menu Zavřít

Jiří Škop: Posílí koruna po intervencích? Část druhá

20. 2. 2014
Autor: Tomáš Novák, Euro E15

Minulý týden jsem se zaměřil na platební bilanci a na to, co z ní vyplývá pro kurz koruny k euru. Z pohledu ekonomické teorie je dobré se také podívat na příběh reálného rovnovážného kurzu. Reálný kurz je měřítkem cenové konkurenceschopnosti.

Dovozcům se cenová konkurenceschopnost zhoršuje, pokud oslabuje koruna. U vývozců je to přesně naopak. Proto se ekonomové zabývají reálným kurzem, tedy kurzem, který bere v potaz nejen pohyby nominálního kurzu, ale i cenových hladin doma a v zahraničí.

Co to je reálný rovnovážný kurz? Je to kurz, který působí na ekonomiku neutrálně. Rovnovážný kurz je nejvíce ovlivněn vývojem produktivity doma a v zahraničí. Až do roku 2007 probíhala reálná konvergence české ekonomiky k EMU, což způsobovalo posilování rovnovážného reálného kurzu. Poté se konvergence zastavila. Během letošního roku by koruna vůči euru měla být kvůli intervencím oproti své rovnovážné úrovni v průměru o devět procent slabší.

Otázkou je, jak se ke své rovnováze časem navrátí. Existují tři možnosti: cenová hladina bude v ČR oproti EMU výrazně vyšší, rovnovážný kurz bude oslabovat kvůli tomu, že česká ekonomika se bude v produktivitě vzdalovat EMU, anebo koruna vůči euru nominálně posílí. Cenový diferenciál o devět procent je prostě moc a druhá možnost je spíše nereálná.

Koruna by tedy měla po skončení intervenčního režimu posílit, čímž se dostane reálný kurz ke své rovnováze.

Autor je ekonomem Komerční banky


Čtěte také:

BRAND24

Jiří Škop: Posílí koruna po skončení intervencí?

Jiří Škop: Kdy ČNB opustí intervenční režim?

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).