Menu Zavřít

Jiří Kejval: Věřím, že ledy se pohnou

4. 2. 2011
Autor: profit

Kormidlo veslice směřující za ozdravěním financování českého sportu pevně svírá Jiří Kejval, 42letý místopředseda Českého olympijského výboru, absolvent ČVUT, podnikatel a bývalý reprezentační veslař. Jak vidí aktuální vývoj?

Foto: Jakub Stadler

Dostanou český sport do konkrétních potíží aktuální insolvenční problémy Sazky?

Nemyslím si. Sazka, která má problém, už dávno český sport nefinancuje. Loni mu poslala 235 milionů korun, historicky nejmíň, letos zřejmě nic.

Příspěvek ministerstva financí napřímo svazům má činit 270 milionů korun, loni odtud šlo 306 milionů. Kde se to nejvíc projeví?

Podle struktury financování jde přes 85 procent peněz na základní sport mládeže, tam bude o něco hůř. Nejde o to, zda u velkých, nebo malých sportů. Plošně. Na druhou stranu musíme být vděční za to, že se podařilo tyto peníze vůbec zachránit.

Souhlasíte s tím, že nejvíc utrpí nižší výkonnostní sport?

Máte pravdu. Chystá se nový zákon o sportu, současná situace podle mě nejde řešit pouhými novelami stávajícího. Je potřeba nastudovat příklady a systémy jiných zemí, ale použít jako celek vzhledem k odlišné historické situaci nejde přímo žádný. Podívejte se na sousední Rakousko. Může vypadat, že celkově funguje, ale co třeba jejich fotbal? Hrají ho tam i na nejnižší úrovni cizinci, domácí ne, chybí jim mládež.

Neměl by se v dohledu nad penězi na vrcholový sport více angažovat Český olympijský výbor?

Stále není nastaven systém. Ale například v Itálii to tak funguje, národní olympijský výbor tvoří dominantní složku. Ale nechci, aby to vypadalo, že se ČOV někam cpe a tlačí. Způsobů řízení sportu existuje celá řada.

Zatím se přesně neobjevil klíč, podle něhož se prostředky svazům dělí.

Ministerstvo si udělalo vlastní parametry, odlišné od těch, které mělo léta ČSTV. Neříkám, že jsou ideální, pojďme o nich jednat, ladit je. Jenže ČSTV vědělo dlouho, že se takový návrh chystá, ale nikdo o něm nejednal. Pan předseda Kořan říká, že je to chyba pana Kalouska, že s ním nemluví. Ale to má být přece naopak, ne?

Žhavá čísla českého sportu

BRAND24

7,7 miliardy Kč – jde ze státu do sportu (2,3 ministerstva, 5,4 regiony v roce 2008)

  • *1,9 miliardy Kč – by mělo letos poslat ministerstvo školství na sport 270 milionů Kč – pošle letos ministerstvo financí přímo sportovním svazům 57 milionů Kč – navíc oproti loňsku dostane fotbal 4 miliony Kč – méně oproti loňsku dostane svaz rekreačního sportu 235 milionů Kč – poslala Sazka loni na sport 290 milionů Kč – poslala Sazka loni na splátky za arenu 1,4 miliardy Kč – roční zisk Sazky 2010 55 milionů Kč – roční zisk Bestsportu, provozovatele haly 2–3 miliardy Kč – původní rozpočet na Sazka arenu 7,2 miliardy Kč – cena za stavbu Sazka areny až 16 miliard Kč – možná konečná reálná cena Sazka areny včetně úroků (9 %) po doplacení v roce 2021(?) Zdroj: česká média (www.aktualne.cz, idnes.cz, ihned.cz, motejlek.com,…) Kdo bude hospodařit s ministerskými penězi po vypuštění správčího mezičlánku ČSTV? Celý ČSTV je obrovským anachronismem. V roce 2002 proběhla územně-správní reforma. Máme už jen kraje, jenže ČSTV stále pracuje i s okresními svazy. Neříkám, že jejich zaměstnanci nic nedělají, ale musí se změnit systém. Pro sedmdesátku svazů je partnerem ministerstvo, dál pro kluby a jednoty místní správy, města. Není přece potřeba, aby se jednoty sdružovaly a znovu tlačily na ministerstva. Aby si jeden klub prolobboval sám stavbu haly ze státních peněz, když vedle ve městě stojí druhá. ČSTV tvrdí, že má zdroj financí v majetku. Ale skutečně atraktivní jsou pouze lyžařské areály. Pokud se k nim bude chovat tak jako k Sazce, můžeme je brzy odepsat. Ano, se vším, i se sportovním areálem v Nymburce se dá něco dělat. Ale zisky musíte reinvestovat, ne živit byrokratický aparát na Strahově. To odmítám. Kam se podle vás bude ubírat vývoj sportování v zemi? Potřebujeme se věnovat základně, aby se sport stal přirozenou součástí života. Vrcholový sport je aktuální pro tři procenta populace, víc ne. Nepotřebujeme stavět megastadiony, ale zaplatit lidi, co se na školním hřišti budou odpoledne věnovat dětem. Co je zblbnou do sportu nebo po nich aspoň uklidí a zamknou. Jaký je váš recept na obrat k lepšímu?**

My, sportovci, jsme amatéři, kam jsme hospodaření dovedli, to si přiznejme… Až situace v Sazce se stala spouštěcím mechanismem změn. Financování sportu tvoří komplexní problematiku – nejde jen o zmiňovaný zákon o sportu. Klíčové je také transparentní zdanění hazardu, kde ministerstvo financí chystá nový zákon, a hledání dalších zdrojů, které popisujeme v té koncepci. Věřím, že se ledy pohnou, sportovní prostředí však musí táhnout za jeden provaz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).