Menu Zavřít

Jiří Hanzlíček: Podpora obnovitelných zdrojů musí skončit. Nemáme na ni

12. 6. 2012
Autor: E15

V období rozpočtových škrtů, které mají alespoň dočasně zachránit státní rozpočet, by pozornosti občanů ani podniků neměla uniknout iniciativa Energetického regulačního úřadu. Ten opakovaně (a marně) navrhuje zastavit od roku 2014 finanční podporu pro nové obnovitelné zdroje.

Cílem této iniciativy je především dosáhnout zrušení podpory obnovitelných zdrojů, v podstatě nesmyslné, a ulevit ekonomice i spotřebitelům. A také ušetřit stovky miliard korun, o nichž ministr financí tvrdí, že mu pořád někde chybí.

Přes veto

Pro splnění tohoto cíle je však nezbytné změnit legislativu, již zákonodárci totálně zpackali. Podpora obnovitelných zdrojů, jak je nastavena dnes, daleko přesahuje hranice ekonomických možností České republiky.

Obnovitelné zdroje už si pro svou ekonomickou neúnosnost vysloužily kritiku i od prezidenta Václava Klause. Přesto nedávno Poslanecká sněmovna přehlasovala prezidentské veto novely zákona o podporovaných zdrojích energie.

Nad podnětnými připomínkami se poslanci ani nezamysleli. Zřejmě si vůbec neuvědomili, jak je strana, na niž se postavili, přinejmenším mediálně nevděčná a těžko hájitelná. Bohorovně přehlédli stoupající ceny energií, především pak elektřiny, a v jejich důsledku dál klesající životní úroveň občanů. Ti ve svých fakturách již dnes za jednu megawatthodinu připlácejí přes 420 korun.

Nemluvě o tom, že bez vládních dotací, které tu určitě nebudou dlouho, by občané za megawatthodinu platili až 625 korun. Při probíhajících politických hrátkách poslance zjevně netrápí ani vysoká cena elektřiny, ani pokračující pád konkurenceschopnosti zdevastovaného českého průmyslu.

Zdroje k ničemu

Takzvané obnovitelné zdroje nejsou bez státních dotací životaschopné. Do roku 2020 budeme muset na jejich podporu prakticky zbytečně vynaložit ročně kolem 45 miliard korun. Je to vůbec reálné? Máme je právě teď? K tomu připomínám, že v případě prohraných arbitráží se zahraničními fotovoltaickými investory rozhněvanými kvůli zpětně sníženým podporám se mohou ceny elektřiny opět rapidně zvýšit.

Ekonomická podpora všech zdrojů včetně těch velmi diskutabilních dosáhla neúnosně vysokého stupně. Nepřináší státu ani úměrnou výrobu potřebné energie, tím méně jakékoli úspory, nýbrž pouze nové náklady pro veřejné finance a zvyšování cen energií.


Čtěte také:

Obnovitelné zdroje sílí: loni pokryly 10 procent spotřeby

Nový scénář: odložme podporu zelené energie

Solární daň prý prodloužila garantovanou návratnost investic


Právě růst těchto cen vedle zdražování vody, odvozu odpadu a dalšího zboží a služeb občany v současných úsporných dobách zvláště zajímá. Proto od podpory obnovitelných zdrojů začíná ustupovat řada států, a to i přes neustálou zaslepenost zelených v orgánech EU.

BRAND24

Miliardový problém

Vládě začíná kynout další problém: hrozba zablokování financí z evropských fondů. Její naplnění, pokud EU skutečně zastaví Česku všechny platby z evropských fondů, negativně dopadne na státní kasu silou desítek miliard korun. Vláda i všichni zákonodárci by se proto měli velice vážně zamyslet, zda by nebylo možné v rámci zpackaného zákona na podporu nevýhodných energetických zdrojů dotace alespoň dočasně legislativně zastavit či omezit.

Autor je bývalý poradce ministrů průmyslu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).