Menu Zavřít

Jiří Škop: Co napoví prognóza ČNB

7. 5. 2014
Autor: Novák Tomáš/Euro

Nejzajímavější dnešní událostí z domácí ekonomiky bude zasedání centrální banky. V současnosti nečekáme zásadní rozhodnutí týkající se změny úrokových sazeb nebo intervenčního režimu. Přece jen v ekonomice prozatím k ničemu zásadnímu nedošlo, aby bankovní rada přistoupila k dramatické změně svého nastavení měnové politiky. Oživení bylo v posledních měsících silnější, než ČNB předpovídala.

Na druhé straně inflace na úrovni 0,2 procenta během prvního čtvrtletí se nacházela 0,2 procentního bodu pod její prognózou. Centrální banka by tak měla potvrdit svůj závazek držet korunu nad hladinou 27 CZK/EUR. Zároveň zveřejní svoji novou prognózu. Zatímco výhled na růst HDP by se mohl pro letošek posunout nahoru, v případě inflace a mezd čekáme opačný směr.

Ve své únorové prognóze ČNB předpovídala růst HDP ve výši 2,2 procenta a inflaci 1,2 procenta. Trhy bude nejvíce zajímat trajektorie pro 3M PRIBOR, která nám dává indikaci, kdy a v jakém rozsahu hodlá centrální banka zvyšovat sazby. S únorovou prognózou bylo konzistentní zvýšení sazeb o 65 bazických bodů během prvního čtvrtletí 2015. Vzhledem k poklesu inflačního výhledu by se tato trajektorie měla posunout dolů a signalizovat posun konce intervenčního režimu dále do budoucnosti.

V únoru centrální banka předpokládala konec tohoto režimu na začátku příštího roku. My se domníváme, že centrální banka tento režim opustí nejdříve v polovině příštího roku a první zvýšení sazeb by mělo přijít až na začátku roku 2016.

Autor je analytikem Komerční banky


Čtěte také:

BRAND24

Lízal z ČNB: Intervence neukončíme skokově, ale pozvolně

ČNB podrží úroky u dna, intervence budou pokračovat

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).