Menu Zavřít

Jiří Šavrda: Superhrubou mzdu už máme

21. 11. 2005
Autor: Euro.cz

Ne všechny firmy čekají na to, zda jim sněmovna „milostivě“ povolí zveřejňovat celkové náklady na zdravotní a sociální pojištění. Například společnost Apolo, která se zabývá účetním softwarem, podle svého jednatele Jiřího Šavrdy zveřejňuje všechny údaje na výplatních páskách již několik měsíců.

* Proč jste se rozhodli zveřejňovat informace o celkové výši pojistného na výplatní pásce?

I když jsme poměrně malá firma, máme patnáct zaměstnanců, rozhodli jsme se, že tyto údaje budeme zveřejňovat s ohledem na to, aby si zaměstnanci uvědomili, kolik skutečně jejich mzda stojí zaměstnavatele.

BRAND24

* Od kdy tyto údaje uvádíte? Začali jsme s tím v srpnu tohoto roku. * A co reakce zaměstnanců? No, zaměstnanci na tuto informaci hleděli s údivem. Přesto jsme žádné negativní reakce nezaznamenali. * Jaké náklady vám v této souvislosti přinesla změna softwaru? Jsme softwarová firma se zaměřením na zavádění účetních a řídicích systémů a rovněž vytváříme software pro účetnictví a mzdy. Proto jsme na změnu softwaru vynaložili skutečně minimální náklady. Provozování upraveného softwaru našimi klienty dokonce nevyžadovalo žádné dodatečné peníze. Strašení vysokými náklady v případě zveřejňování údajů nepovažujeme za korektní. Například změna odečitatelných položek na slevu na dani bude stát v rámci přestavění softwaru nepoměrně více, a tady vláda neprotestuje. * Nestali jste se terčem šikany ze strany státních orgánů za to, že zveřejňujete vládou odmítané údaje? Zatím nikoli a doufáme, že to tak i nadále zůstane. * Doporučil byste tento postup i dalším zaměstnavatelům? Nepochybně. V každém případě doporučujeme každému zaměstnavateli, aby tak postupoval. Žádný zákon neuvádí, co musí být a nesmí na výplatní pásce. Pokud zaměstnavatel začne údaje o superhrubé mzdě zveřejňovat, ničeho nezákonného se tím nedopustí. * Nabízíte software s možností zveřejnění superhrubé mzdy i jiným podnikatelským subjektům?

Ano, nabízíme. Účetní software s touto aplikací máme a je již dnes standardní aplikací, kterou našim zákazníkům nabízíme. Není to ale jediný údaj, který zveřejňujeme navíc. Například jsme schopni dodat i výpočet podle návrhu rovné daně z dílny ODS.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).