Jídlem ke zdraví

16. října 2011, 05:12 - Petra Trnková
16. října 2011, 05:12

Přísná jednostranná dieta, odpírání si jídla, které milujete, podváha – tak ideální stravování nevypadá. Zkuste jíst tak, abyste se cítili dobře a zároveň měli dostatek energie.  

Foto: Porfimedia.cz

Chcete jíst zdravě? Nezabývejte se jen tím, co jíte, ale také tím, jak jíte. Správný výběr jídla pomůže snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny a cukrovky a ochrání vás také před rozvojem deprese. Zdravé stravovací návyky vám zase umožní získat dostatek energie pro optimální fungování vašeho těla, zlepší paměť i náladu. Představíme si několik tipů, které vám pomohou vytvořit a především udržet zdravý jídelníček.

Skromnost především

U jídla pravidlo „všechno, nebo nic“ neplatí. Pokud si jisté potraviny zakážete, o to větší chuť na ně pak budete mít a o to hůř se budete cítit, když své předsevzetí porušíte. Zapovězené potraviny neexistují. Tělo potřebuje ke správnému fungování všechny typy živin, tedy nejen bílkoviny, vlákninu, minerály a vitamíny, ale také cukry a tuky. Můžete jíst všechno, záleží však na rovnováze jednotlivých živin a jejich množství. Cukrovinky a pochutiny nesmí být základem vašeho jídelníčku, ale občasnou odměnou za vaši snahu.

Skromností byste se měli řídit i při úpravě velikosti porcí. Pokrmy servírujte na menší talíře – na ty velké musíte dát jídla mnohem víc, aby uprostřed nevypadalo osamoceně a smutně. Navíc když už jednou jídlo na talíři je, má většina z nás pocit, že je nutné ho dojíst. Porce masa by měla velikostí odpovídat balíčku karet. Kromě tradiční přílohy, jako jsou brambory či rýže, jejichž množství by mělo přesně odpovídat počtu strávníků, tak aby nezbylo, připravte vždy větší množství přílohy zeleninové. Je jedno, zda to bude čerstvý salát či zelenina tepelně upravená. Komu porce na talíři nebude stačit, může si přidat, ale jen zeleninu, ta mu rozhodně neuškodí.

Zjednodušte si to

Pečlivé počítání kalorických hodnot, přesné odvažování porcí a pročítání titěrných seznamů použitých přísad na obalech potravin není pro každého. Jsou sice lidé, kteří to dokážou a baví je to, ale většina k nim nepatří. Lepší je zaměřit se na to, aby vaše jídlo bylo barevné, čerstvé a pestré. Zkuste najít zdravé suroviny, jež vám chutnají, a naučte se z nich připravovat několik jednoduchých jídel, na které nebudete potřebovat sáhodlouhý seznam dalších přísad.

Nemusíte se nutit do brokolice jen proto, že je zdravá, když vám nechutná. Někteří lidé mají prý citlivější chuťové buňky, které na přítomnost hořkých látek v brokolici reagují negativně, a to těžko změníte. Pokud k nim patříte, nemá smysl se přemáhat. Zkuste si najít jinou košťálovou či listovou zeleninu, která vám vyhovuje. Podle tohoto pravidla postupujte i u ostatních vámi neoblíbených, nicméně zdravých potravin.

Změnit kompletně své stravovací zvyklosti ze dne na den není reálný cíl. Obvykle je to tak, že se sice nějakou dobu přemáháte, ale pak nevydržíte a celá snaha přijde vniveč. Změna by měla přicházet v postupných krůčcích. Ke každému jídlu můžete přidat oblíbenou zeleninu, místo másla použít olivový olej. Až se to pro vás stane přirozené, postupte o další krok a netrapte se tím, když občas zhřešíte. Nikdo není dokonalý a příležitostná konzumace něčeho sladkého či tučného vaše zdraví neohrozí.

Naslouchejte rytmu svého těla

Jak už bylo řečeno v úvodu, nezáleží jen na tom, co jíte, ale také na tom, jak jíte. Je důležité, jak jídlo vnímáte. Mělo by být potěšením pro vaše chuťové pohárky a výživou pro vaše tělo, nikoli něčím, co je třeba vyřídit mezi dvěma pracovními schůzkami či cestou v autě, když jedete vyzvednout děti ze školy.

Vždycky, když je to možné, jezte s ostatními. Společné jídlo má emocionální a sociální přínos, který je důležitý hlavně pro děti. Když jíte u televize nebo u monitoru a soustředíte se na něco jiného, často vůbec nevnímáte, jaké množství potravy ve vás zmizelo. Zkuste si vychutnat každé sousto. Je prokázáno, že lidé, kteří jídlo více žvýkají, ho snědí méně než ti, kteří hltají a jedí ve spěchu. Žaludek má totiž čas vyslat signál o tom, že už je plný. Zkuste se tedy na jídlo více soustředit, užívat si ho a jíst pomalu.

Říká se, že hlad je převlečená žízeň, a někdy to opravdu platí. Než si dáte něco k snědku, zamyslete se nad tím, zda máte opravdu hlad a kdy jste naposledy pili – nejdřív zkuste vypít sklenici vody. Správné fungovaní metabolismu pomůže nastartovat snídaně, menší svačinky mezi třemi hlavními denními jídly se zase postarají o to, aby vaše spalování fungovalo průběžně a nepřepadl vás útlum z nedostatku energie. Cílem stravování je přece cítit se dobře, ne se trápit.

Mohlo by vás zajímat

  • Je o mě zájem, říká expremiér Jiří Paroubek v Euro TV

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

Hry pro příležitostné hráče