Menu Zavřít

Jezte hodně karí

15. 7. 2009
Autor: Euro.cz

Buď zhubnete nebo přestanete kouřit a květák vám přinese nebývalé prožitky

Chcete zhubnout? Jezte hodně indického karí. Doporučuje to Tufts University v Bostonu. Kurkuma – ten žlutý prášek, který tvoří hlavní ingredienci karí směsi – urychluje a zefektivňuje trávení a rozpouští a vyhání látky, které způsobují obezitu. Trochu vědečtěji to zní tak, že v kurkumě obsaženou přírodní chemikálii zvanou kurkumin tělo snadno vstřebává a ona mu za to pomáhá potlačovat růst tukových tkání nebo bránit jejich vzniku v reakci zvané angiogeneze.
Či tak nějak to vyplývá z vědecké studie, která dokazuje, že z týchž ingrediencí bez kurkumy ztloustnete víc než s kurkumou. Problém je akorát ten, že kurkuma vám obarví na žluto všechno, čeho se dotkne. Mně zažlutila mixér. Natrvalo. Ať jej myju a dřu sebevíc (už jsem vyzkoušel všechny čistící přípravky, které znám), mu už půl roku schází původní bílá barva. Takže při práci s kurkumou nenoste žádné elegantní oblečení, ale použijte zástěru.
Jak na to Tufts University přišla? No, zkoušela to jako obvykle nejprve na myších. Rozdělila je na dvě party a krmila je stejným jídlem, jenže jedné partě to kořenila kurkumou. Po dvanácti týdnech testů první parta ztloustla, druhá ne. Teď to prý budou zkoušet i na lidech.
Chcete ale vážně hubnout? Proč? Abyste byli fešáci? To jo. Ale abyste byli zdravější a žili déle? Tak to už prý ne. Tlouštíci prý žijí stejně dlouho jako hubeňouři. Mírní přitloustlíci, tak nějak těsně pod klasifikací obezity, žijí dokonce déle než lidé takzvaně normální váhy, kteří žijí déle než hubeňouři. Nejbezpečnější pro dlouhý život tedy je vážit mírně nad váhu. Čím to? Má to cosi společného se stresem. Lidé obézní sice zatěžují a přepínají svoje orgány víc než lidé normální či hubení, ale zato se vyznačují bodrostí a dobrou náladou, která to vyrovnává. Lidé s mírnou nadváhou tělo zatěžují pořád víc než lidé normální a hubení, ale trpí menší nepohodou, stresem a dopřávají si víc radostí.
Na tohle přišli Kanaďané po dvanáctiletém sledování jedenácti tisíc osob různé váhy stejného věku. Jako první jim při sledování umřeli hubeňouři – prý o sedmdesát procent víc než lidé hmotnosti normální. Teprve po nich odcházeli velicí tlouštíci, pak lidé normální a na posledním místě mírní přitloustlíci. Pět až deset kilo nad normální váhou je prý nejzdravější. Jenže stejně – co je normální váha či tloušťka? Nemá-li to už žádný zdravotní důvod, tak je to to, co pokládáme za esteticky přijatelné. A to se pravda čas od času, místo od místa či kulturu od kultury mění. Srovnejte si krásky Botticelliho s Rubensovými a hádejte se, která je krásnější, svůdnější a slibnější. Pravda, s těmi botticellkami se dá líp žonglovat, ale ty rubensovky je zase zač drapnout. Jak kdo. Nebo jak kdy. Prý tuto studii nemusíme nutně brát jako povzbuzení k tloustnutí, dodávají vědci, ale třeba zase začne být esteticky, společensky a eroticky přijatelné mírně konvexní bříško distingovaných bonvivánů a i troška svěžího masíčka na ženských bocích.
Abecedně jsme mezitím došli ke květáku, který si na začátek uděláme na karí, tedy s tím léčebným kurkuminem, abychom se ho mohli přejíst a přitom tloustli jen mírně. Zelenina na karí je mimochodem dobrý způsob, jak překonat těch těžkých šest týdnů, kdy se tak namáhavě a bolestivě snažíme stát se z kuřáků nekuřáky. Pomáhá k tomu pálivost, kterou při kuřácké abstinenci naše půnebí postrádá. Mám to sám vyzkoušené, provedl jsem to před dvaceti lety ze dne na den ze čtyřicítky na nulu. Naštěstí to bylo v Londýně, kde najdete indickou restauraci na každém rohu. Já jsem měl na svém nejbližším rohu takový jednoduchý indický vegetariánský snack-bar, který dělal pět či šest zeleninových jídel za cenu hluboko pod cenou těch čtyřiceti cigaret. Tady jsem po celých šest týdnů mezi nesoustředěnou mozkově namáhavou prací jedl každý den, někdy dvakrát, až mě to bažení po cigaretě a oslabená schopnost soustředění přešly úplně. Zato mě ale nepřešlo bažení po indickém jídle. Od té doby pochází těch pět až deset kilo přes váhu, které se mi už nikdy nepodařilo shodit. Zaplať pánbůh, teď už vím, že mi život nezkrátí, takže o stres míň.
Vy možná žádnou indickou restauraci v sousedství nemáte, proto si někde v lahůdkářství nakupte indické koření a vařte si doma sami. Touhu po cigaretě vám pomůže zahnat i pomalá soustředěná příprava jídla.

BRAND24

Tradiční indický květák
Květákovou sérii začneme nejjednodušší a nejběžnější indickou přípravou. Nadrobno pokrájený květák s trochou brambor podusíme na oleji, cibulce, česneku a zázvoru. Přidáme kumín, drobně pokrájené feferonky, mletý koriandr, skořici, hřebíček, sůl, pepř a samozřejmě kurkumu. Promícháme, necháme osmahnout, zalijeme vodou, přivedeme k varu a dusíme do změknutí, přibližně 10 minut. Na posledních pár minut vmícháme jogurt a zdobíme lístky koriandrové natě.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).