Menu Zavřít

Jihočeské matky chtějí žalovat stát

12. 10. 2004
Autor: Euro.cz

Sdružení Jihočeské matky chcezažalovat Státní úřad pro jadernou bezpečnost. Důvodem jepovolení úřadu pro jadernou elektrárnu Temelín k přechodu na plnýprovozní režim. SÚJB Temelínu, jehož provoz pravidelně přerušujítechnické problémy, současně nařídil výrazně zvýšit jadernoubezpečnost. Úřad tak podle sdružení přiznal, že jadernábezpečnost Temelína není na dobré úrovni.

Mluvčí úřadu Pavel Pittermann ale již v tiskové zprávě orozhodnutí uvedl, že elektrárna splnila všechny zákonem stanovenépodmínky a SÚJB jí povolení dát musel.

BRAND24

„Podle našeho názoru porušil Státní úřad pro jadernoubezpečnost zákon, neboť nejenže nedoložil výrazně převažujícíveřejný zájem na provozu jaderné elektrárny (paragraf 4 atomovéhozákona) nad riziky provozu, ale navíc tato rizika sám svýmpožadavkem na zvýšení jaderné bezpečnosti potvrdil,“ tvrdípředsedkyně sdružení Dana Kuchtová.

Dokument SÚJB bude důležitý především při kolaudacielektrárny, která se očekává příští rok. Podle mluvčího TemelínaMilana Nebesáře povolení prakticky nemá vliv na současný provozelektrárny. SÚJB vydal povolení i po sérii drobných problémů aporuch, která Temelín po celé roky provázely.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).