Menu Zavřít

Jiří Dienstbier: Vláda se zabývá vlastními korupčními skandály

12. 4. 2011
Autor: profit

O nutnosti boje proti korupci, jejíž míra v zemi v dlouhodobých srovnáních roste, mluví vždy před volbami všechny politické strany. Jejich recepty se ovšem mohou v mnohém lišit. Jak vidí problematiku korupce Jiří Dienstbier mladší, ČSSD, místopředseda strany, zastupitel hl. m. Prahy a senátor?

Foto: ČSSD

O protikorupčních opatřeních mluvily všechny předešlé vlády, ale bez větších praktických dopadů. Myslíte si, že této vládě se podaří opatření realizovat tak, aby u nás míra korupce klesla?

Tato vláda se potýká především s vlastními korupčními skandály, a to dost nevěrohodně. Nevěřím proto, že by ještě byla schopna prosadit smysluplná a dostatečně robustní protikorupční opatření. Korupce je jedním ze zásadních problémů. Neschopnost vlády prosadit nejen protikorupční opatření je proto pro zlepšení poměrů u nás zničující.

Jaký je váš recept na efektivní omezení korupce?

Lze těžko mluvit o rychlém nebo snadném omezení korupce. Korupci lze omezit pouze celou řadou společně působících opatření. Zásadní je naprostá transparentnost rozhodování orgánů veřejné moci a zveřejňování všech informací, aby byla možná veřejná kontrola. K dalším patří třeba zpřesnění pravidel pro zadávání veřejných zakázek, aby nebylo možné šít zakázky na míru spřáteleným podnikatelům, prosazení zákona o státní službě, vytváření pravidel a podmínek pro nezávislou činnost policie, státního zastupitelství a soudů bez politických zásahů.

Najdou politici recept, jak bojovat s korupcí?

Jiří Pospíšil: Vymýcení korupce je pozvolný proces Radek John: Na úplném zrušení akcií na doručitele nevznikla v koalici shoda Petr Gazdík: Příležitost dělá zloděje[[http://www.profit.cz/clanek/jiri-dienstbier-vlada-se-zabyva-vlastnimi-korupcnimi-skandaly.aspx|

Navrhne či podpoří vaše strana zavedení nejdůležitějšího protikorupčního opatření: zrušení anonymních akcií?

Zrušení anonymních akcií na doručitele podporujeme. Nejde však zdaleka o nejdůležitější protikorupční opatření, pouze jedno z mnoha prospěšných. Bez dalších opatření by bylo snadno obejitelné.

BRAND24

Navrhnete či podpoříte omezení sponzorských darů pro politické strany? Právě v tom totiž vidí zárodky korupce 85 procent veřejnosti.

Bylo by prospěšné limitovat výši daru, který může jedna osoba poskytnout politické straně ve stanoveném období. Za ještě podstatnější bych požadoval limitování a průkaznost výdajů na předvolební kampaně.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).