Jídlo pro vaše srdce

19. prosince 2010, 09:56 - Petra Klíčová
19. prosince 2010, 09:56

Srdce je symbolem pro lásku a láska prý prochází žaludkem…Co se tím myslí? Že všechno, co konzumujete, může vašemu srdci prospět, a nebo taky dramaticky uškodit.

Foto: photl.com

Nezdravý životní styl a strava, kouření, stres, nadváha a nedostatek pohybu. Tyto faktory ovlivňují skutečné stáří našeho těla a jeden z jeho nejdůležitějších orgánů – srdce. Jednou z hlavních příčin onemocnění srdečních cév je vysoká hladina cholesterolu v krvi. Podle průzkumů má tuto hladinu vyšší, než je zdrávo, až 70 procent dospělých Čechů a každých 10 minut umírá na kardiovaskulární onemocnění jeden člověk. Jak byste se tedy měli stravovat, pokud se vás vysoká hladina cholesterolu už týká, nebo nechcete, abyste se s ní v životě vůbec kdy setkali?

Pětkrát denně, dvakrát týdně

Každý den byste měli sníst pět porcí zeleniny a ovoce. V tomto případě platí, že čím barevnější, tím lepší. Špenát, mrkev a pestrobarevné bobule mají více vitaminů, minerálů a dalších prospěšných látek než bledší reprezentanti ovocnozeleninové stáje, jako jsou brambory či kukuřice. Pokud není po ruce čerstvé ovoce či zelenina, dejte přednost mraženým potravinám před konzervovanými – do kompotů se většinou přidává cukr, do sterilované zeleniny zase sůl. Vašemu srdci také prospěje ovoce a zelenina s vysokým obsahem vlákniny, tedy například fazolky, hrášek, pomeranče, banány, jahody a jablka.

Pět porcí denně je poměrně hodně. Znamená to, že ke každému jídlu byste měli sníst kousek zeleniny či ovoce. Ke svačině můžete přikusovat mrkev, řapíkatý celer nebo rajčátka a místo moučníku si dejte čerstvé ovoce. Opatrně s popíjením ovocných džusů – na rozdíl od celého ovoce neobsahuje džus vlákninu a příliš vás nezasytí, pouze zvýší hladinu krevního cukru, takže po něm budete mít brzy hlad.

Pravidelně alespoň dvakrát týdně byste svému srdci měli dopřát rybu. Vhodný je losos, pstruh či tuňák. A pozor, ryba by měla být pečená či grilovaná, nikoli smažená v těstíčku, a bez smetanové omáčky. Při ochucování byste si měli vystačit s kořením či bylinkami a citronem.

Pozor na živočišné tuky

Potraviny, které obsahují velké množství živočišných tuků – tedy tučná masa, ale i mléčné výrobky, škodí vašemu srdci nejvíc. Z masa si tedy vybírejte nejlibovější kousky (tedy třeba kotletu místo krkovice), a pokud v mase nějaký tuk je, před přípravou se ho snažte vypreparovat. I když se obecně tvrdí, že drůbež je libová, tuk přeci jen obsahuje. Nejvíce ho je těsně pod kůží, takže kůži byste jíst neměli. Více tuku má tmavé maso, tedy stehna, než to bílé (prsa).

Podobné množství bílkovin jako v mase a přitom žádný tuk nabízejí luštěniny – fazole, čočka a výrobky ze sóji. Zkuste jimi alespoň jedenkrát týdně maso nahradit. Dobrým zdrojem zdravých nenasycených tuků a bílkovin jsou ořechy a semínka, je vhodné je jíst pravidelně, jen si musíte hlídat množství. Vedle prospěšných látek mají totiž také hodně kalorií.

U mléka a mléčných výrobků je pravidlo jednoduché – lidé se srdečním onemocněním by se měli vyhýbat potravinám s vyšším obsahem mléčného tuku. To znamená, že z regálu vezměte raději nízkotučné mléko a čerstvý tvarohový sýr než smetanový jogurt a hermelín. Místo klasického másla se doporučují speciální margaríny, které obsahují asi čtyřikrát méně nasycených mastných kyselin a jsou bohatší na ty nenasycené.

Hodně mléčného tuku je také v pokrmech se smetanou, jako jsou omáčky či zmrzlina, proto byste je měli do jídelníčku zařazovat pouze při mimořádných příležitostech. Když si kupujete balený výrobek, prostudujte si jeho složení. Na obalu každé potraviny byste měli najít obsah tuků, někteří výrobci uvádějí i podíl nasycených (špatných) a nenasycených (dobrých) mastných kyselin. Čím více nenasycených, tím lépe pro vaše srdce, a obráceně.

Sprej nejen do koupelny

V pekařství sáhněte po celozrnném chlebu a pečivu a omezte pokrmy upečené z bílé pšeničné mouky. Pokud si vybíráte balené sladkosti, rozhodně si všimněte složení. Tyto pekárenské výrobky často obsahují nasycené tuky, kterým byste se měli vyhýbat.

S olejem a dalšími tuky byste v kuchyni měli zacházet velmi skromně. Když už musíte olej při vaření použít, vybírejte si ten nejzdravější, s nejnižším obsahem nasycených mastných kyselin. Při přípravě potravin na pánvi dbejte na minimální množství tuku, vyplatí se koupit si olej ve spreji a kvalitní nepřilnavou pánev. Na té potraviny připravíte takřka bez tuku a přitom nepřijdete o křupavou kůrčičku. Je přece škoda vzdát se i těch požitků, které si při dietě dopřát můžete.

Mohlo by vás zajímat

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

Hry pro příležitostné hráče